2011-08-17

Besirūpinantiems krantinėse žmonių sauga iš kišenių kyšo plūgai?

Nuotraukose – 2010 ir 2011 metais per Jūros šventes nukritusių žmonių atminimui padėti vainikai, juos skiria tik keliolika metrų.

Panašių patyčių prisiklausiau šiandien, 2011 08 17 d. Klaipėdos m. savivaldybėje vykusiame pasitarime dėl saugumo Dangės krantinėse renginių metu.

Tai jau tapo įprasta Klaipėdos m. savivaldybės administracijos taktika –prisikviesti pagalbininkų, kad šaipytųsi, krizentų, nutraukinėtų tuos, kurie prašo imtis priemonių, kad daugiau niekas nežūtų nukritę nuo turėklais nepasaugotų krantinių.

Tokiomis frazėmis žongliravo ir neleidimais kitiems pasisakyti (nuolat nutraukinėjo) pasižymėjo garsus buriuotojas ir kapitonas Steponas  Kudzevičius, atsiliepdamas į informaciją, kad vakar nuo krantinės Neryje nukrito šešiametė mergaitė. Jam antrino UAB „Memelio miestas" direktorius Darius Anužis  ir burlaivio "Brabander" kapitonas Valdemaras Vizbaras.

S.Kudzevičiui mielai padėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslav Karmanov.

Šie pasisakiusieji nuolat linksminosi iš žuvusių prie krantinių teigdami, kad nesąmonė statyti tvoras prie krantinių.

Tvorų niekas niekada nesiūlė (siūlė sugrąžinti ar įrengti senųjų vietoje naujus nuolatinius ir laikinus turėklus), bet besišaipantiems iš žmonių mirčių tai nė motais.

Dėka šių Klaipėdos m. savivaldybės administracijos pataikūnų taip ir liko iki galo neišspręstas žmonių saugumo klausimas Klaipėdos Piliavietės uostelyje. Tai tos krantinės, kur pernai ir šįmet per Jūros šventes žuvo du žmonės, nes atsirėmė į virvę tarp dviejų strypų, virvė pakrypo, žmogus virto iš 3 metrų aukščio galva pataikė į pontoną, neteko sąmonės ir per 1 metro pločio vandens juostą tarp pontonų ir krantinės pateko po pontonais ir prigėrė.

Susirinkusieji pasiskirstė į dvi stovyklas: meras, policija, priešgaisrininkai, pasieniečiai, visuomenininkai pritarė  AB "Klaipėdos laivų remontas" direktoriui Alvydui Butkui, kuris sakė kad reikia apsaugos tvorelių Piliavietės uostelyje.

Kita stovykla - Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Karmanov, Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas, Statybų ir investicijų skyriaus vedėja V.Staskonienė, burlaivių regatos organizatorius Kipras Paldauskas, jachtos „Lietuva" kapitonas Osvaldas Kudzevičius, UAB „Memelio miestas" direktorius D.Anužis, burlaivio "Brabander" kapitonas Valdemaras Vizbaras, garsus buriuotojas ir kapitonas Steponas  Kudzevičius tam prieštaravo ir kai kurie iš jų, kaip aukščiau aprašyta, itin aktyviai šaipėsi ir tyčiojosi.

Teisėsauga ir valdžia nerado savyje jėgų atsispirti šiems šaipūnams. Todėl liko iki galo neišspręstas žmonių saugumo klausimas Klaipėdos Piliavietės uostelyje.

Manau, kad būtent aukščiau paminėtieji asmenys tą patį daro ir komentaruose po straipsniais šia tema.

Kol tokios organizuotos mokyklinių stiliaus patyčios iš žuvusių krantinėse tęsis ir kol Klaipėdos m. savivaldybės administracija su minėtais laivų kapitonais nepakeis savo požiūrio į tragiškas žmonių žūtis, tol neatsiras nei laikini, nei stacionarūs turėklai Klaipėdos Piliavietės uostelyje ir Dangės krantinėse, vadinasi ir toliau lieka čia grėsmė nelaimingiems atsitikimams.

Ką dar galima būtų padaryti, kokių dar priemonių būtų galima imtis? 

4 komentarai:

Naglis Puteikis rašė...

Kasmet teisė daryti biznį Lietuvoje tampa svarbesne, nei žmonių sveikata, jų saugumas to biznio darymo metu. Taip pat ir teisė daryti biznį nesilaikant įstatymų yra svarbiau už įstatymus.
Tokiam požiūriui įsivyrauti labai padeda LT teisėsaugos, kontrolės institucijų nusišalinimas, arba net pagalba tokiam bizniavimui. Toks reiškinys, kaip "socialiai atsakingas verslas" nyksta kaip retos gyvūnų rūšys.
Pavyzdžiai:
1. Planuojamas naftos siurbimas prieš Kintų bendruomenės valią. Naftininkai gali pasiekti tą gręžinį ir iš kitos vietos, bet Danijos bendrovei „Minijos nafta“ nusispjaut ve.lt/naujienos/lietuva/vakaru-lietuva/naftininkai-teismo-vardu-verziasi-i-musu-gamta-619388/ arba tiny.lt/hes25sn
2 . Olandų firmai priklausantys Palangos atrakcionai, kuriuose pusantros valandos dingus elektrai, 9 žmonės kabojo žemyn galva ir jų sveikatai buvo kilęs didelis pavojus (klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/kosmaras-zemyn-galva-371189 arba tiny.lt/2kp8hme), pastatyti be jokių leidimų. Jie komercinę veiklą vykdo taip pat be leidimų: bilietai neapskaitomi, kasos aparatų nėra, bet įvairios valdžios įstaigos (išskyrus Palangos savivaldybę, bet ją visos kitos institucijos ignoruoja) ir ypač LT Finansų ministerija ir jai pavaldi Valstybinė mokesčių inspekcija - akla.
3. Panaši situacija su Dangės upės krantinių rekonstrukcija – statybininkų pelnas yra svarbiau, nei per metus po neteisėtos tų nesaugių krantinių rekonstrukcijos nukritę žuvo 4 žmonės. Nes statybų metu neteisėtai pašalinti anksčau buvę turėklai, vietoj jų pakabintos tik saugumo iliuziją sukeliančios virvelės, tarpai tarp suoliukų nepasaugoti, kai atstumas iki vandens - 3 metrai, o apačioje kai kur pontonai ar kitos konstrukcijos, į kurias nukritus ir atsimušus netenkama sąmonės ir nuskęstama.
Bet valdžiai ir teisėsaugai beviltiška rašyti, nes jiems dzin – nei tyrimų, nei atsakingų, nei turėklų atstatymų: žr. t.co/FW6RplT
Po kiek toks aklumas?
Gal reikėtų kreiptis į Baltarusijos Teisingumo ministeriją – ji, manau, sugebės greitai pastatyti kasos aparatus visuose LT atrakcionuose, suras jų nesumokėtus mokesčius, sustabdys nesaugius atrakcionų įrenginius ir neleis eksploatuoti netiesėtai įrengtų nesaugių krantinių.

Naglis Puteikis rašė...

20. TVOROS2011 08 20 21:24
Danės krantinė seniau buvo aptverta tvirta 1.20 tvora ir tikrai negalėjo per ją išlįst vaikai juolab suaugę, na dabar mirtis gena mirtį ir reikia kažkokių ekspertų, kad jie už mūsų mokesčių mokėtojų pinigus, mums pasukiotų pirštu prie smilkinio už šniūriukines aptvarėles (tvoromis negalima vadinti) ir spragas. Mere, matosi, kad nebegyvenote Klaipėdoje ilgus metus, kad bandote sakyti, kad niekas nematė bėdų, kol jūs meru netapote. Visi pamatė tą nesąmonę su suolais ir atatvarų nebuvimais jau nuo pat pradžios, bet niekam iš valdžios buvo nė motais. Nebūkit arabas, kuriam nusipjaut į kelias nekaltų žmonių mirtis. Ko dar laukti? Montuokit tuos suolus lauk pastatykit normalią nors neaukštą atatvarą į kurį galima būtų įsikibt ir neitų persisvert, o suolus montuokite toliau nuo kranto ir atsuktus į upę o ne atbulai ir nereikia milijoninių ekspertų, kad suprast, kad krantinių dizaineriai glušai.

Naglis Puteikis rašė...

Tvorų ant krantinių nereikia. Reikia turėklų - kaip ant balkonų ir tiltų.
Tvorų niekada čia nebuvo, nei prie vokiečių, nei prie sovietų , jų nėra ir Europoje. Bet visada prie krantinių (kaip ir ant tiltų) buvo turėklai - ir prie vokiečių ir prie sovietų (prie Biržos tilto dar keletas metrų liko).
Europoje jei nuo krantinės krašto iki vandens daugiau nei vienas metras, yra turėklai:
O čia, Klaipėdoje yra du-trys metrai, o dar apačioje pontonas, į kurį krisdamas susitrenks galvą žmogus, vaikas, neteks sąmonės , įkris į tarpą tarp pontono ir krantinės ir nuskęs.
Čia senosios Europos turėklai ir kitos saugos priemonės, kurių nėra Dangėje: nuotraukos iš Kiolno ir Kopnehagos: www.tiny.lt/3a6zhna
O čia vokiečių laikų turėklai Dangės upės krantinėse iki karo (sovietai juos padarė tankesnius): www.tiny.lt/sypa2ek
Tiems, kurie sako ir rašo, kad tegul išgėrę sau krenta, negaila turbūt jokių žmonių. Bet juk baisu, kad neįkristų bet koks žmogus. Štai keturios informacijos apie į vandenį įkritusius blaivius žmones:
1. Mergaitė Vilniuje: www.delfi.lt/news/daily/crime/vilniuje-mergaite-nukrito-nuo-neries-krantines.d?id=48545363
2. Senjorė Vilniuje: www.lrytas.lt/-13102986841308625597-vilniuje-%C4%AF-ner%C4%AF-%C4%AFkrito-ir-mir%C4%97-moteris-papildyta-video.htm
3. Vaikinas Klaipėdoje: jei būtų turėklai, nebūtų chuliganas įstūmęs primušto ir be sąmonės jaunuolio (blaivaus) Klaipėdoje:
www.klaipeda.diena.lt/dienrastis/miestas/sumustas-ir-samone-prarades-klaipedietis-imestas-i-upe-290661
4. Mergina Klaipėdoje: "Uostelio sargas teigė, kad aptverta virvinė tvorelė labai nesaugi. Tą pačia dieną tokiomis pačiomis aplinkybėmis į vandenį įkrito paauglė. Merginai pasisekė, kad tuo metu šalimais buvo jachtų įgulos ir ją skubiai ištraukė"- www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/juros-sventes-klaipedoje-juodoji-puse-nuskendo-du-zmones-59-109596

Naglis Puteikis rašė...

LT klerkų išradingumas beribis, tuo kaimynus tikrai lenkiame ir galime tuo didžiuotis
Baltarusijos teisingumo viceministrė Alla Bodak
Praeitą savaitę spauda skelbė, kad URM suklydo išduodama vizą Baltarusijos teisingumo viceministrei todėl, kad praleido vieną "l" varde: vietoj Alla, kompiuteryje buvo Ala. Kadangi Baltarusijoje viceministrių yra keli šimtai, o su pavarde Bodak - kelios dešimtys, tai ambasados darbuotojai nepagalvojo, kad čia ta, kuriai uždrausta vykti į ES - pagalvojo, kad čia tos kitos, kurioms galima, tuo labiau, kad varde trūko vienos raidės. Ir t.t.
Šiandien jau turime kitą versiją – kad klaida buvo pavardėje (tiny.lt/gtmwvtw), bet vis tiek „vsio zakonno: "Per patikrinimą Lietuvos ambasadoje konstatuota, kad vizą išdavę konsuliniai pareigūnai laikėsi visų formalių procedūrų ".
Tai gal tas pasienietis, kuris nepraleido šios viceministrės, pažeidė tvarką, nes ta tvarka ją turėjo praleisti?
Ar pasieniečiai turi kitokią nei URM duomenų bazę?
Iš tikrųjų, tai ES reglamente Alos Bodak pavarde parašyta 4 kartus: 2 kartus lotyniškai, 1 rusiškai ir 1 baltarusiškai. Todėl jokios klaidos ir negalėjo būti, todėl pasienietis ir pastebėjo. Netikiu, kad įvyko klaida, spėju, kad įvyko tipiškas papirkimas.
Įsivaizduoju analogiją: dėl klaidos daugiapakopėje leidimų griauti paveldą sistemoje buvo nugriauta Vilniaus rotušė, nes buvo sukeista viena raidė pavadinime, pvz. Rutošė, todėl sistema neatpažino pastato kaip paminklinio, o paminklosaugininkai ir darbininkai nesuprato ką griauna 

LT klerkų išradingumas beribis, tuo kaimynus tikrai lenkiame ir galime tuo didžiuotis
Praeitą savaitę spauda skelbė, kad URM suklydo išduodama vizą Baltarusijos teisingumo viceministrei todėl, kad praleido vieną "l" varde: vietoj Alla, kompiuteryje buvo Ala. Kadangi Baltarusijoje viceministrių yra keli šimtai, o su pavarde Bodak - kelios dešimtys, tai ambasados darbuotojai nepagalvojo, kad čia ta, kuriai uždrausta vykti į ES - pagalvojo, kad čia tos kitos, kurioms galima, tuo labiau, kad varde trūko vienos raidės. Ir t.t.
Šiandien jau turime kitą versiją – kad klaida buvo pavardėje , bet vis tiek „vsio zakonno: "Per patikrinimą Lietuvos ambasadoje konstatuota, kad vizą išdavę konsuliniai pareigūnai laikėsi visų formalių procedūrų ".
Tai gal tas pasienietis, kuris nepraleido šios viceministrės, pažeidė tvarką, nes ta tvarka ją turėjo praleisti?
Ar pasieniečiai turi kitokią nei URM duomenų bazę?
Iš tikrųjų, tai ES reglamente Alos Bodak pavarde parašyta 4 kartus: 2 kartus lotyniškai, 1 rusiškai ir 1 baltarusiškai. Todėl jokios klaidos ir negalėjo būti, todėl pasienietis ir pastebėjo. Netikiu, kad įvyko klaida, spėju, kad įvyko tipiškas papirkimas.
Įsivaizduoju analogiją: dėl klaidos daugiapakopėje leidimų griauti paveldą sistemoje buvo nugriauta Vilniaus rotušė, nes buvo sukeista viena raidė pavadinime, pvz. Rutošė, todėl sistema neatpažino pastato kaip paminklinio, o paminklosaugininkai ir darbininkai nesuprato ką griauna.