2011-08-11

Klaipėdoje neveikia nei LT, nei ES teisės aktai

Nuotraukoje - Klaipėdos Poilsio parko Didysis apžvalgos ratas sovietmečiu. Iš įžymaus klaipėdiečio fotografo Bernardo Aleknavičiaus archyvo

Arba, kaip šį reiškinį pavadino Diana Stankaitienė, vyksta „šaltasis biurokratijos karas su bendruomene ir jos lyderiais" Klaipėdoje.

Taigi reportažas iš šio „fronto": norėčiau supažindinti su dalimi diskusijos dėl piliečių teisės gauti informaciją apie viešų reikalų tvarkymą ir teisės dalyvauti priimant valdžios sprendimus, kuri užvirė mano facebooko puslapyje.

Kas neturi f/b, tam pateikiu trumpa reziumė:

Klaipėdos mero visuomeninė patarėja J.N., gindama viešą interesą ir stengdamasi apginti valstybės žemę ir savivaldybės nuosavybę nuo prichvatizacijos - apginti Klaipėdos Poilsio parką, atgaivinti jį, padaryti vėl prieinamą visuomenei, kad ji galėtų čia ilsėtis, susidūrė su nepaaiškinamu įstatymų laužymu. Į Klaipėdos mero visuomeninės patarėjos J.N. prašymą suteikti viešą informaciją apie savivaldybės kontroliuojamos įmonės veiklą ir įtraukti jos vadovaujamą nevyriausybinę organizaciją, kuri rūpinasi minėto parko atkūrimu, į darbo grupę dėl šio parko, arba bent jau kviesti į tos darbo grupės posėdžius, buvo gautas neįtikėtinas Europoje atsakymas: nieko nesuteiksime, niekus nekviesime, nes neva nėra tokių teisių.

Taip grubiai LT ir ES teisės aktus pažeidžiantį ir LT piliečių ir visų klaipėdiečių teises įžūliai laužantį atsakymą pasirašė Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorė. Tokiu būdu buvo pratęstos analogiškos „nieko nesakysiu, su niekuo nesitarsiu, viską slėpsiu" ankstesnės Klaipėdos m. valdžios (ir Klaipėdos teisėsaugos) tradicijos.

Apie tai užvirė kelių visuomenininkių diskusija, ar taip gali būti, kodėl savivaldybė viešą informaciją slepia, neįleidžia į darbo grupių posėdžius ir verčia visuomenininkes pirkti informaciją Registrų įmonėje, kuri ima už tai didžiulius pinigus ir tai ne visą informaciją apie Klaipėdos poilsio parką (turintiems f/b - http://tiny.lt/5gz7s2c ).

Perskaitęs šią diskusiją, labai nustebo Jaroslavas - kad taip iš viso neturėtų būti. Pateikiu Jūsų dėmesiui savo atsakymą-komentarą:

Jaroslavai, suprantu Jūsų nustebimą – tikrai taip neturi būti, bet gal Jūs gyvenate ne Klaipėdoje, gal Prancūzijoje, ar dar kur nors Europos Vakaruose ar Skandinavijoje įskaitant Estiją? Ten tikrai valstybės tarnautojai dirba visuomenei ir viešam interesui. Ten jei piliečiai prašo informaciją apie savivaldybės ar valstybės kontroliuojamą įmonę, tai duodamos visos kopijos, nieko neslepiama, tos kopijos duodamos nemokamai, arba už jų savikainą.

Ten valdžia įtraukia visuomenę į sprendimų priėmimą ir su ta visuomene, atskirais piliečiais ir nevyriausybinėmis organizacijomis tariasi, prieš priimdami sprendimus.

Kai kur Lietuvoje kartais pasitaiko panašiai, kaip kokioje Prancūzijoje, nes ir Lietuvoje ir panašių įstatymų, bet jų gal tik Vilniuje laikomasi. O gal ir nelabai, nes esu matęs Seimo kontrolierių atsakymų, kad savivaldybių komunalinės įmonės turi teisę turėti komercinių paslapčių ir jomis paskelbti absoliučiai viską.

O čia, Klaipėdoje, veikia savi - simonavičiūtės/taraškevičiaus sukurti įstatymai: čia niekas jokios , net viešos informacijos piliečiams neduoda, nekviečia NVO-ų, net jei jos prašosi kur nors į darbo grupes. Čia įžūliai nesilaiko įstatymų. Pvz.:

1. neteikia piliečiams viešos informacijos, neįleidžia į viešus darbo grupių posėdžius;

2. čia, Klaipėdoje , leidžia naudotis nepripažintais saugiais naudotis objektais, pvz. Sporto areną, Dangės krantines. Tuose nesaugiuose objektuose - krantinėse kas trys mėnesiai žūsta nukritę po vieną žmogų, bet niekas nekreipia jokio dėmesio į tokius dalykus, nes Klaipėdoje prokuratūra gina IŠIMTINAI TIK PRIVAČIUS INTERESUS, o jai talkina žymi dalis likusios teisėsaugos.

3. čia, Klaipėdoje, už valdiškas algas dirbantys vadininkai užuot tvarkę viešus reikalus, užuot gynę viešą interesą, jie organizuoja privačius biznelius, valdiško turto prichvatizacijas ir koncesijas ir nerausta, nesigėdija nes beveik nėra kam sugėdyti. Klaipėdos mero patarėjos statusas nelabai kuo Jolantai padės, nes 20 iš 31 savivaldybės tarybos narių TVIRTAI remia administracijos direktorę. Todėl ji iš esmės ir yra valdančios koalicijos , kuri priima visus svarbiausius sprendimus, ašis, kurią suka smagratis – buvęs meras R. Taraškevičius.

Ir kol kas nesimato jokios politikų, norinčių pakeisti šią padėtį, valios.

Kad padėtis dėl žmogaus teisių ir informacijos viešinimo Klaipėdoje yra labai kelianti susirūpinimą, rodo ne tik aukščiau išvardinti faktai, bet ir tai, kad visuomenininkei Jolantai Norkienei kažkas užblokavo daugiau nei metus sėkmingai veikusį f/c puslapį, kurį jį sukūrė Poilsio parko apginti ir kuriame buvo keli tūkstančiai narių: „FB GRUPĖ " Klaipėdieti! Atgaivinki savo miesto parką " sukurta 2010.01.10 dieną, joje buvo virš 2000 narių dėl neaiškių priežasčių 7 dieną neatsidaro" (http://tiny.lt/phab5zh ) . Pavyzdžiui, tarp mano grupių, kurių narys aš esu, ši grupė - šis f/c puslapis tiesiog be pėdsakų stebuklingai išnyko.

Todėl tiek Jolantai, tiek kitiems visuomenininkams, pavieniams Klaipėdos politikams ir visiems miestiečiams reikės visiems susitelkti, apsišarvuoti kantrybe ir vykdyti gerąsias permainas – tempti Klaipėdos vežimą į Europą ir Europos sąjungą.

P.S.: daugiau detalių apie išnykusį ar išnaikintą f/b puslapį dėl Klaipėdos Poilsio parko atgaivinimo. Jis buvo štai tokiu adresu (Facebook grupė " Klaipėdieti ! Atgaivinki savo miesto parką www.facebook.com/group.php?gid=284872281264&ref=mf ), kuris dabar neatsidaro, nors googlyje dar išlikę jo kopijų: pabandykite googlio paieškoje surinkti „facebook.com/group.php?gid=284872281264", tada gausite http://www.google.lt/search?q=facebook.com%2Fgroup.php%3Fgid%3D284872281264&hl=lt&num=10&lr=&ft=i&cr=&safe=images ir spauskite „pakartoti paiešką įtraukiant praleistus rezultatus"- pamatysite koks tai buvo informatyvus puslapis, kiek į jį sudėta darbo. Gaila, kad nebeatsidaro jokios nuotraukos tose googlio atminties kopijose. Ot tai niekšai, kurie sunaikino tiek Jolantos Norkienės pasiaukojamo , neatlygintino, visuomeninio darbo ir gaila, kad f/b neatsako jai į užklausimus, kas ir kokiu būdu atliko tą vandalizmo aktą.

Tiesa pačiai Jolantai pavyko aptikti vieną senose f/b diskusijose panaudotą nuorodą į sovietinių laikų didžiojo apžvalgos rato fotografiją, kuri kažkokiu stebuklu kaip koks antkapis vis dar veikia:

www.facebook.com/photo.php?pid=30415947&l=b72a8be107&id=1605811617 (http://tiny.lt/feuyp23 ) .

Komentarų nėra: