2011-08-29

Kas kelia grėsmę žmonių gyvybei, tam turi būti keliamos baudžiamos bylos

Nuotraukoje: nesaugaus atrakciono gaisras Klaipėdoje 2011 08 01 t.y. 2 savaitės iki nelaimės Palangos atrakcionuose

Atspėkime, ar dėl nesaugaus atrakciono gaisro Klaipėdoje 2011 08 01 d.www.ve.lt/naujienos/kriminalai/atrakcionuose---neplanuota-pramoga-gaisras-613197/ arba tiny.lt/7gnm4p, www.lrytas.lt/-13121388161310190276-j%C5%ABros-%C5%A1vent%C4%97je-u%C5%BEsideg%C4%97-atrakcionas-nuotraukos.htm arba www.tiny.lt/bz5cxcb, t.y. likus 2 savaitėms iki avarijos 2011 08 17 d. Palangos atrakcionuose http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/kosmaras-zemyn-galva-371189 arba tiny.lt/2kp8hme kas nors atliko tyrimą (atrakcionų savininkai po nakties pabėgo, ar jie iš viso buvo legalūs?)?

Jei būtų atlikę, ar stabdę, ar tikrinę, ar būtų nutikusi ta avarija Palangoje?

Dabar kiti klausimai: ar po avarijos Palangoje šį gaisrą kas nors tiria? Prokuratūra iškėlė bylą? Darbo inspekcija ar Energetikos inspekcija atlieka tyrimą?

Spėju, kad ne. Ir taip vyksta todėl, kad valdininkai masiškai ima kyšius nekreipdami dėmesio, kad leisdami nesaugiems atrakcionams veikti sukelia grėsmę vaikų gyvybėms, o Lietuvos prokurorai, deja pernelyg dažnai nebegina viešo intereso. Tokį jų požiūrį reikia kuo skubiau pakeisti - tada bus mažiau žuvusių.

Turi būti patikrintas aukščiau aprašytas gaisras ir jo kaltininkai, turi keliama baudžiamoji byla olandui ir techninė kontrolę vykdžiusiai įstaigai, nes olandas neturėdamas jokių reikalingų leidimų ("atrakcionų savininkas nepateikė jokių dokumentų, patvirtinančių įrenginių patikimumą, saugumą ir tinkamumą eksploatuoti" - iš Energetikos inspekcijos rašto tiny.lt/ckndeyp ) naudojo atrakcionus, vienam jų sustojus sukėlė grėsmę 9 vaikų gyvybėms. Vaikai 1,5 val. prakabojo žemyn galva nesuveikus avarinio nuleidimo sistemai (UAB „Tuvlita", kuri buvo įgaliota tai tikrinti, buvo išdavusi pažymą, kad neva viskas gerai, o nei mechaninio nuleidimo, nei atsarginių akumuliatorių nebuvo – olandas vaikų sveikatos sąskaita sutaupė).

Turi būti keliamos baudž.bylos Darbo inspekcijos, Energetikos inspekcijos, LESTO darbuotojams ir jų vadovams, kurie matė, kad nėra būtinų dokumentų, bet leido (prijungė elektrą) olandui dirbti toliau. Po kiek tas "nematymas"? Juk Palangos meras apie šiuso trūkumus pranešė prieš mėnesį. Tačiau visos aukščiau paminėtos įstaigos išmainė vaikų saugumą kyšius.

Klaipėdos STT neturi laiko tokiems „nematymams" tirti, nes visas jų laikas sueina verslininkų interesų atstovavimui?

Turi būti keliama baudžiamoji byla olandui, kuris tyčia nevykdė įsiteisėjusio teismo sprendimo dėl atrakcionų sustabdymo, taip pat ir antstolei B.Tamkevičienei, kuri tyčia nerašė rašto policijai, kad ji nutrauktų atrakcionų veiklą pagal tą teismo sprendimą.

Turi būti keliama baudžiamoji byla ir advokatei, nes ji dar prieš 2 mėn. aiškino, kad: "„Leander LTU" atstovaujanti J.Pališaitienė kurorto politikams tvirtino, jog Savivaldybė neturinti teisės uždrausti saugius atrakcionus, ir citavo šią veiklą reglamentuojančius įstatymus. Advokatės teigimu, atrakcionų veiklai vykdyti įstatymai numato vienintelę sąlygą - užtikrinti jų naudotojų saugumą" ( tiny.lt/b7g23v2), tačiau po minėtos nelaimės toliau dezinformavo visuomenę, teigdama, kad neva visi leidimai yra ir meluodama, kad "pagrindinė priežastis, kodėl užstrigo atrakcionas, – elektros tiekimo sutrikimas. Jis buvo atkurtas gana greitai, tačiau ugniagesiai nukirpo laidus, kuriais energija tiekiama tai karuselei" - tiny.lt/y6su372 . Tai netiesa, nes gelbėtojai atvyko po15 min., o vaiki visą tą laiką kybojo žemyn galva - taigi laidai nebuvo nukirpti. Lietuvos Konstitucija draudžia skleisti dezinformaciją, tuo labiau šio reikalavimo privalo laikytis advokatė.

Jei nuolatinė šios advokatės dezinformacija, gal olandas būtų susigėdęs, bet, kaip suprantu, pinigai yra svarbiau, nei vaikų gyvybė.

Nesuprantami ir Palangos policijos veiksmai - kodėl leido įvažiuoti, jei draudžiama, kodėl leidžia išvažiuoti, kodėl užuot paėmę vilkikų dokumentus, jei skiria tik simbolines 100 litų baudas ir leidžia vežti ką nori ir kur nori?

Bet kol visuomenė ir/ar politikai nepareikalaus, tol Klaipėdos prokurorai nieko nedarys, nes jie neturi nei užuojautos, nei gailesčio žmonių nelaimėms, kurias sukelia pelno bet kokia kaina troškulys.

Gal ir jie gauna savo dalį, nes kaip kitaip paaiškinti tokį nuolatinį jų abejingumą:

Klaipėdos prokurorai nieko nedarė ir kitais atvejais, kada dėl tyčinio įstatymų pažeidimų kilo grėsmės ir žuvo 4 žmonės: Dangės krantinių projekte buvo numatyti turėklai, bet savivaldybės nurodymu jie buvo pakeisti virvelėmis, o seni esami išmontuoti. Taip neteisėtai nukrypta nuo projekto, o krantinės, nebaigus jų , neteisėtai pradėtos naudoti, dėl to 4 žmonės per metus nukrito ir žuvo.

Bet prokurorams dzin, matyt, laukia, kol dar kas žus.

Mūsų valstybė paskendusi korupcijoje, todėl taip viskas vyksta - visi papirkti su retomis išimtimis.

Liūdniausia man nelegalių ir nesaugių Palangos atrakcionų istorijoje Mokesčių inspekcija ir policija – pirmieji žinojo, kad šiuose atrakcionuose, kaip ir kituose daug kur Lietuvoje sukasi neapskaitomi milijonai, bet nereikalauja kasos aparatų, nebaudžia, neuždaro nelegalios ekonominės veiklos, nestabdo.

O tuo metu 72 metų senutė už savo išaugintų obuolių pardavinėjimą Kaune be kasos aparato yra policininkų sumušama iki komos - tiny.lt/h469d3r, tiny.lt/payxv7g, tiny.lt/z3zb6gf IR MIRTINA TYLA – NEI MINISTRAS, NEI POLCIJOS GENERALINIS KOMISARAS – VISI APSIMETA, KAD NIEKO NEĮVYKO (tiny.lt/z7f73e ).

Todėl raginu visus nesitaikstyti su tokiu valdininkų ir pareigūnų kyšininkavimu ir vergavimu atrakcionų ar statybininkų pelnui BEI SU DVIGUBAIS STANDARTAIS, KAI MILIJONUS BE MOKESČIŲ RENKANTIEMS ‚OLANDAMS' - GLOBA, O SENUTĖMS TURGUJE PREKIAUJANČIOMS SAVO IŠAUGINTOMIS VAISTAŽOLĖMIS – SUMUŠIMAI IKI KOMOS.

Komentarų nėra: