2011-08-26

Teisingumo ministerija toliau meluoja ir slepia viešus duomenis nuo žiniasklaidos

Toks įspūdis, kad arba R.Šimašius pritaria žemiau paminėtiems neeuropietiškiems veiksmams, arba  jis nesugeba vadovauti ministerijai.

Tvirtinasi informacija, kad TM neturėjo teisės duoti duomenis Baltarusijai,  nes prašyme nebuvo pagal tarptautinę sutartį būtinų dalių:: „Minsko ir Minsko srities valstybinės kontrolės komiteto finansinių tyrimų departamento valdybos teisinės pagalbos prašyme, perduotame per Baltarusijos teisingumo ministeriją, nėra nurodoma nei bylos pavadinimo, nei pavedimo turinio ar nusikaltimo sudėties aprašymo."

TM išsukinėjimui pasitelkiami iki šiol nenaudoti triukai: esminiai trūkumai, dėl kurių nebuvimo bet kokia įstaiga grąžintų prašymą tikslinimui, TM-ai tampa „keliais formaliais: neatitikimais":

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus atstovė spaudai Vaida Vicevičiūtė, „TM vidinė darbo grupė, atlikusi tyrimą nustatė, kad dokumentai iš esmės atitinka pagrindinius teisinės pagalbos prašymui keliamus reikalavimus, išskyrus kelis formalius neatitikimus. Kaip jau viešumoje buvo minėta, prašyme buvo nurodytas tikslas, dėl ko yra prašoma konkrečių duomenų - asmuo įtariamas mokesčių slėpimu".

Dar bjauriau, kad ir toliau piktybiškai atsisakoma teikti informaciją, nors ji nėra slapta (neviešinama tik šiais pagrindiniais atvejais – asmens duomenys, valstybės paslaptis, komercinė paslaptis ir ikiteisminio tyrimo medžiaga bylą kontroliuojančio prokuroro nuožiūrą ). Šiuo atveju joks ikiteisminis tyrimas neatliekamas, bet TM išvedžioja iki šiol nematytus teisinius „makaronus":

„Tačiau ministro atstovė spaudai nesutiko atskleisti, kokie tie formalūs neatitikimai, nes tai esą yra ikiteisminio tyrimo duomenys, kurie yra neskelbiami. „Baudžiamojo proceso kodekso IV skyrius reglamentuoja visą teisinės pagalbos teikimo mechanizmą. Vadovaujantis BPK principais bei ilgamete įprasta tarptautinio bendradarbiavimo praktika, užsienio valstybės teisinės pagalbos prašymu perduodami duomenys yra prilyginami ikiteisminio tyrimo duomenims, o pagal BPK 177 str. ikiteisminio tyrimo duomenys yra neskelbtini", - aiškino ministro atstovė. Be to, jos teigimu, neviešinti baltarusių teisinės pagalbos prašymo rekomendavo ir premjero sudarytoje darbo grupėje dirbę valstybės saugumo, teisėsaugos ir užsienio reikalus kuruojančių institucijų atstovai." www.tiny.lt/2afbgc2

Taigi ikiteisminio tyrimo nėra, bet neva „praktikoje prilyginama", o kažkokios neįgaliotos uždėti slaptumą darbo grupės neva rekomendacijos (kurių, beje, nėra) tampa kažkodėl grifu „valstybės paslaptis".

Nesuprantu, kaip R.Šimašiui ne gėda taip elgtis.

1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

Teisingumo ministerija toliau meluoja ir slepia viešus duomenis nuo žiniasklaidos
Toks įspūdis, kad arba R.Šimašius pritaria žemiau paminėtiems neeuropietiškiems veiksmams, arba jis nesugeba vadovauti ministerijai.
Tvirtinasi informacija, kad TM neturėjo teisės duoti duomenis Baltarusijai, nes prašyme nebuvo pagal tarptautinę sutartį būtinų dalių:: „Minsko ir Minsko srities valstybinės kontrolės komiteto finansinių tyrimų departamento valdybos teisinės pagalbos prašyme, perduotame per Baltarusijos teisingumo ministeriją, nėra nurodoma nei bylos pavadinimo, nei pavedimo turinio ar nusikaltimo sudėties aprašymo.“
TM išsukinėjimui pasitelkiami iki šiol nenaudoti triukai: esminiai trūkumai, dėl kurių nebuvimo bet kokia įstaiga grąžintų prašymą tikslinimui, TM-ai tampa „keliais formaliais: neatitikimais“:
Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus atstovė spaudai Vaida Vicevičiūtė, „TM vidinė darbo grupė, atlikusi tyrimą nustatė, kad dokumentai iš esmės atitinka pagrindinius teisinės pagalbos prašymui keliamus reikalavimus, išskyrus kelis formalius neatitikimus. Kaip jau viešumoje buvo minėta, prašyme buvo nurodytas tikslas, dėl ko yra prašoma konkrečių duomenų - asmuo įtariamas mokesčių slėpimu“.
Dar bjauriau, kad ir toliau piktybiškai atsisakoma teikti informaciją, nors ji nėra slapta (neviešinama tik šiais pagrindiniais atvejais – asmens duomenys, valstybės paslaptis, komercinė paslaptis ir ikiteisminio tyrimo medžiaga bylą kontroliuojančio prokuroro nuožiūrą ). Šiuo atveju joks ikiteisminis tyrimas neatliekamas, bet TM išvedžioja iki šiol nematytus teisinius „makaronus“:
„Tačiau ministro atstovė spaudai nesutiko atskleisti, kokie tie formalūs neatitikimai, nes tai esą yra ikiteisminio tyrimo duomenys, kurie yra neskelbiami. „Baudžiamojo proceso kodekso IV skyrius reglamentuoja visą teisinės pagalbos teikimo mechanizmą. Vadovaujantis BPK principais bei ilgamete įprasta tarptautinio bendradarbiavimo praktika, užsienio valstybės teisinės pagalbos prašymu perduodami duomenys yra prilyginami ikiteisminio tyrimo duomenims, o pagal BPK 177 str. ikiteisminio tyrimo duomenys yra neskelbtini“, - aiškino ministro atstovė. Be to, jos teigimu, neviešinti baltarusių teisinės pagalbos prašymo rekomendavo ir premjero sudarytoje darbo grupėje dirbę valstybės saugumo, teisėsaugos ir užsienio reikalus kuruojančių institucijų atstovai.“ – www.tiny.lt/2afbgc2
Taigi ikiteisminio tyrimo nėra, bet neva „praktikoje prilyginama“, o kažkokios neįgaliotos uždėti slaptumą darbo grupės neva rekomendacijos (kurių, beje, nėra) tampa kažkodėl grifu „valstybės paslaptis“.
Nesuprantu, kaip R.Šimašiui ne gėda taip elgtis.

TM toliau meluoja,slepia viešus duomenis nuo žiniasklaidos.Ar R.Šimašius pritaria tokiems neeuropietiškiems veiksmams?:http://tiny.lt/am6352c