2014-03-08

Kaip Seimas daugiavaikes mamas piktybiškai skriaudė, neduodamas joms pensijų

Kaip Seimas daugiavaikes mamas piktybiškai skriaudė, neduodamas joms pensijų

Viena labai charakteringa istorija, kuri atskleidžia kaip plačiai paplitęs neteisingumas Lietuvoje ir kaip valdžia visiškai neturi gailestingumo.

Mamos, kurios išaugino labai daug vaikų, beveik neturi darbo stažo, todėl jų senatvės pensijos – nykstamo dydžio. Todėl joms reikia papildomos – valstybinės pensijos 2007 jos pradėjo žygius pas valdžią ir toms, kurios dorai išaugino 7 ir daugiau tokios buvo skirtos. 2008 jos įtikino Seimą, kad skirtų ir 5-6 vaikus dorai išauginusioms antro laipsnio pensijas (400 Lt), bet dėl krizės Seimas šį įstatymą sustabdė – užšaldė (sustabdė tokio įstatymo galiojimą).

Aukštajai nomenklatūrai krizė baigėsi 2013 m., kai Konstitucinis Teismas nusprendė, kad reikia atstatyti – padidinti algas tiems, kurie ir taip daug uždirba – teisėjams, Seimo nariams, aukštas pareigas užimantiems pareigūnams ir tarnautojams. Tačiau 2013 pabaigoje svarstant iš kur paimti lėšų šiam padidinimui, Vyriausybė ir Seimo nariai, priklausantys valdančiai koalicijai, nusprendė, kad tarp daugelio šaltinių reikia paimti ir iš daugiavaikių mamų pratęsiant to valstybinių pensijų joms užšaldymą.

Pasiūliau šioms mamoms tokią taktiką: su autobusu surinkti per visą Lietuvą  keliasdešimt jų draugijos narių ir visą laiką būti Seimo balkone. Iš ten gręžti akimis gėdinant godžius Seimo narius tol, kol pavyks neleisti 71 seimo nariui balsuoti dėl tolesnio tų mamų pensijų užšaldymo. 2013 gruodžio mėn. šešiuose paskutiniuose Seimo sesijos posėdžiuose tokiu būdu teko kariauti dėl  šių valstybinių pensijų. Tačiau kai tik daugiavaikės mamos atvažiuodavo, LSDP frakcijos vadovai atidėdavo šių pensijų svarstymą - tikėdavosi, kad neužteks sveikatos ir pinigų. Kai joms po trijų autobusų baigėsi pinigai, pažadėjau kitus tris (tiek buvo likę sesijos posėdžių dienų) apmokėti iš būsimo Seimo nario algos padidinimo.

5 ir6 vaikus turinčių daugiavaikių mamų valstybinių pensijų mokėjimui per metus reikia 13 mln. Lt, o Seimo narių, teisėjų ir kitų aukštų valstybės tarnautojų algų vadinamajam atstatymui, o iš tikrųjų padidinimui reikia 150 mln. Lt. Tuo tarpu Darbo partijos deleguota soc.reikalų ministrė Pabedinskienė ir Seimo soc.reikalų komiteto pirmininkė Miškinienė neraudonuodamos melavo, kad neva reikia ne 13, o 70 mln. Lt 2014, ir 130 mln. Lt 2015 metais (per metus dvigubai išaugs daugiavaikių mamų skaičius?).

Siūliau Seimo nariams atsisakyti savo padidintos dalies (maždaug po 1300-1700 Lt į rankas kiekvienam Seimo nariui priklausomai nuo jų stažo valstybės tarnyboje) ir tuos pinigus skirti daugiavaikėms mamoms. Jie , deja, nesutiko. Tačiau mamų akys, nežiūrint į tai, kad joms už nugaros stovėjo – tyčia jas gąsdino  itin aukšti ir stambūs Seimo apsaugos darbuotojai, savo padarė – 10 Seimo narių iš valdančios koalicijos nedrįso balsuoti už tolesnį užšaldymą, taip nesusirinko būtinas balsų skaičius ir nežiūrint į Seimo pirmininkės Graužinienės pastangas perbalsuoti galų gale pavyko atkariauti šias pensijas.

Tačiau net po įstatymo įsigaliojimo LSDP atstovai piktybiškai aiškino, kad nėra biudžete lėšų, todėl įstatymas neveiks, grasino ir trukdė, tai ir jas vedžiojau Seime pas svarbuoklius Seimo narius, kad sustabdytų LSDP pasipriešinimą tokių pensijų mokėjimui.

Aš to Seimo nario algos atstatymo-padidinimo perviršio 1500 Lt/mėn į rankas atsisakiau: 2014 m. sausio - balandžio perviršį skirsiu Daugiavaikių mamų draugijos „Motulės delnuose" trijų autobusų, kuriais jos važinėjo į tuos paskutinius tris posėdžius apmokėjimui . tai bus 1700+18000+1450 Lt = 4950 Lt (važinėjimus į pirmus tris jos pačios apmokėjo). O nuo balandžio nustatysiu periodinį mokėjimą savo elektroninėje bankininkystėje, kad algos gavimo dieną tas perviršis automatiškai būtų grąžinamas į biudžetą kas mėnesį po 1500Lt.

Komentarų nėra: