2014-03-26

Puikios Liudo Dapkaus įžvalgos - koncepcija efektyviai ir palyginus pigiai LT gynybai

Puikios Liudo Dapkaus įžvalgos - koncepcija efektyviai ir palyginus pigiai LT gynybai:
"Senajame žemyne dar yra kelios valstybės, kurios išsaugojo efektyvios gynybos struktūras. Suomija, turinti 1200 kilometrų sieną su Rusija, vis dar išlaiko 25 tūkst. šauktinių ir 14,5 tūkst. profesionalių karių armiją. Suomiams vis dar nereikia priminti, ką gali iškrėsti jų didžioji kaimynė. 
Bet įdomiausia šia prasme valstybė yra Šveicarija, kuri gynybai skiria daugiau lėšų nei Rusija, JAV ir net Šiaurės Korėja. Praeityje ne kartą plėšyta ir dalinta šalis kadaise sukūrė unikalią šauktinių sistemą, leidžiančią daugeliui piliečių turėti namie ginklus ir uniformas bei esant reikalui per 48 valandas mobilizuoti 1,7 mln. karių. Visi šios kalnų šalies vyrai nuo 20 iki 50 metų yra kariškiai, kasmet dalyvauja mokymuose. Sulaukusiems 50-mečio valstybė dovanoja ginklą, kaip užuominą: lieki tėvynės gynėjas iki pat mirties.
Žinoma, tai didesnės ir gerokai turtingesnės valstybės, bet čia svarbiau principai ir valstybinė filosofija. Tai pavyzdžiai, kuriuos reikia stebėti ir analizuoti, braižant mūsų pačių krašto gynybos strategiją ateities dešimtmečiams."

Komentarų nėra: