2014-03-31

Remiu buhalterių bendruomenės siekį panaikinti reikalavimą buhalteriams privalomai išlaikyti papildomus egzaminus.

Remiu buhalterių bendruomenės siekį panaikinti  reikalavimą buhalteriams privalomai išlaikyti papildomus egzaminus.


Uždaroji akcinė bendrovė „Pačiolis"

Kalvarijų 125, Vilnius

Tel./faks.: (8 5) 210 12 55

El. paštas: vadovas@paciolis.lt

Pretendentui į Lietuvos Respublikos Prezidento postą                2014 03 31   Nr. 209–15

Nagliui Puteikiui                                                                                         Vilnius


Savaitraščio „Buhalterija" redakcija prašo iki šių metų balandžio 7 d. atsakyti į pateikiamą klausimą. 

Atsakymas bus spausdinamas savaitraštyje.

Nuolat kalbama apie administracinės naštos verslui ir gyventojams mažinimą. Turbūt žinote, kad dabar galiojanti LR buhalterinės apskaitos įstatymo 101 str. redakcija iki 2016 m. įpareigoja visus buhalterius išlaikyti profesinius egzaminus, neatsižvelgiant į jų profesinę patirtį, įgytą išsilavinimą ar užimamas pareigas. Buhalterių organizacijų atstovai ne kartą pasisakė už šio beprasmio reikalavimo atšaukimą. Juk kiekvienoje įmonėje buhalterinė apskaita skiriasi. Ji priklauso ne tik nuo įmonės dydžio ir rūšies, bet ir nuo jos vykdomos veiklos pobūdžio, verslo geografijos, mokamų mokesčių bei kitų aplinkybių. Todėl unifikuotų egzaminų metu galima patikrinti nebent buhalterinės apskaitos bazines žinias. Be to, dėl nuolatinės teisės aktų kaitos vienkartinis buhalterių žinių patikrinimas visiškai negarantuoja, kad jų kvalifikacija bus tinkama prabėgus bent metams. Ne atsitiktinai Lietuva būtų vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, taikanti tokius reikalavimus buhalteriams. Ar Jūs pritariate dabartinei įstatymo normai, įpareigojančiai buhalterius privalomai išlaikyti egzaminus? Ar paremtumėte buhalterių bendruomenės siekį panaikinti minėtą reikalavimą?

Pagarbiai,

Vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas                                auditorius Gintautas Deveikis

Auditorius G.Deveikis, 210 12 55; 8655 127 38

A. Šadrakov,, 210 12 66;  a.sadrakov@paciolis.lt


Naglis Puteikis: 

Atsakau į Jūsų klausimą: daug kur Lietuva būna vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, taikanti kokius nors žmones visai be reikalo kankinančius reikalavimus.

Dažniausiai tai būna susiję su papildomu biurokratizmu, kurio įveikimui reikia mokėti kyšius kokiai nors komisijai, arba kokia nors gudragalvių firmelė "rado priėjimą" prie valdžios, kad užsidirbtų "sviestui", arba prasiplautų ES pinigų neva viešam interesui.

Juk buhalteriai yra baigę atitinkamus mokslus, o įstaigų, įmonių vadovai kvalifikaciją atitinkamai pareigybei gali reguliuoti nustatydami minimalius stažo reikalavimus. pvz. vyr.buhalteriams ir pan.

Todėl nepritariu dabartinei įstatymo normai, įpareigojančiai buhalterius privalomai išlaikyti egzaminus ir remiu buhalterių bendruomenės siekį panaikinti minėtą reikalavimą.

 

 

 


1 komentaras:

Edvinas rašė...

labai teisingai, aplamai manau visų sričių specialistai turėtų mokytis papildomai ir vis išsilaikyti kokį egzaminą keičiantis tvarkoms. aš patikiu savo verslo finansus įmonei tvarkyti, pasiskaitykite čia