2014-03-03

N.Puteikis Prezidentei D.Grybauskaitei: reikia iš esmės keisti Lietuvos užsienio ir gynybos politiką

Išsiunčiau visai žiniasklaidai 2014 03 3 d. 15:27 val.

Naglis Puteikis Prezidentei D.Grybauskaitei: reikia iš esmės keisti Lietuvos užsienio ir gynybos politiką

2014 m. kovo 3 d.

Lietuvos Respublikos Prezidentei D.Grybauskaitei

Sveikinu Jūsų šiandien pagaliau sukviestą neformalų aukščiausių pareigūnų ir politikų pasitarimą „dėl padėties Ukrainoje bei jos keliamos grėsmės Lietuvos ir regiono saugumui".

Kartu pastebiu, kad Konstitucijos 140 straipsnis Jus imperatyviai įpareigoja grėsmių Lietuvai klausimus svarstyti ne darbiniuose politikų susitikimuose, bet Valstybės gynimo taryboje laikantis griežtai apibrėžtos sprendimų priėmimo tvarkos.

Vertindamas Jūsų sukviesto pasitarimo rezultatus, turiu su apgailestavimu pasakyti, kad už valstybės saugumą atsakingų aukščiausių pareigūnų šiandien ištartų žodžių „situacija atidžiai stebima", „padėtis kontroliuojama" Lietuvos piliečiams nepakanka.

Todėl raginu Jus ir Jūsų vadovaujamą Valstybės gynimo tarybą peržiūrėti Lietuvos užsienio bei gynybos politiką ir ją iš esmės keisti.

Pastaruosius penkerius metus Lietuva vykdė izoliavimosi politiką: valstybės diplomatinė tarnyba ir jos darbas akivaizdžiai susilpnėjo, tapo formalus. Jūsų vadovaujama Lietuvos valstybė net neįvykdė prisiimto įsipareigojimo – nesugebėjo surengti tradicinio Baltijos ir Šiaurės šalių viršūnių susitikimo. Būtent tokia politika prieš Antrąjį pasaulinį karą prisidėjo prie nepriklausomybės praradimo.

Todėl šiandien Lietuvos Respublika privalo imtis ypatingai aktyvios užsienio politikos, kuri būtų nukreipta ne į konfrontaciją, bet į kuo glaudesnį Baltijos, Šiaurės ir Vidurio Europos šalių bendradarbiavimą, patikimų bendrų visokeriopo saugumo bei gynybos struktūrų kūrimą.

Lietuvos valstybė turi atkurti nutrauktus ryšius su demokratinėmis Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos jėgomis. Į Vilnių turime susigrąžinti pastovius šių šalių intelektualų forumus.

Lietuva privalo Europos Sąjungos ir NATO organizacijose daug ryžtingiau kelti regiono saugumo klausimus ir reikalauti, kad šie klausimai būtų realiai sprendžiami.

Lietuva turi reikalauti demilitarizuoti Kaliningrado kraštą ir raginti šios iniciatyvos imtis visas Europos Sąjungos ir NATO valstybes. Rusijos karinė agresija prieš Ukraina galutinai išsklaidė iliuzijas: Rusijos kaimynystė nėra saugi ir taiki.

Per pastaruosius metus silpnėjo Lietuvos gynybiniai pajėgumai. Šiuo metu karo ekspertai viešai teigia, kad agresijos atveju lietuvių karinėms pajėgoms nepavyktų apginti krašto nuo pirmojo puolimo ir sulaukti NATO paramos. Tai rimtas įspėjimas. Piliečiai turi pagaliau sulaukti aiškaus atsakymo: kodėl Jūsų vadovaujamos Lietuvos karinės pajėgos silpnėjo, kodėl net konservatorių Vyriausybė atsisakė generolo Jono Kronkaičio parengtų kariuomenės stiprinimo projektų ir pasirinko Jūsų aplinkos žmogaus, buvusio socialdemokratų ministro Lino Linkevičiaus konsultacijas?

Kviečiu Jus kuo greičiau imtis iniciatyvos, kad būtų parengti ir visuomenei pristatyti Lietuvos gynybinių pajėgumų sustiprinimo ir visuotinio valstybės gynimo planai.

Taip pat raginu Jus šiandien ne tik žodžiais, bet Lietuvos užsienio reikalų ministro veiksmu paremti Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio kvietimą NATO valstybėms susirinkti į konsultacijas pagal 4-ąjį Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį: taip elgtis valstybes nares šis straipsnis įpareigoja, kai kyla grėsmė bent vienos jų teritoriniam vientisumui.

Pagarbiai,

Naglis Puteikis, Lietuvos Respublikos Seimo narys

--
Naglis Puteikis
www.puteikis.lt; tel. 8-652-76250
www.facebook.com/puteikis

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Laba diena . Būčiau pasirašęs už Jus, bet persigalvojau..Kodėl ? Būdamas LR Seimo nariu ir pretenduojantis į LR Prezidento postą turėjote atkreipti dėmesį į Jūsų paskutinio sakinio akivaizdžiai prieštaringą formuluotę, t.y.pagal 4-ąjį Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį: taip elgtis valstybes nares šis straipsnis įpareigoja, kai kyla grėsmė bent vienos jų teritoriniam vientisumui. Noriu paklausti - nuo kada Ukraina yra NATO narė ? Ar Jūs pats to nežinote ar tą patį kalbate ką ir dauguma " politikų" ? Ukraina yra ne NATO narė ir tokiu būdu įšeina, kad NATO narės kišasi į suvenerios valstybės vidaus reikalus ...Laikantis tokios pozicijos galima būtų sėkmingai kištis į bet kurios pasaulio valstybės reikalus - jeigu Jūs palaikote tokią sąmpratą, tai neduok Dieve tokį Prezidentą . Todėl ir nepasirašau. Pagarbiai

Antanas Algimantas Miškinis rašė...

Anonimiškui - tituškai.
Jeigu nesuvoki, kad jeigu Rusijai praeis Ukraina, tai,kas paneigs, kad praeis ir pvz. Latvija, kur Rygoje dauguma rusų.
Štai apie kokį povojų kalbama.

Kryme beveik tas past kaip Lietuvoje 1940 metais.
Štai taip ponas tituška ...