2009-05-27

Jaunimas kovoja už efektyvesnę aplinkos teršimo kontrolę

N.P.: siekdamas palaikyti jaunimo iniciatyvas, įdedu jauno ir aktyvaus gamtosaugininko klaipėdiečio Mindaugo Vaišvilos 2009 05 26 d. laišką, kuriame jis prašo nemažinti vienintelės institucijos, kuri  Lietuvoje stebi aplinkos teršimą Baltijos jūroje ir Kuršių mariose  - Jūrinių tyrimų centro darbuotojų skaičiaus.

TĖVYNĖS SĄJUNGOS – LIETUVOS KRIKŠČIONIŲ DEMOKRATŲ PREZIDIUMUI

KREIPIMASIS

Gerb. Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai Prezidiumo nariai,

Pastaruoju metu esant prastai Lietuvos Respublikos ekonomikos būklei ir siekiant pagerinti Lietuvos Respublikos ekonomiką, Lietuvos Respublikos Vyriausybė priima skubotus sprendimus. Kai kada sprendimai priimami pilnai neįsigilinant į esamą situaciją, to priežastis gali būti pakankamos ir išsamios informacijos neturėjimas, taip pat ir dėl to, kad dabartinė Lietuvos Respublikos  Vyriausybė suformuota visiškai neseniai.

Šį kreipimąsi į Jus mane paskatino rašyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2009-05-06 nutarimas Nr. 394 „Dėl didžiausio leistino valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės biudžeto ir valstybės pinigų fondų, pareigybių skaičiaus patvirtinimo". Šiuo nutarimu nustatomas pareigybių skaičius valstybinėse institucijose. Didelį nerimą kelia ženkliai sumažintas pareigybių skaičius vienintelės institucijos Lietuvoje vykdančios aplinkos būklės stebėseną (monitoringą) Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Lietuva vis dėl to yra jūrinė valstybė, todėl tokios institucijos veikla yra gyvybiškai svarbi Lietuvos Respublikai – tai Jūrinių tyrimų centras. Trumpai pateikiu informaciją kokią veiklą vykdo ši įstaiga:

* Informacijos apie Kuršių mariose ir Baltijos jūroje vykstančius gamtinius procesus, antropogeninės veiklos įtaką aplinkos būklei ir gyviesiems organizmams rinkimas, analizė bei vertinimas.

* Baltijos jūros, Kuršių marių ir Nemuno deltos nacionalinio aplinkos monitoringo koordinavimas ir vykdymas.

* Vakarų Lietuvos regiono gėlųjų paviršinių vandenų (upių ir ežerų) ir oro kokybės monitoringo vykdymas.

* Operatyvios informacijos iš Baltijos jūros ir Kuršių marių hidrometeorologinių pakrantės postų, monitoringo plūdurų gavimas ir teikimas.

* Ekstremalių situacijų (naftos ir cheminių medžiagų taršos, vandens žydėjimo, žuvų kritimo, potvynių, krantų ardymo ir kt.) valdymas ir tyrimas.

* Baltijos jūros ir Kuršių marių ekosistemų modeliavimas.

* Uosto gilinimo, hidrotechninių statybų, grunto laidojimo jūroje poveikio aplinkai tyrimai.

* Ūkinės veiklos objektų taršos šaltinių laboratorinės kontrolės Klaipėdos regione vykdymas.

* ES Bendrosios vandens politikos direktyvos įgyvendinimas tarpiniuose ir priekrantės vandenyse.

* Dalyvavimas tarptautinės (HELCOM) Baltijos jūros monitoringo programos vykdyme, tarptautiniuose HELCOM, ICES, BOOS, EUROGOOS, BEEP EDIOS, BEWERS, PAPA, SEA-SEARCH projektuose.

* Jūros aplinkos duomenų fondo organizavimas ir palaikymas, monitoringo ir mokslo tiriamųjų darbų Kuršių mariose ir Baltijos jūroje registravimas ir informacijos kaupimas.

* Duomenų ir informacijos teikimas Lietuvos valdymo, mokymo ir mokslo institucijoms, visuomenei, Helsinkio komisijai (HELCOM), Tarptautinei jūros įsisavinimo tarybai (ICES), Europos aplinkos agentūrai EEA, Europos komisijai.

Taigi iš pateiktos informacijos Jūs galite matyti, kad tai Lietuvai svarbi institucija, teikianti informaciją tokioms Baltijos jūros šalims svarbioms institucijoms, kaip HELCOM, ICES, taip pat Europos Sąjungos šalims svarbiai institucijai – Europos komisijai bei Europos aplinkos agentūrai, taip pat vykdo svarbius Baltijos šalims projektus. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu šiai institucijai mažinamas pareigybių skaičius nuo 83 iki 72.  Toks ženklus pareigybių skaičiaus mažinamas gali būti pasirinktas dėl to, kad iki 2006 metų Jūrinių tyrimų centras turėjo 70 pareigybių, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad padidėjęs pareigybių skaičius yra susijęs su tuo, kad Jūrinių tyrimų centras, kaip tik tuo metu perėmė Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento laboratoriją ir įkūrė Aplinkos kokybės kontrolės skyrių, kuris užtikrina valstybinę ūkinės veiklos objektų taršos šaltinių laboratorinę kontrolę, vykdydami stacionarių ir mobilių taršos šaltinių išmetamų ir išleidžiamų į aplinką teršalų matavimus ir teršalų poveikio aplinkos komponentams (orui, vandeniui, dirvožemiui ir kitiems aplinkos komponentams) stebėjimus Klaipėdos regione bei prižiūri automatines oro kokybės matavimo stotis.

Jūrinių tyrimų centre yra 15 karjeros valstybės tarnautojų pareigybių, kurių skaičius, perėmus Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento laboratoriją, nuo 2006 iki 2009 metų nesikeitė, nebuvo sukurta nė viena nauja pareigybė. Taip pat su šios laboratorijos prijungimu, išsiplėtė ir Jūrinių tyrimų centro veiklos spektras, pradėta stebėti ir Lietuvos Respublikos teritorijoje esančių ežerų, upių ir upelių (gėlųjų vandenų) aplinkos būklė, veiklos teritorija siekia nuo Klaipėdos rajone esančių upių ir ežerų iki Radviliškio rajone esančių ežerų.

Atkreipiu dėmesį, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2009-03-04 nutarimu Nr. 172 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1993 m. gruodžio 19 d. nutarimo Nr. 1641 „Dėl didžiausio leistino valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės biudžeto ir valstybės pinigų fondų, pareigybių skaičiaus patvirtinimo" pakeitimo" Jūrinių tyrimų centrui buvo patvirtinusi 80 pareigybių.

Atsižvelgdamas į tai kad Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija šiuo metu yra valdančioji Lietuvoje, bei Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministras pirmininkas tikiuosi, kad bus atsižvelgta į šį kreipimąsi bei ištaisyta klaida susijusi su Jūrinių tyrimų centro ženkliu pareigybių mažinimu.

Viliuosi, kad būsiu išgirstas.

Tėvynės Sąjungos Klaipėdos skyriaus narys 2009 05 26

Mindaugas Vaišvila, 8633 32323, m.vaisvila@gmail.com

 

Komentarų nėra: