2009-05-27

Peticija internete, kad LEO LT sandoris būtų paskelbtas niekiniu

Padori R.Daukanto karikatūra (skelbiama autoriui leidus www.daukantas.com).

Nepadori Viduramžių skulptūra. Spėjama, kad joje pavaizduota Leo Lt ir eilinis Lietuvos gyventojas.

N.P.: visas tekstas, po kuriuo galite pasirašyti ir Jūs, skelbiamas čia: http://www.culture.lt/leo-ne. Aš jau pasirašiau, raginu ir Jus tą patį padaryti.

Kreipimasis į valdžios ir teisėsaugos atstovus

Vyriausybė ir Seimo valdančioji dauguma neturi dangstyti LEO aferos ir privalo nedelsiant imtis veiksmų, kad Lietuvos Respublikos Konstituciją ir piliečių interesus pažeidžiantis LEO LT sandoris būtų paskelbtas niekiniu ir teismas taikytų restituciją.

Nepanaikinus šio darinio, Lietuva neišbris iš krizės, nekontroliuos energetikos, o privatūs savininkai toliau, nemokėdami valstybei nė cento, pelnysis iš valstybės energetinio kapitalo ir Lietuvos bei ES investicijų. LEO sandoriu padovanojusi privačios UAB „NDX Energija" savininkams didelę dalį nacionalinių perdavimo ir skirstymo tinklų bei jų duodamo pelno, valdžia jaučiasi kažkuo įsipareigojusi privatiems LEO LT savininkams ir ruošia jiems dar dovanų. Vyriausybė ketina LEO LT atiduoti valstybės ir ES lėšomis finansuojamą Lietuvos apsirūpinimo elektros energija projektą, kurio vertė - maždaug 27 mlrd. Lt. Tai reiškia, kad privatūs LEO LT savininkai, neinvestuodami nė cento valstybei, gaus iš jos dovanų apie 8 mlrd. Lt kapitalą ir kasmet jo duodamą milijardinį pelną.

Be to, Vyriausybė dar ketina atiduoti korupciniam LEO LT dariniui - jos dukterinei įmonei UAB „InerLinks" - apie 2,5 mlrd. vertės elektros jungties su Švedija projektą. Ir nuo tų valstybės milijardų privatiems LEO LT savininkams atiteks 38,3% bei jų duodamas pelnas.

Tai reiškia, kad mūsų valstybė be tų milijardų, kuriuos prarado dėl LEO sandorio, papildomai praras dar kelis milijardus litų ir dėl valdžios nusikalstamo pataikavimo oligarchams dar giliau bris į krizę. Taip valdžia dar labiau padidins biudžeto deficitą, kurį, kaip jau įsitikinome, stengsis kompensuoti verslo ir gyventojų sąskaita.

Tai - korupcinės LEO aferos išplėtimas, sąmoningai darant žalą valstybei. Tokius valdžios veiksmus ir teisėsaugos institucijų neveikimą vertiname kaip nusikalstamus.

Lietuvos gyvybiniai interesai, valstybės ir ES Lietuvai skiriami pinigai negali būti patikėti korupciniam LEO dariniui.

Reikalaujame, kad valdančioji dauguma nedelsdama – t.y. jau šiandien, atidėjusi visus kitus reikalus – atliktų šiuos veiksmus:

- pripažintų „LEO LT" sandorį niekiniu nuo pat jo pradžios, atstatydama situaciją iki sandorio įsteigimo, tai yra, grąžindama iš valstybės atimtą kapitalą valstybei. Apie jokias kompensacijas „privačiam investuotojui" negali būti nė kalbos. Privatūs savininkai jau pakankamai „prisikompensavo" Tautos sąskaita.

- užtikrintų, kad jungčių su Vakarų energetinėmis sistemomis projektus gautų ne LEO LT, o visiškai valstybės kontroliuojama bendrovė, o jei jos dalis bus privatizuojama, tai skaidriai ir į biudžetą gaunant realius milijardus, o ne taip, kaip LEO LT atveju.

Kartu reikalaujame, kad prokuratūra vykdytų įstatymuose jai numatytą priedermę ginti viešąjį interesą - nedelsdama pradėtų tirti LEO sandorio ir VST privatizavimo aplinkybes, kad būtų atlyginta žala valstybei ir patraukti atsakomybėn asmenys, sudarę sąlygas privačių savininkų dešimtukui pelnytis valstybės turto sąskaita.

Visuomenė sieks, kad tokiems nusikaltimams nebūtų senaties!

Mes reikalausime kiekvieno teisėsaugos pareigūno, o taip pat Vyriausybės ir Seimo nario – nesvarbu, ar jis priklauso valdančiajai daugumai, ar opozicijai – ASMENINĖS ATSAKOMYBĖS!

 

Kęstutis Čilinskas

Dalius Stancikas

Jonas Vaiškūnas

Arvydas Akstinavičius

Audrys Karalius

Andrius Navickas

Rūta Janutienė (Grinevičiūtė)

Algirdas Janutas

Artūras Račas

Nijolė Lukšionytė

Kornelijus Platelis

Naglis Puteikis

Danutė Sirijos Giraitė

Aurelija Stancikienė

Dainius Elertas

Gintaras Grajauskas

Ona Juknevičienė

Erlandas Paplauskis

Jūratė Markevičienė

Vladas Braziūnas

Algimantas Gražulis

Dionizas Varkalis

Andrejus Gaidamavičius

Vytautas Budnikas

Janina Gadliauskienė

Rasa Navickienė

Rasa Kalinauskaitė

Paulius Markevičius

Karolis Klimka

Darius Pocevičius

Vytautas Damaševičius

Daiva Repečkaitė

Dalia Satkauskytė

Saulius Norvaišas

Kasparas Pocius

Živilė Grinbergienė

Violeta Linkienė

Angelė Šarlauskienė

Rimtautas Navickas

Rita Navickienė

Darius Jonaitis

Povilas Plūkas

Aldona Česnavičienė

Milda Motužienė

Justas Motužis

Vygintas Vilutis

 

N.P.: pasirašyti galite čia: http://www.culture.lt/leo-ne


2 komentarai:

Rimas Geležnikas rašė...

Gerb. Nagli Puteiki,
Prašytume išsakyti savo nuomonė Jūsų kolegos, bendrapartiečio pagauto girto už vairo atžvilgiu. Tauta laukia Jūsų teisingos pozicijos šiuo klausimu. Jūs vienintelis drįstantis rėžti tiesą visokiems apkiautėliams į akis.
O gal net Jūs pabruksite uodegą, kai kalba pasisuka apie partijos kolegą ir bendražygį.

Naglis Puteikis rašė...

Kad aš pats prieš kelis metus girtas būdamas viešoje vietoje triukšmavau, papuoliau į policiją, ten buvau nufilmuotas beveik visų TV ir nufotografuotas beveik visų laikraščių, bei plačiai parodytas ir aprašytas.
Taigi kaip ir negaliu labai daug ką aiškinti. Atsistatydinau tada iš iš Nr.1 kandidatų sąrašo į Klaipėdos m. savivaldybę (buvo prieš pat 2007 m.rinkimus), pats perėjau į to kandidatų sąrašo Nr.31.
Gal Vidžiūnui derėtų atsistatydinti iš EP rinkimų štabo vadovo pareigų šiuo atveju? Nežinau, man kaip ir nederėtų nei jį vertinti, nei ką siūlyti, nes pats esu prisidirbęs, ir , manau, kad mano tam gėdingam poelgiui dar nesuėjo senatis, jei tokia iš viso gali kada nors sueiti.