2009-05-26

TS–LKD frakcija atsiribojo nuo R.Rutkelytės. O nuo B.Bradausko kada?

R. Rutkelytės požiūris į valstybės saugomas teritorijas neatitinka TS–LKD frakcijos pozicijos

N.P.: skelbiu TS-LKD frakcijos pareiškimą dėl R.Rutkelytės pradėtos kampanijos prieš saugomas teritorijas ir jose dirbančius žmones, kuriuo frakcija atsiriboja nuo seimo narės „labai keistų" minčių gamtosaugos ir paminklosaugos tema.

Manu, kad R.Rutkelytės straipsnis yra platesnės viešųjų ryšių ir Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos pradėtos lobistinės ir viešųjų ryšių kampanijos dalis, kuria siekiama iš esmės panaikinti labai svarbų gamtosauginį ir paminklosauginį saugiklį – prisidengiant būtinybe supaprastinti detaliųjų planų rengimą kaimuose, ką yra būtina padaryti, prie atitinkamo įstatymų keitimo paketo lyg tarp kitko, lyg netyčia prikabinama sakinio dalis, reiškianti, kad nebereikės detaliųjų planų, jei numatoma statyba atitinka bendruose planuose pažymėtas zonų funkcijas. Taip užmaskuotai stumiama neribotas, be svarstymo su visuomene, senamiesčių, dvarų, gamtosauginių vietovių užstatymas.

Šią pataisą stumia pagarsėjęs „gamtosaugininkas" LSDP seimo narys Bronius Bradauskas.

Apie šios pataisos keliamas grėsmes daug kartų pernai, 2008 metais rašiau frakcijai ir kreipiausi į aplinkosaugininkus-visuomenininkus viešais laiškais:

2008-07-15 TS-LKD frakcija Seime išlaikė utėlėtumo testą: Pavyko sustabdyti plėtristų - Bradausko pataisą dėl detalių planų panaikinimo

2008-07-11 Norima leisti naujas statybas gyventojų kiemuose be viešo svarstymo ir gyventojams nežinant

2008-07-03 B.Bradausko pataisoje yra dvi atskiros, viena su kita nesusijusios pataisos

2008-07-03 Del kategorisko nepritarimo B.Bradausko teikiamai Teritoriju planavimo istatymo 22 str. pataisai, numatanciai detaliu planu nerengima

Praeitame seime B.Bradauskkui nepavyko. Buvo 5-i bandymai tokią pataisą priimti, tačiau, nuosekliai priešinantis 24–ių narių TS-LKD frakcijai, vis pritrūkdavo kelių balsų.

Ir staiga dabartinė kelis kartus gausesnė TS-LKD frakcija tarsi apkurto ir apako, ir, nežiūrint į tai, kad Europos teisės departamentas pateikė neigiamą išvadą (minėtos pataisos apriboja visuomenės galimybes gauti informaciją visais su aplinka susijusiais klausimais, apriboja visuomenės galimybes dalyvauti priimant sprendimus dėl konkrečios veiklos ir , kas svarbiausia, prieštarauja Orhuso konvencijai, kuri įtvirtina visuomenės balsą saugant gamtą ir paveldą – t.y. prieštarauja ES teisei).

Gal tam įtakos turėjo ir tai, kad prie B.Bradausko plėtristai prikabino Liberalų sąjūdžio vedlį Eligijų Masiulį? Liberalams į vertybės nusispjaut. Aišku, tik ne į materialinės. Teisybės dėlei reikia pastebėti, kad ir kaip bebūtų keista, Zuoko liberalcentristai užėmė priešingą  - gamtosaugai ir paminklosaugai naudingą poziciją.

TS-LKD frakcijos balsai pasiskirstė beveik po lygiai: 11 už B.Bradausko variantą, 13 prieš, arba susilaikė. Seimas ryškia dauguma pritarė minėtos B.Bradausko pataisos pateikimui. Maža to, dar didesne balsų dauguma Seimas šiam klausimu paskyrė pagrindiniu ne Aplinkos o Kaimo reikalų komitetą. Ir vėl TS-LKD frakcija pakriko kaip Grigo bitės –balsavo kaip palaida bala: 17  už gamtą, o 5-i, tarp jų be abejo ir R.Rutkelytė – už plėtristus.

Gal R.Rutkelytės minėtas straipsnis delfi.ltSaugomos teritorijos: sodybų tuštėjimo metas" atvers akis visai frakcijai? Jis, beje skelbiamas ir TS-LKD tinklapyje.

Žemiau skelbiama TS-LKD frakcijos  pozicija teikia vilčių, kad taip.

Taip pat skelbiu TS-LKD frakcijos seniūnui J.Razmai ir EP parlamentarui V.Landsbergiui adresuotą  Žemaitijos nacionalinio parko direktoriaus Giedriaus Norvaišo laišką (tai darau gavęs jo leidimą), kuris įkvėpė TS-LKD frakciją padaryti labai reikalingą pareiškimą:

„SEIMO TĖVYNĖS SĄJUNGOS-LIETUVOS KRIKŠČIONIŲ DEMOKRATŲ FRAKCIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS

2009 m. gegužės 26 d.

R. Rutkelytės požiūris į valstybės saugomas teritorijas neatitinka TS–LKD frakcijos pozicijos

Reaguodamas į Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos kolegės Rūtos Rutkelytės išsakytas mintis internetiniame portale „Delfi" publikuojamame straipsnyje: „Saugomos teritorijos: sodybų tuštėjimo metas", frakcijos seniūnas Jurgis Razma pažymi, kad Seimo narės išsakytas požiūris neatitinka TS–LKD frakcijos pozicijos ir Vyriausybės programos.

„Dalykiškos diskusijos  dėl parkų reglamentų tobulinimo ar jų ribų tikslinimo yra galimos, tačiau kolegės straipsnio tonas ir nepamatuoti kaltinimai aplinkosauga besirūpinantiems žmonėms peržengė civilizuotos diskusijos ribas", – teigia Jurgis Razma ir pabrėžia, kad R. Rutkelytės išsakyta pozicija netaps pagrindu realiems frakcijos sprendimams šia kryptimi"

 

Jurgiui Razmai, TS-LKD frakcijos seniūnui, V

Vytautui Landsbergiui, Europos parlamento nariui

jurazm@lrs.lt  ; vyland@lrs.lt  ; vytautas.landsbergis@europarl.europa.eu

May 26, 2009 11:40 AM

Sveiki, Trukdome pasipiktinę R.Rutkelytės straipsniu.

Manau, kad straipsnis užsakytas suinteresuotų žmonių.

Didžiulė gėda visai partijai, kurios besąlyginis rėmėjas iki šiol buvau, kad jos neeiliniai nariai taip nusišneka [N.P.: dar per švelniai pasakyta]. Saugomos teritorijos, deja, užima tik 15 %, veikla saugomose teritorijose nedraudžiama, tik kai kur ribojama, ir pan.

Prirašyta daug neteisybės arba „pusiau" teisybės - toliau didinama isterija ir įtikinėjimas, kad žmonės „nebe(iš)gali" gyventi saugomose teritorijose. Taip negalima neatsakingai rašinėti.

Ar ponia apskritai pasidomėjo šia tema ne tik iš suinteresuotų kelių tūkstančių savininkų, galutinai norinčių užtverti, užstatyti ar kitaip pasipelnyti iš turimos žemės? Ar ji pasidomėjo kitų demokratinių šalių patirtimi šioje srityje? O gal ji asmeniškai labai suinteresuota?...

Įžeidinėjami dori specialistai už gerą savo pareigų vykdymą, o gamtos, kraštovaizdžio, kultūros paveldo apsaugą siūlo perduoti savanaudžių saujelei arba visai sunaikinti, kad Lietuva nebetektų savo paskutinių turtų - nesubjauroto kraštovaizdžio, neaptvertų ežerų, neiškirstų miškų, turtingos gamtinės įvairovės... (dėl ko mes vis dar įdomūs užsienio turistams ir  turime dar kuo didžiuotis).

Neišbarstykit paskutinio inteligentijos pasitikėjimo tokiais pasisakymais! Jeigu yra spręstinų problemų - jas reikia spręsti, o neisterikuoti ir klaidinti paprastus kaimo žmones.

Pagarbiai, Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Giedrius Norvaišas

Didžioji g. 10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.tel., faksas (8 448) 49337

el. paštas dir@zemaitijosnp.lt

 

Gerb. Giedriau Norvaišai,

2009 m. gegužės 26 d. 15:52 

Re: del R Rutkelytes str.

Leiskite turėti viltį, kad Jus įskaudinęs mūsų frakcijos narės straipsnis netaps pagrindu Jums keisti požiūrį į mūsų partiją ir frakciją. Drįsčiau tvirtinti, kad R.Rutkelytės pozicija visiškai neatitinka mūsų frakcijos pozicijos ir vyriausybės programos. Manau, kad ir Jūs sutiksite, kad galime dalykiškai diskutuoti dėl parkų reglamentų tobulinimo ar jų ribų tikslinimo, tačiau kolegės straipsnio tonas ir nepamatuoti kaltinimai aplinkosauga besirūpinantiems žmonėms peržengė civilizuotos diskusijos ribas. Kaip frakcijos seniūnas artimiausiu metu planuosiu rimtą pokalbį su R.Rutkelyte. Noriu dar kartą užtikrinti, kad jos išreikšta pozicija netaps pagrindu kokiems nors mūsų sprendimams ta kryptimi.

Dėkoju Jums už išsakytą poziciją ir tikiu, kad ir toliau liksime bendraminčiais.

Pagarbiai,

Jurgis Razma, TS-LKD frakcijos seniūnas

Komentarų nėra: