2009-05-07

Merai pagaliau prisipažino: jų neatsiskaitytinas fondas yra priedas prie algos

Nuotraukoje: merų fotosesija už reprezentacines išlaidas

N.P.: Sumanė keletas Seimo narių įvesti tvarką savivaldybių tarybų narių vokeliuose bei merų reprezentacinėse išlaidose ir įregistravo įstatymo pataisą, kad būtų atsiskaitinėjama už tas išlaidas (Kazys Kazakevičius, „Lietuvos žinios": Pataisos suerzino savivaldybių politikus, Lzinios, delfi.lt 2009-05-04).

Tai sunervino merus, todėl sukilo vieningu frontu ginti savo reprezentacinių vokelių bei kitų tarybos narių kanceliarinių vokelių. Gaila, kad tokią amoralią neatsiskaitytinų ir nepamokestintų išlaidų praktiką gina vos ne visų partijų merai – ir LSDP (Druskininkų, Marijampolės) ir, deja, TS-LKD (Molėtų).

O praktika, mano duomenimis, tai labai „nekokia": Švenčionių rajono meras per mėnesį šioms išmokoms gavo 2,0 tūkst., jo  vicemerai – po 1,2 tūkst. Litų, Visagino merui skiriama išmoka per mėnesį siekė 2,8 tūkst., jo vicemero - 1,6 tūkst. litų.]

Todėl merai tikrai nusipelnė, kad kai kurių jų auksines reprezentacines mintis iš šio straipsnio pacituočiau:

„Pasišaipymas iš merų

Seimo narių užmojus Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas vadina keistais. "Aš į rankas gaunu 3600 litų. Tai pasišaipymas iš mero institucijos. Net trijų Druskininkų mokyklų direktoriai už mane gauna daugiau, net ir kai kurių firmų vadybininkų atlyginimas didesnis nei mero. Todėl tas mero fondas yra savotiškas priedas prie jo atlyginimo. Juk meras negali į darbą ateiti su nudėvėtais batais, nušiurusiu kaklaraiščiu ar kostiumu. Juk tai irgi reprezentacija", - tvirtino jis.

R.Malinauskas nepritaria ir siekiui griežtinti kompensacijoms išmokamų lėšų panaudojimą, nes kiekviena savivaldybė turi savo įvairias kontroliuojančias tarnybas. Jos ir turėtų tuo užsiimti. O tarybų narių gaunamos kompensacijos nėra tokios didelės kaip parlamentarų.

LŽ duomenimis, savivaldybių tarybų nariai kompensacijoms kas mėnesį gauna gana įvairias sumas. Pavyzdžiui, Kazlų Rūdos politikai nesulaukia nė cento, Klaipėdos tarybos nariams mokama kompensacija siekia 700-840 litų, nepriteklių kamuojamo [N.P.: ajajai, kaip vargšeliai, nusikamavo, jei jau nebeišgali, tai gal tegu užleidžia vietą dar nepavargusiems?] Panevėžio miesto politikams - apie 1 tūkst., mažesnių savivaldybių tarybų nariai kas mėnesį atsiima po 400-500 litų [N.P.: .

"Tai nedideli pinigai. Reikalaudami už juos atsiskaityti, tik apsunkintume tarybos narius. Jie į posėdžius atvažiuoja savo transportu, patys kopijuoja reikalingus dokumentus. Kaip reikėtų tokias išlaidas įforminti?" - retoriškai klausė Molėtų rajono meras A.Žiukas [N..P.: kita nuoroda su jo fotografijačia].

"Nemanau, kad tie 500 litų, kuriuos mokame tarybos nariams, yra dideli pinigai, kad už juos reikėtų atsiskaityti. Juk turėtume rinkti įvairius popieriukus. Vėliau kažkam reikėtų juos registruoti, skaičiuoti. Kažin ar taip pavyktų kiek nors sutaupyti", - antrino Marijampolės savivaldybės meras V.Brazys".

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

1996 metais seimo nario kanceliarinis vokelis buvo 400 Lt. Per 11 metų bendromis visų partijų seime pastangomis tas vokelis išaugo keliolika kartų iki 6700 Lt. Visų partijų visis eiliniai tylėjo, o neeiliniai tą vokelį didino.
Džiaugiuosi, kad mūsų partija pirmoji tą klausimą pradėjo spręsti, liūdžiu kad taip ilgai laukė.
Liūdžiu, kad ilgai laukia ir nedaro to paties atsiskaitomumo dėl savivaldybių tarybų narių kanceliarinių vokelių, nors tai užrašyta mūsų partijos programoje. Apie tas savivaldybių tarybų neva kanceliarines išlaidas, o iš tikrųjų priedo prie algos, nuo kurio nemokami jokie mokesčiai , kart nuo karto pasirodo labai neigiami straipsniai spaudoje. Nemaža dalis TS-LKD sprendimų priėmėjų vėl kaip 1996 metais galvoja, kad tie straipsniai yra smulkmena, kuri negali sumažinti tokio didelio mūsų partijos reitingo. Atsimename, kuo tai baigėsi.
Dalis partijos narių patys norėtų tais vokeliais naudotis, todėl labai pyksta, kai apie tai bandoma diskutuoti, vokelių kritikai apšaukiami socialistais ir siunčiami Baltarusijon ir pan. Net bando aiškinti, kad šių metų vokelių skandalai Islandijoje ir Anglijoje neva tai neturėjo įtakos jų rinkimų rezultatams. Reikalauja užsikimšti, nekalbėti apie tai ir pan.
Bet kažkas turi apie tai diskutuoti, nes apie tai per mažai diskutuoja partijos įvaizdžio grupė, jei tokia yra.
Kai buvo kuriamas Sąžiningos politikos paktas ir jo priežiūros komitetas, apie tai kalbėta. Matyt nepatiko to komiteto nariai, tokie kaip generolas Kronkaitis, todėl dabar šio pakto priežiūra perduota bijančiam apie tai kalbėti Priežiūros komitetui.
Prezidiumo nariai nuduoda, kad nesupranta šių dalykų, arba iš tikrųjų nuoširdžiai mano, kad tai yra smulkmenos, neturėsiančios įtakos artėjančių savivaldos rinkimų rezultatams.