2009-05-27

Klaipėdos m. tarybos nariai nuo 2003 m. algas gavo neteisėtai

Nuotraukoje: Seimo narys E. Jurkevičius teigia, kad 2003 metais priimtas Tarybos sprendimas dėl algų paskelbtas ne taip, kaip reikalauja įstatymas.

N.P.: valdžios algos Seime, Vyriausybėje ir ministerijose bendromis pastangomis ir vykdant TS-LKD Seimo rinkimų programą, prie kurios šių punktų rengimo ir pats prisidėjau, pamažu skaidrėja, vokeliai (ūkinės, reprezentacinės ir kanceliarinės išlaidos) pamažu vis labiau tampa skaidresnės.

Deja, to nepasakysiu apie savivaldybių tarybų narius, merus, vicemerus, jų padėjėjus ir patarėjus. Čia klesti visiška netvarka, išlaidavimas, nepadorumas.

Į teisėsaugos institucijas ir į viešąją opiniją  dėl politikų neteisėtai gautų pajamų algų, kompensacijų, tiek neatsiskaitytinų kanceliarinių (vokelinių) išmokų pavidalu kreipiausi ne vieną kartą (1, 2, 3).

Dabar į gretą ir talką stoja ir dar vienas labai rimtas pastiprinimas:

Politikų algos parūpo ir seimūnui

Valdas PRYŠMANTAS VE 2009-05-26

Teismui dar nepabaigus nagrinėti, ar Klaipėdos tarybos nariai kurį laiką neteisėtai gavo atlyginimus, pasidomėti jais raginamas pats generalinis prokuroras. Į jį su tokiu prašymu kreipėsi Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

Prokurorai nustatė, kad 2006-2008 metais, pažeidžiant teisės aktus, 44 miesto Tarybos nariams buvo nepagrįstai išmokėtos algos - politikai gaudavo užmokestį ir iš kitų darboviečių, o pagal įstatymus dvigubas algas gauti nebuvo galima. Neteisėtai gautas algas turi grąžinti tie politikai, kurie nepateikė pažymų iš darboviečių apie negautą atlygį tuo metu, kai dirbo Taryboje.

Sausio pabaigoje Klaipėdos miesto vyriausiasis prokuroras teismui pateikė civilinį ieškinį dėl piniginių lėšų priteisimo. Giedrius Danėlius prašė iš Tarybos narių priteisti 56 tūkst. 592 litus ir šią sumą grąžinti į miesto biudžetą.

Dvi dešimtys buvusios ir dabartinės Tarybos narių kovo pradžioje parašė atsiliepimą į ieškinį, kuriame skundus ir užsimezgusius procesus išvadino kitų politikų nešvarios rinkiminės kampanijos dalimi. [N.P.: „kitų politikų" – čia aš parašiau skundą, pastebėjęs, kad algas gauname vienu metu dviejose darbovietėse, nors įstatymai to nenumato: Atsiliepime į šį civilinį ieškinį teigiama, kad jis "atsirado rinkimų į Seimą metu ir buvo panaudotas Naglio Puteikio kaip (nešvarios) politinės kovos priemonė. N. Puteikis, remdamasis Savivaldybės kontrolierės išvadomis, kurios "stebuklingu" būdu atsirado prieš pat rinkimus, parašė skundą prokuratūrai..."].

Dabar druskos ant žaizdos pila Klaipėdoje išrinktas Seimo narys E. Jurkevičius. Jis vakar išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog seimūnas kreipėsi į šalies generalinį prokurorą Algimantą Valantiną. Šio prašoma ginti viešąjį interesą ir sugrąžinti į biudžetą Tarybos nariams galimai neteisėtai mokėtas algas bei kitas išmokas.

Savo įtarimus išdėstęs E. Jurkevičius norėtų objektyvaus įvertinimo, ar "pastaruosius penkerius metus uostamiesčio politikai savo finansinę gerovę kūrė prasilenkdami su įstatymais", o pasitvirtinus įtarimams, politikus priversti "grąžinti kiekvieną neteisėtai iš mokesčių mokėtojų paimtą centą".

Seimo nario manymu, alga galimai neteisėta yra vien dėl to, kad politikų darbo apmokėjimo tvarką nustatęs Tarybos sprendimas nebuvo paskelbtas įstatymo nustatyta tvarka.

Šiuo metu neaišku, kada Klaipėdos miesto apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje bus padėtas taškas.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

dgfdg

Rimas Geležnikas rašė...

Gerb. Nagli Puteiki,
Prašytume išsakyti savo nuomonė Jūsų kolegos, bendrapartiečio pagauto girto už vairo atžvilgiu. Tauta laukia Jūsų teisingos pozicijos šiuo klausimu. Jūs vienintelis drįstantis rėžti tiesą visokiems apkiautėliams į akis.
O gal net Jūs pabruksite uodegą, kai kalba pasisuka apie partijos kolegą ir bendražygį.

Naglis Puteikis rašė...

Kas aš pats prieš kelsi metus girtas būdamas viešoje vietoje triukšmavau, papuoliau į oppoliciją, ten buvau nufilmuotas ir nufotografuotas, beiplačiai aprašytas. taigi kaipir negaliu labai dug ką aiškinti. Atsistatydinau tada iš iš Nr.1 kandidatų sąrašo į savivaldybę, pats perėjau į Nr.31. Gal Vidžiūnui derėtų atsistatydinti iš EP rinkimų štabo vadovo pareigų šiuo atveju? Nežinau, man kaip ir nederėtų nei jį vertinti, nei ką siūlyti, nes ptas esu prisidirbęs, ir , manau, kad mano tam gėdingam poelgiui dar nesuėjo senatis, jei tokia iš viso gali būti