2009-05-22

Klaipėdoje kartojasi tyčia padegto Palangos Kurhauzo istorija

Nuotraukose: 1914 m.. technikos paminklas-skerdykla Liepų g. Klaipėdoje iki ir po gaisro, 2002 m. tyčia padegtas Palangos kurhauzas.

N. Puteikio teigimu, kol buvusią skerdyklą saugojo šalia gyvenantys savininkų nusamdyti žmonės, vagysčių ir padegimų čia nepasitaikydavo

"Iš 15 uostamiesčio centre esančių apleistų pastatų, šio vertė yra didžiausia. Buvusi skerdykla - vienas vertingiausių 19 a. pabaigos - 20 a. pradžios pramonės objektų. Jame saugomi svarbūs elementai - bokštelis, ten buvęs laikrodis, laimei, šiuo metu jis yra demontuotas ir išvežtas į sostinę, medinės konstrukcijos, langų rėmai, lipdiniai viduje, kurie nukentėjo liejant vandenį" - pasakojo N. Puteikis.

N.P.: tai jau trečias tyčinis paveldo objektų padegimas Klaipėdoje per pastaruosius 3 metus (2007 – senoji Vitės kvartalo mokykla, 2008- kavinė „Metų laikai Skulptūrų parke).

N. Puteikis įtaria tyčinį padegimą

ve.lt inf. 2009-05-20

Antradienio vakarą ugniagesiai gesino užsiliepsnojusį pastatą Liepų g. 53. Pranešimą apie degantį buvusios gyvulių skerdyklos pastato stogą gautas 18.45 val.

Diskiniu pjūklu buvo nupjauti mediniai vartai, trukdę patekti į pastato vidų. Nudegė apie 100 kv. m stogo dangos.

Spėjama, kad šis pramoninio kultūros paveldo objektas galėjo būti padegtas. Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis teigė, kad padaryta didžiulė žala.

"Buvusi skerdykla - vienas vertingiausių 19 a. pabaigos – 20 a. pradžios pramonės objektų. Jame saugomi vertingiausi elementai buvo bokštelis, ten buvęs laikrodis (laimei, šiuo metu jis yra demontuotas ir išvežtas), medinės konstrukcijos, langų rėmai, lipdiniai viduje, kurie nukentėjo liejant vandenį."

N. Puteikis įtaria, kad buvusi skerdykla padegta tyčia. Keistu sutapimu jis įvardijo tai, kad ugnis suliepsnojo tą dieną, kai spaudoje pasirodė pranešimas, kad apleistų pastatų savininkai bus griežčiau baudžiami.

"Mano darbuotojai girdėjo gaisrininkus kalbant, kad yra skysčio užpilta. Man tai daugiau nei aišku. Tik klausimas – kas: ar patys pastato savininkai, ar jų konkurentai. Matau du atsitiktinumus, kurie negali būti vienoje vietoje: prieš kelias dienas suderinome šio pastato paminklosauginę restauravimo koncepciją. Viešai pareiškėme, kad spausim tokius savininkus. Yra, taip sakant, žmonių Lietuvoje, kurie Kurhauzo pavyzdžiu parodė, kad gali elgtis kaip nori ir būti nebaudžiami. Prašau, atsiranda pasekėjų..." -  "Lalunai" teigė paveldosaugininkas.

Savininkai planuoja rekonstruoti buvusios skerdyklos pastatus ir juose įrengti sporto bei vandens pramogų klubą.

Padegimo faktas oficialiai dar nepatvirtintas.

"Kol vyksta tyrimas, negaliu pasakyti, ar tai buvo padegimas, - teigė ugniagesių atstovas Algimantas Kloviškis. – Gali būti, tačiau konstatuoti tokio fakto dar negalime."

 

Kiti straipsniai šia tema:

Liepsnojo buvusi skerdykla VE 2009-05-21

Buvusią skerdyklą niokojo liepsnos 15 minučių. Klaipėda .2009-05-21

N.P.: labai „įdomi" gaisrininkų pozicija – eiliniai gaisrininkai šnekėjo, kad yra degaus skysčio užpylimo pėdsakų. Tuo tarpu spaudai jų vadovai jau šneka nesąmones apie kažkokias „chemines medžiagas ar neatsargų elgesį".

Kažkas neatsargiai virino senovinį metalą su degikliu ir brūkštelėjo per „labai degias" molines čerpes atvira ugnimi?

Iš kur palėpėje, į kurią neįmanom kitaip patekti, kaip tik per stogą, cheminės medžiagos?

Ką dar susigalvos?:

„Anot Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresniojo inspektoriaus Antano Pociaus, apdegusių konstrukcijų išsaugoti nepavyks. „Duomenų apie padegimą tikrai nėra. Šiandien su Klaipėdos policijos Smurtinių nusikaltimų skyriaus vadovu Aleksu Siutilu išlandžiojome visas palėpes, vietas, per kur patenka benamiai. Jei savininkai nuspręs kreiptis į policiją ir bus iškelta baudžiamoji byla, siųsime apdegusią medieną, gruntą į laboratoriją", – sakė A.Pocius. Pasak vyresniojo inspektoriaus, versijų, dėl ko galėjo kilti gaisras, gali būti daug, kelios iš jų – neatsargus elgesys su ugnimi, kad užsidegė cheminės medžiagos."

Komentarų nėra: