2011-10-18

N.Puteikis neteko teisinės neliečiamybės

www.lrytas.lt/-13185016061316682975-n-puteikis-neteko-teisin%C4%97s-nelie%C4%8Diamyb%C4%97s.htm

ELTA ir lrytas.lt inf. 2011-10-13 13:26

Seimas, atsižvelgdamas į generalinio prokuroro kreipimąsi, sutiko, kad Seimo narys Naglis Puteikis būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyta jo laisvė.

Susiję video ir audio:

2011 10 12 d. video interviu su Edmundu Jakilaičiu: "N.Puteikis: „Klaipėdos teisėsauga – pasišaipymas iš teisėsaugos ("Teismų sprendimų nevykdęs N.Puteikis Klaipėdos teisėsaugininkus kaltina korupcija)":

1 dalis: www.lrytas.lt/videonews/?id=13183489421316603016

2 dalis: www.lrytas.lt/videonews/?id=13183490831317151272

Interviu Žinių radijuje su Ginu Dabašinsku prieš pusmetį – 2011 05 18 d.:

www.ziniur.lt/archyvas/2011/18/prie-pietu-stalo/13572/pokalbis-su-kulturos-paveldo-departamento-klaipedos-teritorinio-padalinio-vedeju-nagliu-puteikiu

www.ziniur.lt/player.php?show_id=18&date=2011-05-18&mp3=253049

Ketvirtadienį už tokį laikinosios tyrimo komisijos parengtą rezoliucijos projektą balsavo 100, prieš 2, susilaikė 7 parlamentarai.

Pats N.Puteikis iš Seimo tribūnos prašė Seimo narių panaikinti jo teisinį imunitetą ir duoti sutikimą vykti viešam teismui. Jo nuomone, ginčą reikia spręsti viešumoje.

„Šitas teismas yra vertybių klausimų teismas", - sakė politikas, atsisakęs suderinti modernių statinių projektą.

Komentuodamas kaltinimus, N.Puteikis demonstravo „šešių raudonų stiklainių projektą", kurį atsisakė suderinti, ir istorinio šioje Klaipėdos dalyje buvusio pastato nuotrauką. „Ginčo esmė, kaip mes elgiamės istorinėje miesto erdvėje", - tikino N.Puteikis.

Linkėdama kolegai sėkmės teisme Seimo narė Aurelija Stancikienė sakė, jog teismas yra fantastiška galimybė įrodyti, kad Lietuvos valstybei rūpi kultūrinis paveldas, ir pabaigti jo niokojimo epopėją.

Antradienį iš Seimo tribūnos generalinis prokuroras Darius Valys paprašė parlamento sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį N.Puteikį, primena ELTA.

Generalinio prokuroro kreipimesi pažymima, kad N.Puteikis kaltinamas tuo, kad jis, dirbdamas Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėju ir atstovaudamas šiam padaliniui Klaipėdos miesto savivaldybės Nuolatinėje statybos komisijoje, pažeidė Administracinių bylų teisenos įstatymo nuostatą, nustatančią, kad įsiteisėjęs teismo sprendimas, nutarimas ir nutartis yra privalomi visoms valstybės institucijoms, pareigūnams, tarnautojams ir turi būti vykdomas visoje Lietuvos Respublikoje.

Parlamentaras, prokuratūros duomenimis, galimai tyčia piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, nevykdė įsiteisėjusios Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarties, kuria teismas įpareigojo atsakovą - Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinį padalinį - suderinti žemės sklypo, esančio H.Manto g. 11, Klaipėdoje, detalųjį planą.

Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

 

Seimas Puteikiui panaikino neliečiamybę

www.alfa.lt/straipsnis/12692658/Seimas.Puteikiui.panaikino.nelieciamybe=2011-10-13_13-03/

2011-10-13 13:03 Gytis Pankūnas | Alfa.lt

Parlamentarai ketvirtadienį patenkino Seimo nario Naglio Puteikio prašymą jam panaikinti teisinį imunitetą ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Piktnaudžiavimu tarnyba ir įsigaliojusio teismo nuosprendžio nevykdymu kaltinamas konservatorius tikino, jog praradęs neliečiamybę, galės stoti prieš teismą, paneigti kaltinimus bei užkirsti kelią verslininkų užmačioms subjauroti istorines uostamiesčio vietas.

Laikinoji Seimo komisija, vadovaujama „tvarkiečio" Remigijaus Žemaitaičio, po generalinio prokuroro Dariaus Valio kreipimosi į parlamentą vienbalsiai nusprendė leisti N. Puteikį patraukti baudžiamojon atsakomybėn arba kitaip suvaržyti jo laisvę. Tam pritarė ir Seimas: už Seimo nario teisinio imuniteto panaikinimą balsavo 100, siūlymui prieštaravo 2 parlamentarai, susilaikė – 7.

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti N.Puteikio teisinį imunitetą, kad jo byla toliau būtų nagrinėjama Klaipėdos miesto apylinkės teisme.

N. Puteikis prieš teismą stojo atsisakęs vykdyti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) nutartį, kuria jo tuomet vadovaujamas Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos padalinys buvo įpareigotas suderinti žemės sklypo, esančio H.Manto g. 11, Klaipėdoje, detalųjį planą.

N. Puteikis pats prašė panaikinti jo neliečiamybę, kad galėtų teisme atmesti, jo teigimu, nepagrįstus kaltinimus. Taip pat parlamentaras sako, kad teisme paaiškės, jog patvirtinus detalųjį planą, kurį derinti jis atsisakė ir atsidūrė teisme, miesto istorinėje dalyje būtų iškilę maždaug trisdešimties metrų pastatai.

„Prašau Seimo narių nekartoti E. Lementausko istorijos. Aš nenoriu, kad man E. Lementauskas sakytų „kolega", o jis tai jau padarė vos man prisiekus. Tegul neįsižeidžia E. Lementauskas, bet aš kaip žmogus ir kaip Seimo narys manau, kad jeigu aš ir jis esame kaltinami padarę nusiklatimus prieš tampant Seimo nariais, ir mums imunitetas neturi būti taikomas," – iš Seimo tribūnos kalbėjo N. Puteikis.

Konservatorius tvirtina įstatymų nepažeidęs, nes LVAT įpareigojo planą suderinti, jei tik jis atitiks įstatymų numatytus reikalavimus, o verslininkų pateiktas projektas esą neatitinka.

Visgi ne visi parlamentarai buvo pripažino tikintys, kad teismuose laimi tie, kurie įsitikinę ginantys Konstituciją.

„Teisinis imunitetas yra ne šiaip sau suteiktas. Mūsų valstybėje teisingumo sąvoka yra labai sąlyginė ir ypatingai, kai vyksta tokios bylos, kur susiduria dideli verslo interesai yra dažnai sakoma, kad kažką darydamas pasverk savo ir oponento pinigines", – aiškino Žilvinas Šilgalis.

Klaipėdos bendrovė „Investicijų kvadrantas" sklype ketino statyti gyvenamąsias ir administracines patalpas, prieš tai nugriovusi senąjį kino teatrą „Vaiva". Vietos paveldosaugininkai sako, kad čia atsiradę stikliniai pastatai subjaurotų istorinę vietą, kurioje stovėjo pirklių namai, kitos patalpos.

Kolegų prašydamas panaikinti jo neliečiamybę N.Puteikis dėstė, kad Klaipėdos prokurorai ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tarnautojai gina ne valstybės, o verslininkų interesą. Pasak jo, įrodyti jų neteisėtus veiksmus politikas galįs tik laisvame ir atvirame teisme.

www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=50644916

www.alfa.lt/straipsnis/12692658/Seimas.Puteikiui.panaikino.nelieciamybe=2011-10-13_13-03/

www.klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/panaikinta-n-puteikio-teisine-nelieciamybe-382795

www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/seimo-narys-naglis-puteikis-neteko-nelieciamybes-56-174574?pst=1#comm

www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/naglis-puteikis---jau-be-teisines-nelieciamybes-638623/

www.lrytas.lt/-13185016061316682975-n-puteikis-neteko-teisin%C4%97s-nelie%C4%8Diamyb%C4%97s.htm

www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/lietuvos_politika/nputeikis_neteko_teisines_nelieciamybes/


Komentarų nėra: