2011-10-22

Valstybė tarnauja vienam žmogui

Nuotraukoje: lzinios.lt: S.Trečekausko planai - tarsi Ostapo Benderio. Turėdamas medinę poilsinę svajoja apie dangoraižį.

2011-10-20 07:16  Rūta Skatikaitė | „Lietuvos žinios"

www.alfa.lt/straipsnis/12750172/Valstybe.tarnauja.vienam.zmogui=2011-10-20_07-16/

"Saulius Trečekauskas panaudojo valstybės aparatą, kad sulaužytų stuburkaulį trečiai pagal dydį Lietuvos savivaldybei", - pareiškė Seimo narys Naglis Puteikis, išgirdęs skandalingą naujieną, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) patvirtino dangoraižio pajūryje detalųjį planą, kurį atsisakė tvirtinti Klaipėdos savivaldybė.

Ignoravo tarybą

Inspekcijos viršininko pavaduotojas Antanas Lukošius spalio 6-ąją patvirtino žemės sklypo Kopų g. 69A detalųjį planą, kuriuo numatyta nedideliame, tik 39 arų ploto sklype Kopų gatvėje 69a Melnragėje statyti 132 metrų aukščio dangoraižį.

A.Lukošiaus potvarkis užbraukė Klaipėdos miesto savivaldybės pastangas išsiaiškinti, ar įtakingo klaipėdiečio S.Trečekausko planai statyti dangoraižį jautrioje vietoje pajūryje yra teisėti. Inspekcijos potvarkis buvo priimtas ir įsigaliojo tuo metu, kai buvo gauti atsakymai, patvirtinantys, kad galbūt nesąžiningas buvo žemės įsigijimo sandoris.

Jaunystėje barmenu dirbusio S.Trečekausko gyvenimas pasikeitė po to, kai jis padirbėjo EBSW prezidento Gintaro Petriko vairuotoju. Žlugus EBSW, S.Trečekauskas atsidūrė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) Teisės skyriuje. Kol Lietuvai vadovavo socialdemokratai, S.Trečekauskas darė sėkmingą karjerą - dirbo susisiekimo ir finansų ministrų patarėju, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas.

Žygius dėl dangoraižio statybos S.Trečekauskas pradėjo tuo metu, kai buvo vienas iš VMI vadovų. Tačiau, išrinkus naują Klaipėdos miesto tarybą, jo planams užgriozdinti kurortą dangoraižiu buvo pasipriešinta. Savivaldybės taryba 2011 metų gegužės pabaigoje protokoliniu pavedimu įpareigojo savivaldybės administraciją kreiptis į VTPSI, į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ir į Generalinę prokuratūrą (GP), kad būtų išsiaiškintas sandorių ir detaliojo plano sprendinių teisėtumas.

NŽT rugpjūčio 23-iąją informavo, kad prie S.Trečekausko ir bendraturčių sklypo prijungtas žemės sklypas galėjo būti parduotas tik aukcione. NŽT konstatavo, kad keičiant 0,3331 ha žemės sklypo naudojimo pobūdį nebuvo rengiamas detalusis planas, nors toks planas privalėjo būti rengiamas.

Šį raštą savivaldybė persiuntė Klaipėdos apygardos prokuratūrai, kad jis būtų prijungtas prie ankstesnio administracijos prašymo.

Įtartinas aklumas

Klaipėdos savivaldybė taip pat kreipėsi į VTPSI prašydama patikrinti atskirus detaliojo plano sprendinius. Negavusi iš inspekcijos atsakymo, savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su reikalavimu įpareigoti inspekciją atlikti prašomus veiksmus.

Užuot įvykdžiusi savivaldybės prašymą, VTPSI apsimetė nieko nežinanti apie skandalingąjį detalųjį planą. Nors savivaldybės atsisakymas jį tvirtinti buvo plačiai aprašytas spaudoje, inspekcija jį patvirtino. Šių metų vasarą priimtos Teritorijų planavimo įstatymo pataisos įsakmiai nurodo, kad detalusis planas VTPSI tvirtinamas tik tuo atveju, kai užsakovui nepateikiamas motyvuotas atsakymas dėl plano nepatvirtinimo.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kreipėsi į GP, prašydamas ištirti, ar teisėtai A.Lukošius patvirtino detalųjį planą. A.Lukošius tarsi neturėjo tokios teisės, nes savivaldybė S.Trečekauskui davė motyvuotą atsakymą, kaip to reikalauja įstatymas.

Nepanaikinamas sprendimas

"Inspekcija neturi galimybės panaikinti savo sprendimo, - paaiškino aplinkos viceministras Stanislovas Šriūbėnas. - Iš dokumentų, kurie buvo pateikti mūsų inspekcijai, nebuvo matyti, kad užsakovui kas nors paaiškino, kodėl netvirtina detaliojo plano. Mes privalome tvirtinti detalųjį planą, jeigu miestas nepateikia motyvuoto atsakymo. Mes atliksime tyrimą, reikės susipažinti su visa dokumentacija. Tačiau kad ir kuo baigtųsi tarnybinis patikrinimas, veiksmas yra atliktas ir jį panaikinti dabar gali tik teismas."

Jeigu paaiškėtų, kad S.Trečekauskas nuslėpė iš savivaldybės gautą motyvuotą atsakymą, inspekcija privalės kreiptis į teismą. Jeigu atsakymo iš tiesų nebuvo, bet galbūt neteisėtai įsigytas sklypas, į teismą turės kreiptis prokuratūra.

„Manome, kad arba inspekcijai buvo pateikta ne visa informacija, arba ji buvo netinkamai įvertinta, - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. - Sprendimas be Klaipėdos valdžios pritarimo tvirtinti detalųjį planą, kuris leidžia į mažą plotą pajūryje „įkišti" didžiulį pastatą, neturi precedentų. Miesto taryba atsiduria podukros vietoje ir kyla didžiulis pavojus visai savivaldai."

Ne pirmas kartas

S.Trečekausko sugebėjimai manipuliuoti įstatymais kelia grėsmę netgi strateginiams šalies objektams. Prieš dešimtmetį, kai S.Trečekauskas vadovavo KVJUD Teisės skyriui, jo žmona Aurelija Trečekauskienė už 100 litų įsigijo uosto infrastruktūros įrenginį.

Nors įstatymai draudė privatiems asmenims įsigyti nuosavybę uosto akvatorijoje, teismuose atstovaudamas žmonai S.Trečekauskas pasiekė, kad pirkinys būtų įteisintas. O dabar uosto akvatorijoje esantis betono stulpas trukdo uosto plėtrai. S.Trečekauskas pasiūlė uosto direkcijai įrenginį išpirkti - daugiau nei už pusę milijono litų.

„S.Trečekauskas nusiperka daiktą, kuris neparduodamas, jis panaudoja valstybės aparatą, kad tas stulpas būtų įteisintas, - piktinosi N.Puteikis. - Visi, įskaitant teisėjus, matė įstatymą, kuriame parašyta, jog tokie dalykai neparduodami. Bet valstybė panaudojo represijas (priėmė teismo sprendimą), kad priverstų tą stulpą įteisinti."


Komentarų nėra: