2009-06-22

Atsirado savanorių pagalbininkų kovoje su juodaisiais archeologais

N.P.: perspausdinu vieną iš anoniminių komentatorių atsiliepimų mano straipsniui šia tema. Jei nesunku, parašykite man el.paštu puteikis@gmail.com. Be abejo, diskusija yra būtina ir priimsime bet kokią pagalbą kovoje prieš kapų plėšikus.

Suprantu, kad tarp lobių ieškotojų yra daug mūsų, paminklosaugininkų , sąjungininkų. Ir Jūs, lobių ieškotojai, galėtumėt būti mūsų pagalbininkais taip pat ir ieškant naujų kultūros paveldo objektų, jeigu pavyktų susitarti. O tokių vilčių turiu, kad pavyks.

Rašykit man puteikis@gmail.com , o aš pažadu artimiausiu metu tokią diskusiją čia apibendrinti.

Ieškotojas paliko komentarą jūsų pranešime "Įkliuvo juodieji archeologai":

Klausimai, gerb. N. Puteikiui ir kitiems inicijuojantiems priemones juodiesiems archeologams sustabdyti.

Pirma, sakykit, kodėl visuomenei bandoma vienpusiškai įteigti, kad visi žmonės su metalo ieškikliais yra nelegalūs ir dar juodieji archeologai (suprask - marodieriai)?

Kodėl neprašoma gyventojų pirmiausia bandyti įeiti į kontaktą su pastebėtais ieškotojais? Paklausti jų, ką jie čia daro ir iš ieškotojų atsakymo ar reakcijos spręsti, pranešti apie tai ar ne.

Tai būtų priimtinas sprendimas ne tik tiems ieškotojams, kurie apie kultūros objektų plėšimą neturi net minčių, bet ir toms institucijoms, kurios turi vykti pagal iškvietimą į nurodytą vietą.

Įsivaizduokit, jei ieškotojai viso labo ieško monetų ar dar ko nors panašaus (gal netgi savoje žemėje), (aš net neabejoju, kad tai dažnesnis atvejis negu kapų plėšimas), ar racionalu tokiu atveju eikvoti tų institucijų laiką ir pinigus? Juo labiau tokiu sunkiu metu.

O patį prašymą pranešti telefonu reiktų orientuoti tik į vietinius gyventojus, kurie puikiai žino, kur jų apylinkėse yra pilkapiai ar senosios kapinės, kiti kultūros paveldo objektai, priklausantys valstybei (piliakalniai,...). Tokiu būdu irgi būtų apsisaugota nuo galimų klaidingų pranešimų.

Trečia, tarp tų pačių ieškotojų (tebūnie nelegalių) yra žmonių su nusistatymu prieš kapų plėšikus, jiems patiems net mintis nekiltų to daryti. Taigi, dar geriau, kreipkitės į pačius ieškotojus. Neabejoju, kad bus sulaukta pagalbos teikiant informaciją ir iš jų, jei ne apie konkrečius asmenis, tai bent jau apie išdarkytus kapinynus.

Paskutinis dalykas, kaip minėta prieš tai, ieškotojai, kurie net neketina plėšti kapų(tokių beje daugelis), važiuodami ieškoti ir vaikščiodami po laukus ar miškus, absoliučiai gali neturėti informacijos apie vienoje ar kitoje vietoje esančius pilkapius, kapines ir pan. Ir atsidurti tokioje vietoje atsitiktinai. Taigi vėl gali įvykti klaida ir per atsitiktinumą nukentėti praktiškai nekalti žmonės (čia reiktų spręsti, pagal radinius, kasimo žymes, ieškotojo turimą su savimi informaciją).

Sekančiame straipsnyje ar interviu siūlyčiau straipsnio autoriui ir visiems istorikams ar archeologams pasisakantiems šia tema, pagalvoti apie aukščiau išdėstytas mintis.

Komentarų nėra: