2009-06-30

Įplaukų į biudžetą rezervai – šešėliniai biznieriai

N.P.: netikiu, kad žemiau aprašomoje istorijoje buvo galima taip paprastai kelis šimtus kartų naktimis išvežti sunkvežimius spalvoto metalo laužo keičiant numerius į Lenkiją.

Netikiu, kad to nežinojo keliolika politikų, keli šimtai įvairių slaptų tarnybų darbuotojų ir kelios dešimtys neslaptų aukštų pareigūnų iš muitinių, mokesčių inspekcijų ir pan.

Netikiu, kad nusuko tik 15 milijonų Lt, nes „...užklupti metalo prekeiviai FNTT tyrėjų maldavo neuždaryti jų į areštinę, prisipažino įvykdę nusikaltimus ir pažadėjo padengti valstybei padarytus nuostolius. Ant kelių nepuolė tik anksčiau jau ne kartą teistas A.Mikšta". Matyt ne dėl keliolikos, o dėl kelių šimtų milijonų Lt klaupėsi ant kelių.

Štai kur nemenki biudžeto rezervai Lietuvoje, kurioje iš esmės didžiausia šešėlinė ekonomika Europoje. Gal darom ką nors? Ar kas darys ką nors?:

Perkirsta nelegali metalo gysla

Arvydas LEKAVIČIUS, LR korespondentas, 2009-06-25

GROBSTYTOJAI. Ranką į valstybės biudžetą kišo ir žinoma Lietuvos bendrovė

Dažniausiai verslininkai, bandantys iš valstybės pagrobti mokesčių, kuria sudėtingas schemas, steigia fiktyvias bendroves, klastoja dokumentus. Bet kai kurie aferistai tam negaišta laiko ir mokesčius grobsto prekiaudami visai be jokių dokumentų.

Būtent tokiu keliu pasuko ne kokie smulkūs turgaus prekeiviai, o viena didžiausia Lietuvoje metalais prekiaujanti bendrovė „Torlina".

Šios beveik 400 darbuotojų turinčios įmonės savininkai kartu su garsiu šešėlinio pasaulio veikėju Aivaru Mikšta kelerius metus didžiausias Lenkijos metalo perdirbimo gamyklas aprūpindavo nelegaliai, be jokių dokumentų nupirktu metalo laužu.

Gavo apie 15 milijonų litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai išsiaiškino, kad šie metalo prekeiviai nuo 2005 metų į Lenkiją nelegaliai išvežė daugiau kaip 2 tūkstančius tonų spalvotojo metalo laužo ir uždirbo apie 15 milijonų litų.

Pareigūnai pareiškė įtarimus ne tik A.Mikštai, bet ir pagrindiniams „Torlinos" akcininkams – Aidui Volukevičiui, Linui Adomavičiui, Vytautui Janušaičiui. Į teisiamųjų suolą turėtų sėsti ir dar apie 20 jų talkininkų.

Manoma, kad būdą, kaip į Lenkiją dideliais kiekiais vežti be dokumentų nupirktą metalo laužą, sugalvojo ukmergiškis A.Mikšta. Šis veikėjas dar nuo senų laikų garsėjo kaip cigarečių kontrabandininkas.

...

Legalios produkcijos nereikia?

Tačiau maždaug nuo 2005 metų A.Mikšta suprato, kad cigarečių kontrabanda – pernelyg rizikinga veikla.

Susipažinęs su kelių Lenkijos metalo perdirbimo gamyklų vadovais, jis nutarė, kad labai pelninga be jokių dokumentų Lietuvoje supirkinėti metalo laužą ir jį pardavinėti lenkams.

Tuomet patys lenkai prašė, kad Lietuvoje pirktas metalo laužas būtų be jokių dokumentų, – už tokią produkciją jie siūlė didesnę kainą negu už legaliai pirktą metalo laužą.

Tokio keisto verslo paslaptis buvo paprasta – Lenkijos gamyklos iš Lietuvos atvežtą metalo laužą legalizuodavo ir iš savo valstybės biudžeto dar atsiimdavo pridėtinės vertės mokesčius.

Vilkikai važiuodavo naktimis

Manoma, kad A.Mikšta tokią aferos idėją pasiūlė „Torlinos" savininkams ir gavo teisę savarankiškai supirkinėti metalo laužą kai kuriose šios bendrovės aikštelėse Vilniuje.

Nelegalus metalo laužas buvo kraunamas į bendrovės „Eurostartas" vilkikus ir gabenamas į Lenkiją. Vairuotojai į reisus išvykdavo naktį.

Privažiavę prie gamyklos jie lietuviškus numerius pakeisdavo lenkiškais.

Taip buvo daroma, nes užsieniečiams įvežti krovinį į Lenkijos metalo perdirbimo gamyklas reikia specialių leidimų.

Kai krovinys pasiekdavo gamyklą, į Lietuvą iškart atvykdavo kurjeriai iš Lenkijos. Jie metalo tiekėjams atveždavo pinigus.

Sumos neretai siekdavo 100 tūkstančių eurų ir daugiau.

Mėgavosi prabangiu gyvenimu

FNTT pareigūnai kartu su kolegomis iš Lenkijos kelis mėnesius stebėjo įtariamuosius.

Visi jie mėgo prabangų gyvenimą – keliaudavo medžioti į Rusijos šiaurę ir kitas egzotiškas vietas, teniso aikštynuose susidurdavo su garsiais politikais ir pareigūnais.

Metalo prekeiviai ne tik važinėja naujausiais automobiliais, bet ir gyvena ištaiginguose namuose.

Pavyzdžiui, pagrindinis „Torlinos" akcininkas L.Adomavičius beveik hektaro plote prestižiniame Kauno Vičiūnų kvartale yra pastatęs du namus – sau ir svečiams.

Kieme įrengtas baseinas, krepšinio ir futbolo aikštės.

Šio prekeivio kaimynai – žinomi verslininkai.

Įkalčiai – kompiuteryje

Neseniai visi įtariamieji buvo sulaikyti. Ankstyvą rytą vienu metu į jų namus įsiveržė pareigūnai. Užklupti metalo prekeiviai FNTT tyrėjų maldavo neuždaryti jų į areštinę, prisipažino įvykdę nusikaltimus ir pažadėjo padengti valstybei padarytus nuostolius.

Ant kelių nepuolė tik anksčiau jau ne kartą teistas A.Mikšta. Tačiau jo kompiuteryje tyrėjai aptiko įkalčių – įtariamasis buvo kruopščiai suregistravęs visus metalo pirkimo sandorius – ką ir kada pirko, kada pardavė, kokį gavo pelną.

Komentarų nėra: