2009-06-27

Už kanceliarinių lėšų pasisavinimą iš parlamentarų siūloma atimt mandatus ir sodint į kalėjimą

Ryčio Daukanto karikatūra: Kaip valdžios aštuonkojis pinigus reprezentacijai leidžia. Publikuojama autoriui leidus www.daukantas.lt

N.P.: Perskaitę pavadinimą, pamanėte, kad tai vyksta Lietuvoje? Kad koks nors Seimo narys ar kokios nors partijos pirmininkas griebėsi ryžtingų žingsnių gelbėti politikų reputaciją?

Deja, kol kas tai vyksta ne Lietuvoje, bet Anglijoje. Užtat kaip vyksta!

Siūlau šia tema pasiskaityti ištraukas iš „Lietuvos ryto".

Nesu „Lietuvos ryto" gerbėjas, tačiau šia proga, manau, būtina pagirti šio dienraščio redakciją, kuri kol kas išsamiausiai iš visų Lietuvos žiniasklaidos priemonių nušviečia kanceliarinių išlaidų skandalus Anglijoje ir Islandijoje. Matau, kad tam skiria ir papildomų išlaidų, nes nekopijuoja svetimų publikacijų, o šia tema rašo lryto korespondentai.

Iššūkis naujajam parlamento vadovui – sutramdyti save patį? http://www.lrytas.lt/?data=20090627&id=ryt27inp090627&p=3&sk_id=&view=2

ABEJONĖS. Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmų pirmininku išrinktas J.Bercow kol kas negali pasigirti nei nepriekaištinga reputacija, nei politiniu nuoseklumu, nei darbu užsitarnautu visuomenės pasitikėjimu

Vytas RUDAVIČIUS, LR korespondentas Londone

Precedento neturintis parlamentinių išlaidų skandalas institucinę krizę šalyje sukėlė dėl daug didesnių kitų parlamentarų nuodėmių.

Metų metais gyvavusi ydinga parlamentinių išlaidų praktika lėmė, kad britų politikai įprato kone visas savo asmenines išlaidas – nuo sausainių ar elektroninės aparatūros pirkimo iki prabangių butų ar sodų įrengimo – permesti ant mokesčių mokėtojų pečių.

Visų be išimties partijų atstovai buvo sugauti besielgiantys mažų mažiausiai kaip smulkūs vagiliautojai, kišantys ranką į dosnią valdišką piniginę. O blogiausi tokio parlamentarų godumo atvejai balansuoja ties kriminalinio nusikaltimo riba.

Skotland Jardo policijos detektyvai jau pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus: tris prieš Bendruomenių rūmų narius, du – prieš Lordų rūmų atstovus.

Leiboristų partijos parlamentarai Elliotas Morley ir Davidas Chayteris jau artimiausiomis dienomis bus apklausti dėl „vaiduokliškų būsto paskolų".

Abu jie susižėrė į savo kišenes keliolika tūkstančių svarų, gaudami kompensacijas už jau seniai bankui sugrąžintas būsto paskolas.

Panašų triuką, tik su kompensacijomis už neegzistuojančius ar niekada nemokėtus vietinės valdžios mokesčius, yra atlikę ir dar mažiausiai 8 parlamentarai.

Į giliausią duobę įklimpo leiboristų atstovė Lordų rūmuose. Baronienė Uddin, melždama išmokų ir kompensacijų sistemą, kaip įtariama, gali būti neteisėtai pasisavinusi beveik 100 tūkst. svarų.

Vietoj skaidrumo – parodija

Visus šiuos politikų nusižengimus į dienos šviesą ištempė dešinės pakraipos Londono dienraštis „The Daily Telegraph". 42 žurnalistų ir apskaitos ekspertų komanda kelis mėnesius analizavo daugiau nei milijoną parlamentarų pateiktų čekių ir sąskaitų faktūrų.

Reaguodamas į visuomenėje kilusią pasipiktinimo parlamentarų godumu audrą, Bendruomenių rūmų pirmininkas Michaelas Martinas atsistatydino.

Tiesa, norėdamas bent prieš pensiją išsivalyti suteptą reputaciją M.Martinas vienu savo paskutinių įsakų nurodė oficialiame parlamento tinklalapyje išspausdinti išsamias politikų išlaidų išklotines.

Tačiau iš šios ne itin nuoširdžios iniciatyvos liko visiškas šnipštas. Mat parlamento klerkams buvo liepta juodai retušuoti bet kokią asmeninę, parlamentarų saugumui galinčią pakenkti informaciją.

Todėl daugelis ataskaitų liko tokios juodos, kad neįmanoma susigaudyti, kokias prekes ar paslaugas parlamento nariai permetinėjo ant mokesčių mokėtojų pečių. O tokia negrabi cenzūra tik dar labiau įsiūbavo britų nepasitenkinimą.

Naujasis Bendruomenių rūmų pirmininkas konservatorius J.Bercow kartu su dabartiniu leiboristų premjeru G.Brownu siūlo tokias reformas,susijusias su parlamentarų išlaidų skaidrumu.:

J.Bercow pritaria nepriklausomos institucijos, atliksiančios parlamentarų išlaidų sarginio šuns funkciją, steigimui. Būtent šis naujas darinys, kol kas pavadintas sąlyginiu Parlamentinių tyrimų komisijos vardu, turės teisę atmesti nepagrįstas parlamentarų finansines išlaidas.

Maža to, komisija turės įgaliojimus finansiškai bausti, laikinai sustabdyti bet kurio parlamentaro įgaliojimus ar netgi reikalauti parlamentaro mandato grąžinimo iš finansinei drausmei nusižengusių politikų.

Parlamentaro neliečiamybę praradusiems patiems didžiausiems nusižengėliams grėstų ir teisminė – iki vienerių metų laisvės atėmimo atsakomybė.

Apribos ir lobistinę veiklą?

„Tūpčioti vietoje ir užsiiminėti kosmetiniais pakeitimais jau per vėlu. Reikia tokių žingsnių, kokius siūlo J.Bercow ir G.Brownas. Už melagingą mokesčių mokėtojų lėšų pasisavinimą ar kitą netoleruotiną veiką parlamentarams grės labai konkrečios bausmės. Jos turėtų tapti veiksmingais stabdžiais.

Būtų labai gerai, jeigu po vasaros atostogų rudenį susirinkę parlamentarai jau žaistų pagal naująsias taisykles", – „Lietuvos rytui" tvirtino vienas už J.Bercow kandidatūrą balsavusių leiboristų Tomas Watsonas.

Kaip bus iš tiesų, kol kas neaišku. Mat naująjį projektą remia leiboristų vyriausybė, bet jam turi priekaištų opozicija.

Naujosiose taisyklėse yra numatyti trys atvejai, už kuriuos grėstų kriminalinė atsakomybė: už tyčinį melagingos informacijos pateikimą pildant išlaidų ar kompensacijų prašymus; už tyčinį finansinių interesų nedeklaravimą parlamentiniame registre; už taisyklių, draudžiančių užsiimti lobistine veikla, nepaisymą.

„Pasiūlymų esmė gera. Tačiau reikia labai konkrečiai apibrėžti, kurie veiksmai patenka į „mokamos lobistinės veiklos" kategoriją. Bus absurdiška, jei parlamentarai ims baimintis lankytis savo rinkimų apygardos įmonėse, nes bijos, kad jų kas nors neapkaltintų nelegaliu lobizmu", – abejojo opozicinės Liberalų demokratų partijos atstovas Davidas Heathas.

Konservatorių partijos gretose prieštaraujančiųjų G.Browno skubiai siūlomam reformų paketui yra gerokai daugiau. Tiesa, sutariama dėl esmės – naujoji sistema turi būti skaidri. Tačiau skiriasi požiūris į konkrečias naujoves.

Pavyzdžiui, konservatoriai teigia, jog leiboristų siūlymas visiškai uždrausti parlamentarams turėti kitą mokamą darbą už parlamento ribų yra labai negrabiai sukurptas. Todėl esą jis pridarys daugiau problemų negu jų išspręs.

Tačiau ypač ironiška tai, jog naująsias taisykles dėl lobizmo ir atlygio už pašalinę veiklą naujasis Bendruomenių rūmų pirmininkas J.Bercow vėlgi pirmiausia turėtų taikyti sau.

Mat jis iki šiol, be parlamentaro atlyginimo, per metus gaudavo papildomą 35-40 tūkst. svarų užmokestį. Tiek už „konsultanto paslaugas" jam mokėjo viena sveikatos apsaugos srityje dirbanti bendrovė, įregistruota Kaimanų salose.

Naujasis vadovas – iš arčiau

J.Bercow išrinkimas Bendruomenių rūmų pirmininku lėmė iškart tris istorinius įvykius. Pirmąkart per beveik 700 metų naujasis Bendruomenių rūmų pirmininkas buvo renkamas slaptu balsavimu. J.Bercow yra jauniausias parlamentaras, kada nors išrinktas Bendruomenių rūmų pirmininku. Ir pirmąkart šis postas atiteko britų žydui.

Beje, J.Bercow – pasaulio rekordininkas. Dar 1997-aisiais, vos tapęs parlamentaru, jis pateko į Guinnesso rekordų knygą, kai uždavė ilgiausią pasaulinio parlamentarizmo praktikoje klausimą raštu vyriausybės ministrui. Klausimo ilgis – 10 195 žodžiai.

Tačiau J.Bercow biografija nėra kuo nors išskirtinė.

* Būsimasis Bendruomenių rūmų pirmininkas gimė 1963 metais Londone kuklioje britų žydų šeimoje. Politiko tėvas – taksi vairuotojas.

* 1981-1985 metais J.Bercow studijavo politikos mokslus Esekso universitete.

* 1986-1987 metais jis buvo radikalios dešiniosios organizacijos Konservatyvių studentų federacijos vadovas. Konservatorių partijos vadovas Normanas Tebbitas šią organizaciją išvaikė kaip kuriančią perdėm negatyvų įvaizdį.

* 1987 metais jaunas politikas ištrenktas į Londono Lambeto rajono tarybą. Čia jis iš karto užėmė tarybos vicepirmininko postą ir apskritai tapo vienu jauniausių vietos politikų Jungtinėje Karalystėje.

* 1987-aisiais ir 1992-aisiais J.Bercow nesėkmingai kandidatavo į Didžiosios Britanijos parlamentą.

* 1995 metais dirbo dviejų konservatorių ministrų patarėju.

* 1997 metais trečiasis J.Bercow bandymas tapti parlamento nariu apvainikuotas sėkme.

* 2002 metais konservatorių politikas vedė leiboristų aktyvistę Sally Illman. Šeima susilaukė trijų vaikų, vienas jų – autistas.

* 2005 metais politikas laimėjo simbolinį Geriausio opozicijos parlamentaro titulą.

* 2007 metais šalies premjero G.Browno prašymu J.Bercow vadovavo specialiajai komisijai, tyrusiai, kokią pagalbą valstybė turėtų teikti šeimoms, turinčioms neįgalių vaikų. Po šio tyrimo britų vyriausybė šiam reikalui skyrė 52 milijonus svarų.

Skandalas – ir merijoje

Jau trečią mėnesį nerimstančios aistros dėl parlamentarų išlaidų sukėlė domino efektą ir kitose svarbiausiose šalies valdžios institucijose.

* Šią savaitę skandalas suliepsnojo Londono merijoje. Sostinės vicemeras Ianas Clementas buvo priverstas gėdingai atsistatydinti, kai paaiškėjo, jog tarnybine kredito kortele jis apmokėdavęs pietus, kuriais restoranuose vaišindavęs savo meilužę.

* Beje, stengdamasis sumėtyti pėdas, 44 metų I.Clementas buvo sučiuptas ir meluojantis. Bent tris kartus jis teigė, kad pietavęs ne su 23 metų meiluže Claire Dawson, o susitikinėjęs „tarnybiniais reikalais" su įvairiais verslininkais ir vietos pareigūnais. Tačiau tyrimą atlikę dienraščio „Evening Standard" žurnalistai nustatė, kad milijonierius I.Clementas pučia miglą į akis.

* Londono merui konservatoriui Borisui Johnsonui dabar taip pat teks pasiaiškinti. Mat visuomenė nori žinoti, kodėl jis iš posto savo pavaduotoją išvijo tik šią savaitę, kai informacija pasirodė žiniasklaidoje, nors apie I.Clemento nusižengimus žinojo bent keletą mėnesių.

Komentarų nėra: