2009-06-11

Klaipėdos aplinkosaugininkai. Ranka ranką plauna - medžiai dingsta

Šarūno Vaitkaus nuotraukose: Prisidengiant atrakcionais vykdomas barbariškas Palangos medžių kirtimas siekiant išvalyti sklypą naujoms statyboms ties istoriniu ‚Komodos' pastatu 2009-06-10, maskuojamieji statybos darbai po medžių nukirtimo raunami kelmai, o į jų vietą užpilamas smėlis. Fone -  tragiškai atrodantys  atrakcionai.

N.P.: o jau tų jų 350 Lt baudų juokingumas.

Vidutinė Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento skiriama bauda  - 67 Lt.

Rimtais veidais gamtosaugininkai raportuos visuomenei, kokį didelį darbą jie atliko pateikdami medžių iškirtėjams net 20 000 Lt žalos paskaičiavimą.

Nors puikiai žino, kad nebus kam to ieškinio pateikti. Nes to atrakcioninio UAB direktoriai  visas įplaukas už atrakcionus pasiima grynais ir į sąskaitą nieko neįneša. O žalą gamtosaugininkai pradės išieškoti tada, kai olandų atrakcionistai, kalbantys rusų kalba, jau bus išvažiavę, o tą vienkartinį sezoninį UAB-ą, kurio vardu bus pateiktas ieškinys, jau bus panaikinę. Kitą vasarą kai atvažiuos, naują įsteigs.

Aplinkosauginkai tai žino, bet apsimeta durniais ir toliau skaičiuoja žalą.

O sklypo naudotojas tokiu būdu atsivalo sklypą statybai. Ir tai taip pat visi žino, ypač Palangos m. valdžia, kuri taip pat apsimeta durniais. Nes liepė savo vyr.architektui užsimerkus prieš medžių kirtimus suderinti atrakcionų schemą, nors joje puikiai matėsi, kad tie įrenginiai numatomi ant tebesančių medžių.

O kad Vilniaus valdžia ir Seimo nariai žinotų savo vietą, tai visą šitą iškirtimą atliko tą pačią dieną, kai atvažiavo į Palangą Seimo aplinkos apsaugos komitetas pažiūrėti, ar nežalojamas istorinis miesto centras.

Iš žemiau pateikiamo straipsnio:

"Stebiuosi aplinkosaugininkais, nes atrodo, kad jie atstovauja socialiai neatsakingiems verslininkams. Net neabejoju, kai žmonės pamatė kertamus medžius, skambino gamtos sergėtojams, tačiau kodėl jie nereagavo? Iškirtus medžius buvo sunaikintas kraštovaizdis, todėl jį reikia atkurti. Reikalausiu, kad vietoj nukirstų medžių, ten, kur buvo jų kelmai, būtų nauji želdiniai. Ir tokius pat, kokie buvo. Tegul atveža 15 metų maumedžius ir pasodina iš naujo. Jei reikės, kreipsimės į teismą", - tikino N.Puteikis.

Už Palangos centre iškirstus medžius – 350 litų bauda

BNS 2009 birželio mėn. 10 d. 10:02

Užuot saugoję Palangos centre augančius medžius, aplinkosaugininkai laimina jų naikinimą. Už giraitės išpjovimą jie skyrė 350 litų baudą ir net nepareikalavo atsodinti želdinių. Atrakcionus didžiausiame Lietuvos kurorte, J.Basanavičiaus gatvėje, norinčiai statyti ir todėl vertingus želdinius sunaikinusiai olandų bendrovei "Lean-der LTU" aplinkosaugininkai antradienį surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą. Gamtos saugotojai paskyrė 350 litų baudą, rašo "Vilniaus diena".

Tiesa, Aplinkos ministerijai pavaldaus Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas Remigijus Buožius suskaičiavo ir gamtai padarytą žalą. Užsieniečiai verslininkai Lietuvos valstybei turės sumokėti 19 893,94 lito.

Tiek, gamtos saugotojų skaičiavimu, kainuoja iškirsti devyni J.Basanavičiaus gatvėje augę medžiai, kurių skersmuo siekė nuo 17 iki 36 cm, ir penki krūmai: gudobelės ir kažkodėl aplinkosaugininkų šiai kategorijai priskirti plačialapiai klevai.

Prieš dvi savaites dienraštis išsiaiškino, jog J.Basanavičiaus gatvėje olandai verslininkai savavališkai iškirto, liudininkų teigimu, apie dvidešimt storų medžių. Esą taip pasielgta todėl, kad sklype norėta pastatyti kuo daugiau atrakcionų.

Apie iškirstus medžius informavus Palangos savivaldybę, išsiaiškinta, jog trūksta devynių medžių ir penkių krūmų.

Tačiau neatmetama galimybė, jog medžių nupjauta galėjo būti ir daugiau. Dar prieš savavališkai iškirsdami medžius verslininkai iš bendrovės "Leander LTU" Palangos savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriui pateikė atrakcionų išdėstymo schemą, kad gautų leidimą juos pastatyti. Toje schemoje medžių, kurie dar nebuvo iškirsti, bet jau pasmerkti, nebuvo pažymėta.

"Švelniai tariant, mus apgavo. Nepažymėjo medžių, kuriuos vėliau iškirto, lyg jų ir nebūtų buvę. Tačiau niekaip nesuprantu, kodėl taip reikėjo pasielgti, nes tie medžiai atrakcionams pastatyti netrukdė", - stebėjosi V.Kuznecovas.

Paklaustas, ar nebus svarstoma galimybė dėl tokio poelgio iš olandų atimti leidimą verstis atrakcionų veikla, Palangos savivaldybės administracijos direktorius ryžto nedemonstravo: "Negražu - tik būdvardis. Atimti leidimus neturime jokio teisinio pagrindo".

Tačiau Palangos valdžios ir aplinkosaugininkų tūpčiojimo apie užsieniečius, iškirtusius medžius, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas nesupranta. Politiko teigimu, kurorto valdžia turi pasielgti labai principingai - išvyti iš Palangos miesto centre medžius nukirtusius užsieniečius arba skirti jiems vietą pasistatyti atrakcionus kur nors užmiestyje. Tačiau paklaustas, kokių veiksmų imsis pats, J.Šimėnas neturėjo konkretaus atsakymo: "Pabandysime surašyti pikto pobūdžio raštą".

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis teigė pradėjęs tyrimą dėl istorinėje Palangos dalyje iškirstų medžių.

"Jų naikinimas yra aplinkos keitimas, o tai toje Palangos vietoje be mūsų žinios negalimas veiksmas", - tvirtino pareigūnas.

Jis labai nustebo išgirdęs, kad nuobaudą medžių kirtėjams skyrę aplinkosaugininkai paprašė atlyginti tik gamtai padarytą žalą, bet nepareikalavo medžių atsodinti.

"Stebiuosi aplinkosaugininkais, nes atrodo, kad jie atstovauja socialiai neatsakingiems verslininkams. Net neabejoju, kai žmonės pamatė kertamus medžius, skambino gamtos sergėtojams, tačiau kodėl jie nereagavo? Iškirtus medžius buvo sunaikintas kraštovaizdis, todėl jį reikia atkurti. Reikalausiu, kad vietoj nukirstų medžių, ten, kur buvo jų kelmai, būtų nauji želdiniai. Ir tokius pat, kokie buvo. Tegul atveža 15 metų maumedžius ir pasodina iš naujo. Jei reikės, kreipsimės į teismą", - tikino N.Puteikis.

Komentarų nėra: