2009-06-10

Kapinių vagys ir muziejininkai ginasi melu ir dangstosi kanalizacija

Fotografijose: 1. Sąjūdžio 20-iui pastatytas paminklas uostamiesčio pietinėje dalyje įrengtame parke padarytas savavališkai pasisavinus antkapio dalį - postamentą iš senųjų Klaipėdos miesto kapinių.

2. Taip senasis postamentas atrodė 2007 m. ką tik atkastas iš po žemių senųjų kapinių teritorijoje.

N.P.: „Seną pasaulį išardysim ir ant jo antkapių naują pastatysim" - perfrazavau Internacionalo  - XIX a. proletariato himno žodžius. Nes skulptorius S.Mišeikis, padedamas Mažosios Lietuvos muziejaus vadovybės, seną antkapio dalį panaudojo naujo paminklo statyba. Ir kas liūdniausia – paminklo Sąjūdžio 20-ečiui.

Perspausdinu žemiau pateikiamą straipsnį, nes jis labai gerai atspindi ne tik ekonominį nuopolį, kurį sukėlė besaikis vartojimas, bet dvasinę degradaciją - vagystes nuo mirusių kapų.

Liberalai, kurie inicijavo šio naujo paminklo statymą, visą šią istoriją  pavadino nešvaria kova (žr. jų pareiškimą šio str. gale). Tikrai nešvari. Sakyčiau, kad internacionalo frazę reikėtų papildyti fraze:„Mes seną pasaulį išardysim, įžūliu melu bei kanalizacijomis užmaišysime ir ant jo antkapių naują pastatysim". Nes ši dvasinė degradacija yra pasiekusi dugną - bandoma senuosius antkapius sumaišyti ne tik su purvais, bet ir su kanalizacija, t.y. su išmatomis.

Meluoja skulptorius Stasys Mišeikis, kad tas jo minimas senovinis  postamentas buvo padėtas ant kanalizacijos šulinio vietoj dangčio. Nes nėra ten jokio šulinio, nei kanalizacijos, nei kitų komunikacijų. Čia tiesiog taip sumanė išsisukti ir kaip koks V.Putinas, kursi ragino čečėnų sukilėlius skandinti tualetuose (močit vsortirach) nusprendė paniekinti senosiose kapinėse palaidotų žmonių atminimą pasakodams nebūtus dalykus apie kanalizacijas.

Labai piktai ir liūdna, kad į šį chorą apie neegzistuojančią kanalizaciją ir jos neva uždengimą senoviniu postamentu įsijungė ir Mažosios Lietuvos muziejaus direktorius Jonas Genys, kuris per 2009 06 04 d. Balticum TV žinias (ir per kitas TV) atkartojo melą neva senovinis postamentas tarnavo kanalizacijos dangčiu. O jei net jei taip ir būtų – ką reikėtų galvoti apie tokį muziejų ir jo vadovą?

J.Genys teigė, kad neturi pagrindo netikėti S.Mišeikio žodžiais, kad postamentas buvo kaip dangtis ant šulinio ir kad negalima jo gražinti atgal, nes jis panaudotas kilniam tikslui? Jonai Geny, ar Jūs norite, kad Jūsų antkapis taip pat būtų kada nors panaudotas panašiam tikslui?

Tuo labiau, kad iš tikrųjų viskas yra priešingai  - šis senovinis postamentas buvo surastas žemėje, ištrauktas ant paviršiaus, nuvalytas ir paliktas nedidelėje duobelėje – lomelėje kaip senųjų kapinių atminimas. Kol jo nepavogė (su tyliu muziejaus vadovybės pritarimu skulptorius S.Mišeikis. Ir nebuvo jis jokiu dangčiu nei ant kanalizacijos, nei ant kitų komunikacijų šulinio, nes jokių šulinių ten tiesiog nėra.

Spėju, kad šį melą sugalvojo kažkuri pijaro kompanija, kuri parastai aptarnauja miesto valdžią. Ar tik ne ta pati, kuri panašiu stiliumi pernai „Vakarų ekspreso" puslapiuose tyčiojosi iš visuomenininkų, bandančių pasipriešinti viešbučio statybai ant senosios Šv.Jono bažnyčios pamatų buvusios Saldaininės vietoje prie Jono kalnelio?

Beje, Stasio Mišeikio kūrybą tokie patys barbarai taip pat bandė niokoti. Gargžduose jo padarytą skulptūrą – nuogos moters torsą – vietinė valdžia prieš keliolika metų neva kaip pernelyg „nuogą" buvo demontavę ir nuvežę kaip nereikalingą daiktą nuvertė veidu žemyn į purvyną komunalinių paslaugų įmonės patvoryje. Tik neseniai jis gražintas į vietą. O S.Mišeikio skulptūrą „Baltijos kelias", 1990 m už Pieno kombinato pinigus pastatytą jo prieigose ties Baltijos –Šilutės plento žiedu Klaipėdoje autoriui nepranešę kažkam pardavė šios bankrutavusios įmonės likvidatoriai.

Pernai S.Mišeikis kreipėsi į mane pagalbos, kad padėčiau surasti. Ne ne vieną dieną užsiiminėjau Šerloko Holmso darbu. Nustačiau tik vieną - kas ir kam pardavė tą skulptūrą žino miesto vadovai, bet niekam nesako.

LATGGAA (autorinių teisių agentūra) mano prašymu sutiko surasti, bet iškėlė sąlygą, kad S.Mišeikis taptų jų nariu ir sumokėtų 200 Lt berods metinį mokestį ir/ar pažadėtų procentą nuo surastos skulptūros vertės. Gal ir suprantama – sekliams tai juk reikės sumokėti. Bet S.Mišeikis pasakė, kad neturi pinigų.

Kaip dabar paaiškėjo, kad turėjo, nes liberalų sąjūdis jam kaip tik tuo metu buvo sumokėjęs už Sąjūdžio20-mečio paminklo iškalimą, tame tarpe ir už pjedestalo iškalimą, kurio kalti nereikėjo, nes tam S.Mišeikis pavogė kol kas nežinomo vokiečio  antkapio postamentą.

Postamentą visiems šios istorijos herojams teks gražinti į vietą.

Dėl kanalizacijos jų melą išsklaidysime, aki tik gausiu sutvarkytos postamento vietos nuotrauką iki jo pavogimo – keletas asmenų pažadėjo surasti savo fotoarchyvuose.

Prašyčiau šio teksto skaitytojus atsiųsti man analogiškų istorijų pavyzdžių, nuotraukų.

Nes kol kapų plėšikų viešai nepasmerksime, nepaviešinsime ir nenubausime, tai tol mirusiųjų antkapiai neturės ramybės. Jei Lietuvoje neįsivyraus elementarūs civilizacijos požymiai, tai neturės ramybės ir tokių skulptorių bei muziejų direktorių amžino poilsio vietos. Ar jie apie tai pagalvojo, ar jau visai cinikai ir jiems nusipjaut?

Paminklas Sąjūdžiui - šventvagystė?

Darius ČIUŽAUSKAS, "Respublika" 2009-06-05 d. 14:18

Klaipėdą sukrėtė žinia, kad kuriant ir statant Sąjūdžio 20-mečiui skirtą paminklą galėjo būti įvykdyta viena didžiausių, kokią tik gali įsivaizduoti lietuvis, šventvagysčių. Paaiškėjo, kad jo postamentui panaudota neva iš senųjų miesto kapinių pavogta žymaus pajūrio gyventojo antkapio dalis.

Vakar mestas didžiulis šešėlis ant pernai Valstybės dienos proga pietinėje Klaipėdos dalyje kuriamame Sąjūdžio parke šio judėjimo 20-mečio proga atidengto paminklo.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys informavo, kad paminklas, ant kurio parašyta "Šis parkas pavadintas Sąjūdžio vardu minint Lietuvos atgimimo 20-ąsias metines. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis. Skulptorius Stasys Mišeikis, architektas Romas Marčius", sukurtas savavališkai pasisavinus senovinio antkapinio paminklo dalį - postamentą iš 1820 metais įsteigtų senųjų uostamiesčio kapinių, kuriose šiuo metu yra Skulptūrų parkas.

Pasak padalinio vedėjo Naglio Puteikio, tai nustatyta gavus skundą, kad iš šių kapinių nuolat dingsta senoviniai antkapiai ir jų dalys.

Minėtas postamentas atkastas 2007 metais ir kurį laiką eksponuotas Skulptūrų parke. Iš čia jis paslaptingai pradingo 2008-aisiais.

"Aš tai pavadinčiau kelis kartus įvykdyta šventvagyste. Kiekvienas lietuvis žino, kad negalima vogti net nuo paprasto žmogaus kapo. O čia buvo žymaus pajūrio asmens kapas. Bet to, taip "deramai" pagerbtas Sąjūdis. Tai tiesiog pasibaisėtino vandalizmo aktas", - neslėpė pykčio N.Puteikis.

N.Puteikis teigia turintis raštišką Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius dr. Jono Genio paaiškinimą, kad muziejuje staliumi dirbantis skulptorius S.Mišeikis kreipėsi į jo pavaduotoją Skulptūrų parkui Sondrą Simanaitienę, ši ir neprieštaravo, kad būtų paimtas postamentas.

"Neteisybė. Tai net ne mano kompetencija. Aš atsakau tik už parke esančias skulptūras. S.Mišeikis manęs paklausė, ar aš ką žinau apie šį akmenį. Pasakiau, kad nežinau. Skulptorius jį pasiėmė savo iniciatyva. Nei leisti, nei neleisti - ne mano galioje. Man apskritai keistas toks eskalavimas. N.Puteikis, kaip paveldosaugininkas, pats turėtų pasirūpinti tuo, kas lenda iš po žemių", - sakė "Respublikai" S.Simanaitienė.

Paminklą užsakė ir už jo pagaminimą sumokėjo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis. Vakarykštė žinia jo Klaipėdos skyriaus pirmininkui, Apskrities viršininko pavaduotojui Artūrui Šulcui buvo tikra staigmena.

"Su S.Mišeikiu buvo sudaryta autorinė sutartis. Jis įsipareigojo skulptūrą sukurti, ją pastatyti ir atlikti autorinę priežiūrą. Už darbą sumokėjome nedaug - kelis tūkstančius litų. Tikrai neklausinėjome, iš kur skulptorius ims ir kokias naudos medžiagas. Mes iš pradžių galvojome pastatyti kokį nedidelį akmenuką, tačiau S.Mišeikis pats atėjo pas mus ir sako - turiu skulptūrą", - stebėjosi A.Šulcas.

Jis neatmetė galimybės, kad šis per rinkimus į Europos Parlamentą N.Puteikio vadovaujamos įstaigos sukeltas skandalas turi labai aiškų politinį atspalvį.

Kultūros paveldo departamentas už senųjų kapinių priežiūrą ir apsaugą atsakingai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai išsiuntė privalomą nurodymą nedelsiant sugrąžinti senovinį postamentą į jo istorinę vietą.

Sunaikinti kapines, kuriose laidoti žymiausi uostamiesčio žmonės, ir vietoj jų įkurti daugiau nei 100 skulptūrų parką 1975 metais liepė tuometinė Klaipėdos valdžia. Tačiau dalis antkapių ir jų liekanų išliko, o po Atgimimo atstatyta ir keletas paminklų.

Stasys Mišeikis - Skulptorius:

Koks ten paminklas - akmens luitas. Tvarkant pagrindinį parko taką, jį iškasė su traktoriumi. Metalo vagims pavogus kanalizacijos dangtį, juo uždengtas šulinys [N.P.: nėra ten jokio šulinio, nei kanalizacijos, nei kitų komunikacijų]. Tai Puteikio darbas norint pakenkti Šulcui. Kodėl jis iki šiol tylėjo? Artėjant Sąjūdžio jubiliejui liberalai paprašė manęs skulptūros. Aš Šulcą seniai pažįstu. Kadangi jie neturėjo pinigų, padariau, galima sakyti, veltui. Per paminklo atidarymą Puteikis manęs klausė, ar aš negalėčiau tokio padaryti ir jų partijai [N.P.: nebuvau per atidarymą, nemačiau to paminklo, iš viso šia tema nekalbėjau su S.Mišeikiu].

 

Skulptūros istoriją pavadino negražia kova

2009 birželio 4d. 18:13. 15min.lt.Klaipėda

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos vertybių apsaugos departamento vadovo Naglio Puteikio išplatintą žinią „Liberalų paminklas sąjūdžiui – ant svetimo antkapio" patys liberalai pavadino nešvaria kova.

Ketvirtadienį buvo paviešinta, kad prieš metus statytam sąjūdžio paminklui panaudotas svetimas antkapis.

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas išplatino laišką, kuriame atkreipiamas dėmesys, kad ilgiau nei metus stovėjusio paminklo istorinė vertė „išaiškėjo" kaip tik paskutiniosiomis dienomis prieš Europos Parlamento rinkimus.

Viešumoje mesti kaltinimai Liberalų sąjūdžiui dėl saugomo antkapio panaudojimo paminklui sukurti esą neturi pagrindo. Praėjusiais metais Liberalai ėmėsi iniciatyvos Sąjūdžio 20-ųjų metinių proga pastatytį paminklą Klaipėdos parke. Gegužės 28 d. LR liberalų sąjūdis pasirašė autorinių darbų sutartį su klaipėdiečiu skulptoriumi Stasiu Mišeikiu. Sutartimi apibrėžta, kad S. Mišeikis įsipareigoja Užsakovo nurodymu iki 2008 m. liepos 6 d. sukurti skulptūrą ir vesti šio kūrinio autorinę priežiūrą iki skulptūros pastatymo Klaipėdos miesto Sąjūdžio parke.

„Liberalų sąjūdis nenurodinėjo skulptoriui kokį akmenį naudoti. Kaip ir nenurodinėtume dailininkui kokius dažus ar teptukus naudoti tapant paveikslą. Nesame ir kultūros paveldo ekspertai, kad galėtume įvertinti panaudoto akmens istorinę vertę. Autoriaus pareiga užtikrinti, kad kurdamas kūrinį jis nepažeis įstatymų ir kitų autorių teisių",- pažymi A.Šulcas.

Kita vertus, BNS išplatintame pranešime skulptorius S. Mišeikis teigia, kad akmuo iš Skulptūrų parko paimtas su Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, kuris prižiūri šį parką, atsakingų darbuotojų žinia ir leidimu.

Klaipėdos liberalai apgailestauja dėl to, kad mestas šešėlis tiek partijai, tiek Lietuvos sąjūdžiui, kuriam ir skirtas šis paminklas. Liberalai pasirengę bendradarbiauti su teisėsaugos institucijoms, jei jos ieškos šioje istorijoje tiesos, ir sieks, kad už pažeidimus atsakingi asmenys būtų išaiškinti.

1 komentaras:

Erla rašė...

Keisti oponentai. Tai kad prieš rinkimus - tai vagystės viešinti negalima?:) Tik tiek, kad tas Mišeikis vargšas senukas, ko iš jo norėt. Būt ir taip sugrąžinęs pagasdintas.