2009-06-19

Kapinių vagis pagautas meluojant

VE fotografijoje: paveldosaugininkų nuomone, antkapio dalį iš po paminklo Sąjūdžiui reikia grąžinti į vietą, tačiau paminklo iniciatoriai ir skulptorius S.Mišeikis (nuotraukoje) teigia, jog nėra netgi įrodyta, kas tai per akmuo.

N.P.: žemiau pateikiu straipsnį ir liudinko laišką, iš kurių akivaizdu, kad skulptorius Stasys Mišeikis, pats kentėjęs nuo vandalų, kurie niokojo ir cenzūravo jo kūrinius, įkliuvo pavogęs iš senųjų Klaipėdos kapinių senovinį postamentą, kurį už pinigus panaudojo skulptūrai, skirtai Sąjūdžio 20-mečiui.

Melui pagrįsi naudoja išsigalvojimą, kad senovinsi postamentas buvo naudojamas vietosj kanalizacisjo dangčio, nors kapinėse nėra jokių kanalizacijų ar kitokių komunikacijų šulinių angų.

Kraštotyrininkas Vytas Tamošiūnas savo laiške Vakarų ekspresui demaskuoja melgingus prasimanymus: postamentas buvo atrastas, nuvalytas ir eksponuotas.

Apmaudu, kad apsimelavusį skulptorių Stasį Mišeikį gina politikai, muziejaus direktorius Jonas Genys. Paradoksas: minėtas V.Tamošiūnas dirba Mažosios Lietuvos muziejuje sargu ir labai rūpinasi paveldu, o šio muziejaus direktorius J.Genys elgiasi atvirkščiai.

Kol taip vadinamas elitas teisins kapinių niokojimus ir barbarystes, tol šis užsiėmimas klestės Klaipėdos mieste.

Paminklo istorijoje pakvipo bauda

Giedrė NORVILAITĖ  2009 06 18 d.

Antkapio dalies, dingusios iš Skulptūrų parko, o vėliau atsiradusios po Sąjūdžio dvidešimtmečiui paminėti skirtu paminklu, istorijoje taškas dar nededamas. Paveldosaugininkai ketina pasitelkti policiją ir bausti paminklą ant minėto akmens įtaisiusį skulptorių.

"Šiandien pasikvietėme skulptorių Stasį Mišeikį ir siūlėme akmenį grąžinti į vietą. Iš pradžių jis sutiko. Tokiu atveju pažadėjom apsiriboti įspėjimu, netaikyti piniginės baudos. Bet, kol rašėm nurodymą, S. Mišeikis persigalvojo ir, išvadinęs mus intrigantais bei politikieriais, pasakęs, kad jam reikia pasitarti su Artūru Šulcu, pašoko ir išbėgo", - vakar pasakojo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

Anot jo, paveldosaugininkai yra nusiteikę geranoriškai kalbėtis, suteiktų jam pakankamai laiko padaryti naujam Sąjūdžio paminklo postamentui, viską suderinti su užsakovu - Liberalų sąjūdžiu. Tačiau jei nepavyktų geranoriškai susitarti, skulptoriui grėstų bauda iki 3 tūkst. litų.

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas patvirtino su S. Mišeikiu apie skandalingai pagarsėjusį akmenį kalbėjęs dar šios savaitės pradžioje ir teigė, jog griauti paminklo neskubama.

"S. Mišeikis patvirtino, kad akmuo iš Skulptūrų parko buvo paimtas nuo kanalizacijos šulinio, be to - su Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus žinia. Jis nesijaučia padaręs ką nors bloga - ne į sąvartyną išvežė, pastatė ne privačiame kieme, o garbingoje vietoje. Niekas niekada neįrodė, kad tai - kapo dalis. Jeigu sakytų, kad postamentą reikia grąžinti, tai gal ir iš Kalvystės muziejaus visus kryžius grąžinkime, jeigu jau taip", - kraipė galvą A. Šulcas.

"Su advokatu jau išsiaiškinau"

Stasys MIŠEIKIS, skulptorius

Aš jau kalbėjau su advokatu. Jis man pasakė: "Eik ir miegok ramiai, Puteikis pusę metų pavėlavo." Juk visa istorija vyko prieš metus. Be to, yra dar keletas dalykų. Pirmiausia, nėra įrodyta, kas tai konkrečiai buvo per akmuo. Daug metų tas akmuo gulėjo ant kanalizacijos šulinio. Dar vienas dalykas - aš neturiu teisės nugriauti Liberalų sąjūdžio, kuriems dariau, paminklo.

Mano nuomone, N. Puteikiui buvo reikalingas tik skandalas prieš Europos Parlamento rinkimus, kuriuose jis dalyvavo. Jis visus metus laukė, kad galėtų viską iškelti į viešumą, prieš kameras. Nejaugi jis anksčiau negalėjo ateiti pas mus, pas Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorių? Susėsti kartu ir išsiaiškinti? Ne, jam buvo reikalingas skandalas, kad patektų į Europos Parlamentą ir nugalėtų Artūrą Šulcą. Jis negaili aukų, svarbu pasiekti tikslą.

Dar vieną nuomonę apie šią situaciją rasite "Skaitytojų eksprese":

Paminklo istorija liudininko akimis

Vytas TAMOŠIŪNAS 2009 m. Birželio 18 d.

Neseniai žiniasklaida pranešė žinią apie peripetijas dėl senųjų Klaipėdos kapinių obeliskinio paminklo. Gaila, kad apie tai rašo ir kalba pašaliniai žmonės, todėl ne visi išdėstyti faktai atitinka tiesą.

Esu pagrindinis tos antkapinės plokštės istorijos žinovas, tad bandysiu trumpai išdėstyti faktus.

Klaipėdoje gyvenu jau 50 metų - visą laiką šalia buvusių Klaipėdos centrinių kapinių. Gerai prisimenu ir šias, ir Vitės bei Smeltės priemiesčių kapines, jų paminklus, rūsius, mauzoliejus ir kitus objektus. Jos jau nuo 1945 m. buvo niokojamos įvairių chuliganų ir nesusipratėlių.

Prisimenu ir maždaug dviejų metrų aukščio rausvos spalvos kvadratinį obeliskinės formos paminklą, kuris stovėjo ant minėtos plokštės. Tas paminklas stovėjo netoli buvusio šachmatų klubo, šiaurės rytų pusėje.

Didžioji vakarinė buvusių kapinių dalis oficialiai buvo pradėta naikinti 1961 metais. Darbai tęsėsi ir beveik visus 1962-uosius. Paskui įvairūs tvarkymo darbai dar vyko keletą metų.

Kapinių dalis palei Trilapio gatvę, kurioje buvo laidojama iki 1958 metų, buvo sunaikinta gerokai vėliau, jau 1985-aisiais.

2004 m. Skulptūrų parke buvo vykdomi kai kurių čia buvusių kapinių takų atstatymo darbai. Vykstant žemės darbams buvo iškasta įvairių nuolaužų, akmens plokščių, metalo dirbinių, antkapių su įrašais ir panašiai. Tada apie tai daviau žinią pažįstamam visuomenininkui Dionyzui Varkaliui, ir abu kartu įvairiais būdais bandėm gelbėti buvusių kapinių atributiką, nes ja niekas nesirūpino ir iškastos žemės su kapinių inventoriaus liekanom paskui buvo išvežamos į sąvartyną.

Netoli buvusio šachmatų klubo buldozeriu buvo užkabinta bei išstumta į žemės paviršių ir minėta didelė sunki obeliskinio paminklo akmeninė plokštė. Paprašiau pažįstamo architekto Vytenio Mazurkevičiaus, jog tos plokštės neleistų išvežti, sakiau, kad ją reikėtų palikti ir įkomponuoti kuriame nors parko kampelyje. V. Mazurkevičius su mano nuomone sutiko ir minėta plokštė vėliau buvo perstumta šiek tiek arčiau buvusio šachmatų klubo. Iškasus truputį žemės ji buvo įkomponuota vejoje netoli dviratininko skulptūros kaip dekoratyvinis akcentas.

Padariau keletą nuotraukų, kurias neseniai pateikiau Klaipėdos paminklosaugos darbuotojams, o jie jas pateikė žiniasklaidai. Turiu ir vėliau darytų nuotraukų, kai ta plokštė buvo normaliai išlyginta, pakelta aukščiau, o aplinka šalia sutvarkyta, apsėta žolyte.

Dabar skulptorius Stasys Mišeikis, gelbėdamas savo reputaciją, sugalvojo nebūtą dalyką - neva ta plokštė buvo "patupdyta" ant kanalizacijos šulinio. Tačiau tai yra grynas melas, nes ten nėra jokio šulinio.

Vos tik pranešiau paminklosaugininkams, kad plokštės vietoje jau žiojėja tik kvadratinis duburys, netrukus jis buvo užlygintas žemėm. Matyt, siekta paslėpti vietą, kurioje ta plokštė buvo.

Prieš keletą mėnesių per "Balticum" TV kanalą rodė, kaip skulptorius S. Mišeikis ašarojo, kad Gargžduose iš centrinio parko buvo pervežtos kelios jo skulptūros ir pastatytos nuošaliau nuo žmonių akių. O dabar jis pats taip elgiasi su kitų sukurtu istoriniu paveldu.

Jau ne pirmą kartą siūlau surinkti įvairiose vietose randamus buvusių Klaipėdos centrinių kapinių atributus ir eksponuoti kuriame nors dabartinio parko kampelyje, nes tai - ir meno, ir istorijos eksponatai. Visko įtraukti į juridiškai saugotinų objektų sąrašus tikriausiai neįmanoma. Bet juk dar yra ir nerašyti moraliniai kanonai.

Komentarų nėra: