2009-06-16

Geros ir blogos Birželio 14-os d. minėjimo tradicijos Klaipėdoje

Nuotraukose: 1. Birželio 14 d. minėjimo eisena Klaipėdoje 2009 06 14, pirmame plane politiniai kaliniai ir tremtiniai; 2. Mitingas, priekyje - partizanai, vyresnieji šauliai; 3. Birželio 14 d. minėjimo mitinge Klaipėdoje, antrame plane – Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ir Klaipėdos TS-LKD vėliavos.

Nedėkingas minėjimų žanras. Bet nusprendžiau parašyti ne tiek apie jo dalyvius, kiek apie nedalyvavusius.

Vakar eitynėmis Klaipėdoje paminėjome 1-o masinio civilių gyventojų trėmimo į netinkamas gyventi Sibiro teritorijas 68-ąsias metines: 1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių.

Eitynėse H.Manto gatve nuo organizatorių  - Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos  (Klaipėdos PKTS) būstinės Liepų g. 3 iki Tautos kančios memorialo S. Daukanto gatvėje tradiciškai dalyvavo politiniai kaliniai, tremtiniai, jų artimieji, Klaipėdos PKTS choras „Atminties gaida" (vadovas Vytautas Saikauskas), Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Pranas Memėnas), Klaipėdos ir Kretingos šauliai (šįmet pirmą kartą, ačiū naujajam Klaipėdos jūrų šaulių 3-osios rinktinės vadui Virgilijui Valančauskui), Seimo narys Evaldas Jurkevičius su žmona ir dukra, TS-LKD nariai, keli valdžios atstovai, kiti miestiečiai.

Tradiciškai nedalyvavo kiti Seimo nariai, kitų politinių partijų vadovai ar atstovai, 29 iš 31 miesto tarybos narių. Ypač norėčiau atskirai paminėti, kad nors ir kviečiami niekada nedalyvauja Klaipėdos universiteto vadovai, ugdymo institucijų ir įstaigų vadovai. Nuostabus pavyzdys jaunimui. Pasiskųsčiau Švietimo ministrui, bet ...paskaitykite žemiau.

Kai toks vadinamojo politinio elito požiūris, tai kaskart tirpsta ir dalyvių skaičius.

Ir dar: kaip jau įprasta Klaipėdoje ant reto namo matėme trispalves. Tai įprasta ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje po to (nors ir ne vien dėl to), kai tuometinis dar eilinis liberalas, Seimo narys Gintaras Steponavičius „pataisė" Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymą, supaprastindamas jos iškėlimą.

Libertarios (ypatingai laisvos, peraugančios į chaosą) pataisos, pseudoliberali valdžia, jos atsainus požiūris veda į anarchiją. Ką ir stebime aplink ne tik šventinėmis dienomis.

Balsavimo į EP rezultatai rodo, kad žmonėm tai pradeda nepatikti. Svarbu, kad dabartinė valdžia nesielgtų kaip tie libertariai nusiteikę liberalai. O tokių požymių, ypač pas kai kuriuos ministrus, deja, yra.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Eik geriau pas žmoną ir vaikus, o ne iki paryčių savo idiotiškas rašliavas rašinėk.

Anonimiškas rašė...

Tikrai žema "patriotiškai" nedalyvauti... Pas mus mokykloje vakar vyko "privalomas" renginys, kuriuo metu teko atstovėti aktų salėje kokį 20 minučių (nes kėdžių užteko tik mažai daliai susirinkusiųjų, nors galima buvo dar tiek pat sėdimų vietų sutaisyti), pavaduotoja pasakė mažą kalbą apie tremtį, nė karto nepaminėjusi nei kada tai vyko [asmeniškai žinau, kad pusė mano klasės tos datos nežino], nei kas vykdė (kaip patogu). Renginys tikrai niekam neįkvepė patriotizmo. Įdomu ir tatai, kad tai buvo vakar- Okupacijos ir Genocido dieną- bet apie tai- nė žodžio. Gal pedagogams trūksta žinių? Paviršutiniška ir tiek.

O "onanimistui" sakau- jei nepatinka, neskaityk. Yra dar, kas sakito ir be tokių, kaip tamista.

Naglis Puteikis rašė...

Patrtizanui: Jūs teisngai supratote mano mintį - jokios prievartos, jokios pokazūchos.
Bet bendras nusiteikimas nesigėdyti valstybingumo privalo būti. Ir drausmė - taip pat.
Jūsų aprašytoji pokazūcha tik kompromituoja valstybingumą.
O piktinasi ir siunčia mane miegoti arba seimo/savivaldybės tarybos narys, arba rektorato atstovas, kurie norėjo ateiti, bet jiems buvo gėda prieš kolegas - ką pagalvos, jei vaikščios į patriotų renginiu, juk Klaipėdoj tai ne stilius, čia ne Rotary klubas ir ne furšetas Uosto direkcijoje.