2009-01-09

Ar galima filmuoti seimūną, jei jis krapšto nosį, arba miega posėdžių salėje?

Nuotraukoje - politikos viešumo kaina: čia aš (kuris už grotų), prisidirbęs ir pakliuvęs į Klaipėdos 4-o policijos komisariato areštinę prieš pat 2007 m. rinkimus. Straipsniai ir TV reportažai buvo visokie, bet net tie, kuriuose teisybės buvo mažiau nei pusė, įvykio esmės nepakeitė –prisidirbau, žiniasklaida tai parodė, man tai buvo žiauri, bet ... pamoka.

Ar galima filmuoti seimūną, jei jis krapšto nosį, arba miega posėdžių salėje?
Galima ir būtina, nes:

1. Krapštyti nosį nemandagu, bet tegu visi mato, kad tas seimūnas neišauklėtas – gal pamatęs save per TV sumandagės. Iš kitos pusės bent jau nevagia. O ar jau visi mes labai mandagūs? Kas iš mūsų nėra krapštęs nosies?

2. Jei seimūnas snaudžia posėdžių salėje darbo metu, tai jau beveik vagia, nes jis nedirba, o alga tai jam sukasi. Labiau viršininkesniems dar ir neatsiskaitytinos reprezentacinės su smarkiai sulysusiu jau atsiskaitytinu vokeliu už kiekvieną pramiegotą valandą vis tiek kapsi.

Iš kitos pusės gal tas seimūnas visą naktį naudingus tautai įstatymų projektus rašė, pvz. apie LEO LT užsigrobtų valstybinių akcijų ir dividendų susigrąžinimą, kitų monopolininkų sutramdymą, perteklinio nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, prabangių mersedesų ir lambordžinių papildomą apmokestinimą, akcizo viskiui ir brendžiui papildomą padidinimą ir pan. Tegu po to tas seimūnas mums pasiaiškina, kodėl miega darbo metu, gal mes jį net pagirsim, jei naktimis tautos labui pluša. Tada per konvencijos su FYROM (ankstesnė buvusios Jugoslavijos respublika „Makedonija") svarstymą dėl įkliuvusių kišenvagių tarpusavio perdavimo tegu pailsi pasnaudžia. Jei koks vištą pavogęs lietuvaitis ir pasislėps toje buvusioje Jugoslavijoje nuo visagalės Lietuvos teisėsaugos, tai tam seimūnui-snaudaliui už tokios spragos pramiegojimą atleisime.

O gal tas seimūnas neišsimiegojo todėl, kad visą naktį su VP marketistų advokatais viskį gurkšnojo? Ir bedegustuodami svarstė, kaip čia Miškų įstatymą geriau pataisius, kad Laurų kvartalo kėvišai su staskevičiais galėtų dar daugiau (dar 10 ha) valstybinio miško užsigrobti ir prichvatizuoti?

Pabaigai dvi citatos:

Pirmoji -  iš Aukščiausio Teismo nagrinėtos bylos dėl Rūtos Grinevičiūtės neva tai vykdyto prokuroro apšmeižimo, sprendimo, kuriuo ji visiškai išteisinta: „Valstybės tarnautojo kritikos ribos yra platesnės, todėl saviraiškos laisvės įgyvendinimas taikytinas ne tik informacijai ar idėjoms, kurios priimamos palankiai, bet ir toms, kurios žeidžia, šokiruoja ar trikdo, nes be to nebūtų demokratinės visuomenės."

Antroji – kaip pati Rūta įvertino aukščiau minėtą AT sprendimą: „Dabar, kai žurnalistų laisvę riboja Seimas, mėginama grubiai žaisti tuo, kas yra demokratijos pagrindas, šis AT teismo sprendimas yra kaip laisvės orlaidė žurnalistui. Aukščiausiasis Teismas mums, žurnalistams, įjungė žalią šviesą", smulkiau apie šią bylą.čia - Po penkerių metų bylinėjimosi Grinevičiūtė įrodė tiesą.

Todėl tegu Seime (ir policijos areštinėse) kino ir videokameros sukasi laisvai – mūsų išrinktieji turės progą dažniau atsiskaityti už nuveiktus darbus:

 

Seimo valdybos nariams, TS-LKD frakcijos seime vadovams

Irenai Degutienei, Česlovui Stankevičiui,

Jurgiui Razmai, Valentinui Stundžiui, Arvydui Vidžiūnui

Irena.Degutiene@lrs.lt; Ceslovas.Stankevicius@lrs.lt;

jurazm@lrs.lt; Valentinas.Stundys@lrs.lt; Arvydas.Vidziunas@lrs.lt;

2009 01 08

DĖL ŽURNALISTŲ DARBO SEIME APRIBOJIMŲ KUO GREITESNIO ATŠAUKIMO

Gerbiami kolegos, vakar perskaičiau politikos apžvalgininko Tomo Čyvo straipsnį „Kakadu Respublika ir jos apsauginiai", kuriame jis aprašo, kaip Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai tikrino, ar jis tikrai žurnalistas ir kaip jam buvo anuliuotas įėjimo į Seimą leidimas.

Esu įsitikinęs, kad šis itin skandalingas atvejis rodo, kad tolesnis žurnalistų darbo Seime ribojimas pradeda smarkiai riboti demokratiją Lietuvoje apskritai.

Tegu pramoginių laidų žurnalistai filmuoja, kaip Seimo nariai žiovauja, ar valgydami čepsi, bet tegu nevyksta tokie politikos apžvalgininkų persekiojimai, diskriminavimai ir pan., kaip kad atsitiko su T.Čyvu.

Visi žmonės yra žmonės, nesvarbu kuo dirba ir kaip elgiasi.

Tegul nuo žurnalistų slapstosi tie, kas elgiasi blogai ar nesąžiningai.

Juk Jūs ten Seime blogų darbų nedarote, todėl tegu sau filmuoja į sveikatą.

Jei koks žurnalistas peržengs kokias nors sveiko proto ribas ką nors Seime bedarydamas, visada bus galima jį kelis kartus perspėti, o jei neklausys, tai apriboti leidimą į Seimą.

Todėl prašau ir siūlau kuo greičiau atšaukti neseniai Seimo valdybos įvestus ribojimus žurnalistų darbui seime.

Jei kiti Seimo valdybos nariai nesutiks tai padaryti, siūlau reikalauti vardinio balsavimo šiuo klausimu ir jo rezultatus kuo greičiau paskelbti visuomenei, kad ji žinotų, kas iš Seimo narių ir partijų bijo viešumo.

Naglis Puteikis

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Partizanas:
Bet ar tikrai pagrįstas šitas vajus dėl "skriaudžiamų žurnalistų". O gal tai tiesiog socdeminės spaudos virkavimai dėl "ne tokios" valdžios? Manau, yra smarkiai perdėta, teigiant, kad ribojama žodžio laisvė. Kam reikia tualetuose filmuoti. O Čyvas iš viso į lankas nuvairavo su anuo rašiniu ...

Naglis Puteikis rašė...

Partizane, pirmiausia atsiprašau, kad turėjau perkelti Jūsų komentarą, nes reikėjo pakeisti mano straispnį - įdėti foto ir man, kitaip nesigavo.
O dabar atsakysiu į Jūsų klausimą: geriau tegu filmuoja tualetuose (nors nefilmuoja, o jei kas, tai galima leidimą atimti, bet vienam, o ne visiems), negu riboja politikos apžvalgininkų ir kitų žurnalsitų darbą seime. Juk jei ne žurnalistai, tai daygybės dalykų nežinotume apie savo išrinktuosius. Juk daugeliui žmonių nėra laiko pažiūrėti seimo tinklapio svetainėje, kas kaip balsavo. O TS-LKD frakcija nėra šventa. Kad ir pavyzdžiui pabijojo balsuoti už atlyginimų susimažinimą. o juk jei būtų balsavę visi vieningai, tai tikrai nebūtų drįsę visokie serapinai ir teismų pirmininkai, pasienio vadai ir kiti dalinti 13-ų atlyginimų.
Dėl T.Čyvo - visada buvo vienodai kritiškas ir vienodai teisigas visų srovių politikams, man atrodytų, kad simpatizuoja labiau TS-LKD. Bent jau iki šių rinkimų simpatizavo. Bet tai mano nuomonė.
Jis, beje, yra pacituosiu komentarą po juo minėtu straipsniu: "yra Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininko pavaduotojas ir vienas produktyviausių ir principingiausių šalies politikos apžvalgininkų."

Manau, kad TS-LKD frakcija daro itin ŽIAURIĄ KLAIDĄ, ribodami žurnalistų veiklą seime. Tai politinė savižudybė.

Unknown rašė...

Tuos bjaurybiukus žurnalistus reikia mylėti. Jie veidrodis, bet parodo kaip nori.

Anonimiškas rašė...

Visų pirma, dėkui, kad sekate mano tinklalapį :).
Toliau - iš esmės: na, iš dalies jūs esate teisus - geriau leisti pavieniams "Kakadu" vykdyti Tautos debilinimą, dargi tyčiojantis iš tos pačios Tautos išrinkto Seimo, negu uždrausti tikram (tokių - vienetai) žurnalistui dirbti savo darbą.
Bet yra ir kita pusė. Štai, konkrečiai kalbant, toks ALFA.LT vykdo ATIVALINSKINĘ kampaniją, pasitelkęs ne argumentus, ne faktus, ne korektiškas nuomones, o atvirą šmeižtą ir pasityčiojimą. Pvz. straipsnis [po rinkimų] - "Valinskui blogai baigsis", rašoma "Anot raganos Vilijos Lobačiuvienės ... Valinskui šakės". Ar ne graudu matyti tokia žurnalistinio darbo DEGRADACIJĄ? Arba reportažai iš neva socdemų vakarėlio, kai "rūkydama prie durų", žurnalistė, jei ją taip galime vadinti, kalbėjosi su "kai kuriais socdemais", kurie jai atskleidė didžią tiesą - Valinskas - jų projektas ir jungsis su kirkilistais. AR ČIA ŽURNALISTAI? Kitas atvejis - "Komjaunimo tiesa", kurios liežuvis neapsiverčia pavadinti "LIETUVOS rytu". Dienraštis vykdo grynai propogandinę antivyriausybinę kampaniją, kursto visuomenę, agituoja už kirkilą. Vėlgi - jokių argumentų, tik purvas. Rašomi grynai agitpropiniai opusai, kuriose vietoj argumentų - panieka ir šmeižtas. AR TAI ŽURNALISTAI?
Aišku, Valinskas perlenkė lazdą su kvotomis, nes tai nėra normalu. Bet tualetuose filmuoti iš principo yra neetiška.
Čia sudėtingas konfliktas - tarp valinsko ir jį puolančios žiniasklaidos (kartais - visa pagrįstai puolančios) ; tarp žodžio laisvės gaivos ir nupiktos šmeižto kamapnijos dvoko ; tarp žurnalistinės etikos suvokimo ir perdėtos kontrolės.
Bet visa ši istorija tiek atsibodo ... Problemas galima ramiai išspręsti, susitarti, pasikalbėti. O ne per visus kanalus pilti purvą. Šiuo atveju jau dabar ir žurnalistai perlenkė lazdą - burbulas išspustas didžiulis.