2009-01-29

Seimo narys E.Jurkevičius prašo gerbti žymaus kraštiečio atminimą ir jį puoselėjančius žmones

P. Šadausko nuotr.:  Klaipėdos krašto gubernatoriaus J. Žiliaus-Jonilos palaidojimo vietą žymi kuklus paminklas, o pati kapavietė virtusi taku

Kartu su seimo nariu kovojame su neįtikėtinu biurokratizmu

N.P.: čia patalpintas mano kreipimasis dėl kun. Jono Žiliaus – Jonilos (1870-1932) kapavietės.

PRANEŠIMAS  SPAUDAI 2009 01 28

LR Seimo nario Evaldo Jurkevičiaus iniciatyva Klaipėdos politikų ir valdininkų darbotvarkėn grįžo Klaipėdos krašto gubernatoriaus, poeto, kunigo Jono Žiliaus – Jonilos (1870-1932) kapavietės sutvarkymo klausimas.

Senosiose Smiltynės kapinaitėse besiilsinčio visuomenės veikėjo kapą žymi  kuklus paminklas, pats kapo kauburėlis sunykęs, per jį eina žmonių takai. Į Seimo narį pagalbos kreipėsi du garbūs klaipėdiečiai Kazimieras Povilaitis ir Petras Šadauskas.  Jie  nuo 2005-ųjų varsto Klaipėdos valdžios institucijų duris, prašydami paramos jų iniciatyvai deramai sutvarkyti  žinomo šio krašto veikėjo kapavietę. Valdžiai buvo pateikti net keletas galimų kapavietės sutvarkymo variantų, tačiau nuo 2005-ųjų šis  klausimas iš vietos taip ir nepajudėjo.  Seniems klaipėdiškiams, miesto patriotams skaudu, kad kapavietė negerbiama, ją nuolat mindo turistai, kapinaičių lankytojai.

Seimo narys E. Jurkevičius kartu su visuomenininkais kreipėsi į Klaipėdos miesto tarybos narį N. Puteikį ir sausio 28-ąją šis klausimas jau buvo  nagrinėjamas  Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio komitete.

Svarstant visuomenininkų iniciatyvą  paaiškėjo, jog J. Žiliaus – Jonilos kapavietės sutvarkymo idėja buvo „numarinta"  2007-aisiais. Kultūros skyriaus specialisto sukviesta komisija nepalankiai įvertino pasiūlytą projektą (jo autoriai į svarstymą nebuvo pakviesti) ir daugiau prie šios temos nebegrįžo. Iki šiol neįrengta ir apie J. Žiliaus – Jonilos palaidojimo vietą informuojanti  lenta. Savivaldybės valdininkų  abejingumą visuomenininkų iniciatyvai Miesto ūkio komiteto narys N. Puteikis siūlė įvertinti nuobaudomis.

Kovo 2-ąją bus minimos 77-osios Jono Žiliaus – Jonilos mirties metinės. Šiandien konstatuota, jog iki šios datos padėtis Smiltynės kapinaitėse greičiausiai jau nepasikeis. Miesto ūkio komiteto vadovas įpareigojo šiuo klausimu sukviesti dar vieną specialistų pasitarimą ir numatyti konkrečias priemones, kaip būtų galima sutvarkyti  istorinės asmenybės amžinojo poilsio vietą.

Seimo narys E. Jurkevičius išreiškė viltį, kad gerai iniciatyvai įgyvendinti nebeprireiks dar kelių metų: „Klaipėdos savivaldybė turėtų gerbti ir žymaus kraštiečio atminimą, ir žmones, neleidžiančius užmarštin nugrimzti mūsų istorijai".

Daugiau informacijos Evaldas Jurkevičius LR Seimo narys +370 698 42650

Komentarų nėra: