2009-01-22

Nacionalinis susitarimas: mažintis algas jas pasididinant

Seimo langams (ir dar kai kam) pritrūko kiaušinių

Seimas susimažino algas. Praneša, kad net 15 proc. Vos neapsiverkiau iš džiaugsmo – pagaliau sumažėjo socialinė atskirtis ir visokie populistai politikieriai nustos skaičiuoti, keliolika kartų daugiau seimo nario minimumas yra didesnis už paprasto mirtingojo minimalų atlyginimą. Baigsis galų gale žurnalistų kenkėjiški išvedžiojimai ir www komentatorių piktybiškai platinamos lyginamosios lentelės.

Bet ar tikrai susimažino?

Patikrinkim.

2008 11 13 (trylikta!) d.: senasis seimas pirmiausia amputuoja neapmokestinamąjį ir neatsiskaitytiną garsųjį vokelį kanceliarinėms išlaidoms nuo 6960 Lt iki 3944 Lt mėnesiui.

Čia mažinimo lyginamasis projektas, o čia balsavusieji.

Po tokio apsikirpimo ir apsišvarinimo seimo nariui dar teks už šias išlaidas ir atsiskaityti („naudojimo ir atsiskaitymo tvarką nustato Seimo valdyba"), ko nebuvo anksčiau.

Ar suvoki, mirtingasis skaitytojau, kaip sunku seimo nariams bus tapti tokiu pačiu kaip ir tu – nes dabar jiems kaip ir tau reikės pateikti buhalterijai benzino, bilietų ir kt. čekiukus? Ir tik tada gaus pinigus. Ar įsivaizduoji, kaip jiems, nepratusiems bus sunku?

Todėl antrasis veiksmas – algų padidinimas ėjosi lengviau: didina nuo 3474 iki 8230 Lt mėnesiui „į rankas": čia didinimosi lyginamasis variantas, o čia – balsavusieji už tai.

Dauguma tądien balsavusiųjų senųjų seimo narių balsavimo dieną žinojo, kad jie jau yra išrinkti į naująjį seimą. Jie žinojo, kad gaus tas padidintas algas būdami naujam seime. Patiems nusistatyti algas draudžia seimo statutas. Todėl turėjo nusišalinti. Bet didžioji dalis senųjų-naujųjų nenusišalino.

Naujasis seimas mums su liūdesiu praneša, kad norėtų su mumis krizės akivaizdoje solidarizuotis ir tas senojo seimo padidintas algas susimažinti. Bet bijo pažeisti Konstituciją. Nes Konstitucijai neprieštarauja tik mūsų, parprastų mirtingųjų algų mažinimas. Dėl viso pikto Seimas pabando pasitikrinti: 19 seimo narių mano, kad galima mažinti, kiti balsuoja už tai, kad tokios mintys yra antikonstitucinės, arba balsuoja kojomis.

Tačiau Konstitucinis teismas nusprendžia priešingai, nei manė didžioji Seimo dalis.

Ir nuo rinkėjų niekur nedingsi. Tie, neprisibelsdami į savo išrinktųjų širdis, bando prisibelsti į Seimo langus. Kiaušiniais.

Taigi Seimas balsuoja: iš pradžių už A.Valinsko pasiūlymą, kad algą - 8230 Lt „į rankas" reikia mažinti per pusę iki 4115 Lt „į rankas" (o kur Jūs buvote anksčiau, ponas Valinskai?): už - 36, prieš - 15, susilaikė - 50, nepritarta (kas kaip balsavo).

Tada mažinasi 15 proc. – nuo 8230 Lt iki 6996 Lt „į rankas" – praktiškai vienbalsiai pritaria (kas kaip balsavo už 15 proc. susimažinimą). Tik kažkodėl ne nuo kito mėnesio, o tik nuo kovo. Matyt, labai sunku buvo balsuoti, reikia pusantro mėnesio reabilitacijos – kad atsigautų, priprastų prie mažesnių pajamų.

Taigi balsavo be jokių ginčų.

Štai Jums ir išsvajotasis Nacionalinis susitarimas, tautos vienybė.

Ir garsūs džiūgavimai, kad atlyginimo vokeliuose neliko net tik  „Krekenavos agrofirmoje", bet ir Seime. Ir kartu išsamūs paaiškinimai iki apsiputojimo, kad „mes labai save susimažinome, nes nebegauname tų 6700 Lt kanceliarinių". Tokiu būdu prisipažįsta, kad „tuos" jie anksčiau paprasčiausiai įsidėdavo į kišenę.

Palyginimui: senojo seimo laikais su atlyginimais vokeliuose kovėsi paprasta moteriškė Dalia Budrevičienė. O seimo nariai ramiai sau krovėsi į kišenes ne tuos 200 „budrevičiškų" litų, o storą 6700 Lt vokelį kas mėnesį, o D.Budrevičienę praktiškai paliko vienut vienutėlę akis į akį su Uspaskicho galiomis, turtais ir vokelinės valstybės galybe.

Tik K.Čilinskas užsistojo. Beje, D.Budrevičienė vos nenumirė, nes pačios teisingiausios valstybės institucijos iš pradžių su ja „buvo labai vienodai teisingos", kol nepakilo visuomenės nepasitenkinimas.

O dabar pabaikime ekskursiją į istoriją, ir pereikime prie matematikos. Pasikvieskime savo vaikus moksleivius ir paklauskime:

2008  m. Seimo nario mėnesinė alga - 3474 (~3500 Lt „į rankas")

Nuo 2009 03 01 d. ji pasidarė  6960 (~7000 Lt „į rankas").

Tai Seimo nariai algas susimažino ar „susimažino"?

Ir socialinę atskirtį, arba kaip sovietiniais laikais sakydavo, socialinę diferenciaciją paliko tokią pat – jų minimalios algos „tik" 11,5 karto didesnės, nei minimali Lietuvos gyventojo alga.

O algas mums tiek valdiškose, tiek nevaldiškose tarnybose dirbantiems mažins ir ne taip, kaip sau, o iš tikrųjų. Ir ne nuo vasario.

Ir po to jie mokys mus kaip gyventi. Apie krizę kalbės. Apie diržų veržimąsi pasakos. Sakys, kad visi turime būti solidarūs. Visi, bet ne jie.

Stiuardesės lėktuvuose prieš skrydį rodo pratimus su gelbėjimosi liemenėmis. Galėtų mūsų seimo nariai ant savo kūno parodyti, kaip tą diržą ant savo pilvo (gerklės?) užsiveržti.

O gal mes juos pamokykime, kas kam atskaitingi, gal pamokykime juos savo pavyzdžiais?

Ei, ar čia, Lietuvoje, dar kas nors turi kiaušinių? (turiu omeny abu galimo Jūsų pagalvojimo variantus).

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/56/24922/?fid=2

Seimo Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė portalui 15min.lt teigė, jog seimūnai-ministrai atlyginimų Seime negauna – jiems jie mokami ministerijose. Tačiau, kaip ir kiekvienam Seimo nariui, ministrams parlamentinės veikos vykdymui priklauso 1,7 VMDU (vidutinis mėnesio darbo užmokestis – aut. pastaba).

Statistikos departamento duomenimis, pastarasis 2008-ųjų pabaigos VMDU nurodomas 2319,9 lito. Vadinasi, kiekvienam Seimo nariui, taip pat ir ministrų postus užimantiems seimūnams, priklauso 3943,83 lito parlamentinei veiklai.

O ministerijose jie gauna atlyginimus, kurie, atskaičius mokesčius, sudaro apie 9 tūkst. litų, ir 1 VMDU (dabar 2319,9 lito) dydžio sumą reprezentacinėms išlaidoms.

Aprūpina ministerijos



Rasa Juknevičienė
„Išlaidos parlamentinei veiklai – tai pirmiausia išlaidos automobilio degalams ir eksploatavimui. Ministrui ministerija skiria ir automobilį, ir vairuotoją, – skaičiavo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis. – Tai taip pat išlaidos telefonui. Ministrams pokalbius apmoka ministerija. Ministerijose jie turi ir etatinius padėjėjus, ir kompiuterius. Tad tokių išlaidų, kiek parlamentinei veiklai reikia eiliniams Seimo nariams, ministrams tikrai nereikia. Manau, jų iš viso nereikėtų skirti“.

Tuo tarpu krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė portalui 15min.lt sakė, kad tai vienintelės lėšos, iš kurių ji išlaikanti savo, kaip Seimo narės, biurą apygardoje. Ar tarp darbų ministerijoje spėja ten nuvykti? „Pirmadienį kaip tik vykstu. Sunku, žinoma, visur spėti, – pripažino R.Juknevičienė. – Bet toks gyvenimas“.

R.Juknevičienė patikino, kad už išlaidas parlamentinei veiklai privalės griežtai atsiskaityti, tad išleisti be reikalo negalės. Gerai nors tiek.