2009-01-24

Islandijoje - dar didesnės riaušės dėl krizės

Nuotraukoje mitingas Klaipėdoje 2009 01 17, plakate užrašyta "LEOpold, podlyj trus, vychodi, vor, pačiam karčius depiliuosim. Runkeliai!!!"

Pas mus – kiaušiniai, Islandijoje  - batai ir tualetinis popierius

 Ketvirtadienį Reikjavike kilo didžiausi per pastaruosius 50 metų gatvių susirėmimai, kai policija prieš šimtus karingai nusiteikusių demonstrantų panaudojo ašarines dujas ir dirginančius aerozolius. 

Kiek anksčiau apie 2 000 prie Altingo (Islandijos parlamento) susirinkusių žmonių reikalavo, kad atsistatydintų šalies vyriausybė.

Parlamento pastatą apsupusi minia trankė puodus ir keptuves bei šaudė fejerverkus. Demonstrantai taip pat svaidė grindinio akmenis, tualetinio popieriaus ritinėlius ir batus.

Pirmoji protesto akcija buvo surengta trečiadienį, kai demonstrantai apgulė premjero Geiro Haarde limuziną, svaidydami į jį gėrimų skardines ir kiaušinius.

Nuolat rengiamos demonstracijos sukėlė didelę įtampą Islandijos valdančiojoje koalicijoje, o valdančioji Nepriklausomybės partija ketvirtadienį pareiškė suvokianti, jog "šiemet bus surengti rinkimai".

Islandija nėra ES narė, tačiau gali tapti pirmąja Europos šalimi, kurios vyriausybė žlugs dėl ekonomikos krizės išprovokuotų protestų bangos.

"Ši demokratija turi savų problemų, atsiradusių dėl ekonomikos krizės, kaip ir daugelyje kitų šalių", - sakė Europos Komisijos atstovė spaudai Christiane Hohmann.

Neramumai Islandijoje kilo po pastarosiomis dienomi vykusių panašių gatvės susirėmimų Latvijoje, Lietuvoje ir Bulgarijoje. Smurtą šiose šalyse išprovokavo nepasitenkinimas ekonomikos būkle bei kitos vietos problemos

2 komentarai:

Unknown rašė...

Krizė visur. Tuo džiaugtis politikui nederėtų ir džiaugtis masiniais protestais taip pat.
Kaip konservui derėtų būti kiek konstruktyvesniam mano galva.

Anonimiškas rašė...

Gegužiukas