2009-01-13

Pilsime, ar ne sunkiųjų metalų dumblą į Baltijos paplūdimius?

Nuotraukoje - vienas iš Vakarų laivų gamyklos dokų

Dokų dumblą minkys Vyriausybės Strateginio planavimo komitetas

Prieš Kūčias parašiau el.paštu visoms TV, laikraščiams ir www portalams apie numatomą slaptą užteršto sunkiaisiais metalais dumblo išpylimą į jūrą:
 

Kalėdiniai tarpuvaldžio valdžios siurprizai

Kol visų dėmesys buvo nukreiptas į naujos Vyriausybės formavimą ir jos programos svarstymą, Klaipėdos valstybinio jūsų uosto direkcijos ir Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovai parengė, mano manymu, nusikalstamą veiką: jie planuoja artimiausiu metu slapčia nuo visuomenės išvežti ir paskandinti Baltijos jūroje sunkiaisiais metalais užterštą dumblą (keliasdešimt tūkstančių kubinių metrų)AB „Vakarų laivų gamyklos" dokų duobių. Būtini šiam nusikaltimui „leidimai" jau praktiškai išduoti, numatomas atlikimo laikas - naktimis tarp šv. Kalėdų ir Naujųjų metų. Sunkieji metalai audrų metu neišvengiamai pasklistų po visus Klaipėdos, Palangos paplūdimius, sukeldami mirtiną pavojų žmonėms ir gamtai, visiems Baltijos jūros pakrančių gyventojams. Toliau – čia.

 

Apie tai parodė reportažus beveik visos TV.

Kilo triukšmas. Buvau apkaltintas išsigalvojimais ir politikavimu.

Bet viskas baigėsi laimingai, bent jau kol kas valdžia sustabdė šią ekologinę nelaimę, kuri sukeltų didžiulius žmonių apsinuodijimus.

Bet kažkokie žaidimai po kilimu tęsiasi, nes du pranešimai spaudai tarsi būtų apie kitą susitikimą:
 

Grunto tvarkymą Klaipėdos uoste kontroliuos Vyriausybė

ve.lt inf. 2009 m. Sausio 12 d.

Pirmadienį Aplinkos ministerijoje įvyko susitikimas dėl pavojingų atliekų tvarkymo Klaipėdos regione.

Susirinkusieji svarstė  pavojingų atliekų tvarkymo situaciją, kuri susidarė Klaipėdos regione, kai Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas panaikino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai išduotą leidimą valyti AB "Vakarų laivų gamykla" dokus ir gramzdinti iškastą gruntą Baltijos jūroje. Leidimas buvo panaikintas, atlikus papildomus grunto tyrimus. Aplinkosaugininkai nustatė, kad pirminių tyrimų duomenys netikslūs.

"Susitikime svarstėme galimus būdus tolesniam pavojingų atliekų tvarkymui naujomis sąlygomis, - sakė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. – Visi pasiūlymai turi būti pagrįsti konkrečiais tyrimais, ekonominėmis analizėmis."

Dalyviai nutarė, kad pasiūlymus rengs Aplinkos, Susisiekimo ir Ūkio ministerijos, glaudžiai bendradarbiaudamos su Klaipėdos regiono savivaldos institucijomis ir su atliekų tvarkymu susijusiomis mokslo įstaigomis.

Pasiūlymų rengimą koordinuoti įsipareigojo Susisiekimo ministerija.

 

Uosto grunto bėdos - į Vyriausybę

Vakar Aplinkos ministerijoje aptarta pastaruoju metu aštriai iškilusi Klaipėdos uosto grunto problema. Klaipėdos apskrities viršininkas Arūnas Burkšas, dalyvavęs minėtame pasitarime, informavo, jog opius Klaipėdos uostui klausimus nuspręsta svarstyti Vyriausybės Strateginio planavimo komitete.

Užteršto grunto aikštelės įrengimo Dumpiuose, UAB "Toksika" teritorijoje klausimas turėtų būti sprendžiamas kartu su Ūkio ministerija, kuriai priklauso pagrindinis "Toksikos" akcijų paketas.

Problema ta, kad sausumoje nėra vietos tam gruntui, kurio negalima išvežti į jūrą, sandėliuoti ir utilizuoti. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija sutinka užterštą gruntą vežti į aikštelę "Toksikos" teritorijoje ir mokėti už jo valymo paslaugą, tačiau tokia aikštelė, jos atstovų manymu, turėtų būti įrengta valstybės lėšomis.

A. Burkšo teigimu, vakar pasitarime iniciatyvą perėmė Susisiekimo ministerija, jos ministras Eligijus Masiulis pažadėjo daryti viską, kad šie klausimai kaip įmanoma greičiau būtų svarstomi Strateginio planavimo komitete.

Komentarų nėra: