2009-07-09

Į paminklosaugą sugrįš principai

Nuotraukoje: G.Drėmaitė vadovaus Valstybinės kultūros paveldo komisijai

N.P.: Sveikinu Gražiną Drėmaitę su grįžimu į senas/naujas - Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkės - pareigas. Ji šiai institucijai vadovavo sunkiausiais 1995-1999 ir 2001-2003 m.

Simboliška, kad už ją balsavo lygiai 100 Seimo narių ir nė vienas nesusilaikė ir nebalsavo prieš.

Jos pirmtakas Jonas Rimantas Glemža nuo Chruščiovo laikų garsėja neprincipingais sprendimais paveldo nenaudai. Tą patį principą išlaikė per visą sovietmetį ir sėkmingai pratęsė nuo 2003 iki dabar vadovaudamas šiai komisijai.

Jonas Rimantas Glemža visada vergavo pinigus ir valdžią turintiems Tik dabar dar prisidėjo vergavimas nekilnojamojo turto plėtristams.

J.Glemža niekada negynė griaunamų paminklų, neužsistojo niokojamo paveldo nei tada nei dabar. Ir tuo labai buvo parankus tiek TSRS kompartijai, tiek ir AMB – Kirkilo socdemams bei Roberto Dargio vadovaujamiems nežaboto paveldo teritorijų užstatymo šalininkams.

Neveltui tokios odiozinės politinės figūros kaip Darbo partijos, TT atstovai ir A.Paulauskas šlovinte šlovino J.Glemžą, kai jis Seime 2007 metais buvo tvirtinamas antrai kadencijai:

„Neklysta tas, kas nedirba", – teigė jos narys Vytautas Kamblevičius (TT).

„Nors nepakeičiamų žmonių nėra, šiandien J. Glemžos kandidatūra tinkama labiausiai. Tai žmogus, randantis kompromisą tarp to, kad būtų išsaugotas paveldas ir toliau vyktų plėtra visoje Lietuvoje [N.P.: Roberto Dargio lobistų sukramtyta frazė]"- Virginija Baltraitienė(DP).

Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas (NS) tvirtino, jog J. Glemža yra kompetentingas ir turi sukaupęs didelės patirties.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas (DP) priminė Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos Lietuvos nacionalinio komiteto (ICOMOS)nuomonę. „Šiuo metu Jonas Glemža būtų tęstinumo, stabilumo, suvoktos atsakomybės, sistemingos, profesionalios veiklos paveldosaugos garantas", – citavo jis [N.P.: šia savo rekomendacija ICOMOS vadovai Lietuvoje galutinai save sukompromitavo. Jie, kaip ir J.Glemža, niekada neužsistojo jokio griaunamo paveldo].

Gražina Drėmaitė – J.Glemžos priešingybė.

Todėl tikiu, kad baigėsi statybos ant kapinių. Tikiu, kad baigėsi ir tų Kultūros paveldo departamento paminklosaugininkais apsimetančių valdininkėlių, kurie už kyšius konsultuodavo socialiai neatsakingus verslininkus, kaip neva legaliai nugriauti paveldo objektus, era.

Aušta naujas tikrų restauratorių ir tikrų paminklosaugininkų rytas.

G. Drėmaitė paskirta Kultūros paveldo komisijos pirmininkė

ELTA 2009 07 07 / 16:47

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininke Seimas antradienį patvirtino Gražiną Drėmaitę. Už jos skyrimą balsavo 100 parlamentarų.

Iš Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininko pareigų atleistas šios komisijos narys Jonas Glemža.

Komisiją sudaro 12 narių: 2 narius skiria ir atleidžia Prezidentas,

4 narius – Seimas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu, 4 narius – Ministras Pirmininkas kultūros ministro teikimu, 2 narius renka ir atšaukia įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo paieška, saugojimu ir propagavimu.

Komisijos nariai skiriami (renkami) 4 metams.

Komisijos pirmininką Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu iš Komisijos narių dvejiems metams skiria ir atleidžia Seimas. Komisijos pirmininko kandidatūrą Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui teikia Komisija.

Komentarų nėra: