2009-07-13

Vaistas prieš LEO - naujos kartos vėjo generatoriai butui

N.P.: Vėjo generatoriai buitiniam vartotojui  - tik pusantro metro skersmens ir kainuoj tik 5 tūkst.USD. Radau šią info Audriau Gelžinio bloge http://gelzinis.lt:

Naujos kartos vėjo generatoriai 05/9/09 14:35

Vokiečių kompanija „WIPO Wind Power" pradėjo masinę gana tylių, kompaktiškų ir efektyvių buitinių vėjo jėgainių gamybą. Atrodo, kad prie turbinos „WindCore" kūrimo rankas prikišo ir dizaineriai, o jų kūrinys tikrai negadina namo estetikos. Vis dėlto išskirtinė turbinos forma – ne dizainerių užgaida.

Ši naujovė šiemet buvo pristatyta Marselyje vykusioje Europos vėjo energetikos parodoje EWEC-2009. Lašo formos turbinos korpusas apjuostas plačiu žiedu, kuriame sukasi turbinos mentės. Dėl taip išgaubto korpuso jį aptekantis oro srautas pagreitėja ir sukuria papildomos jėgos. Taip pasiekiamas didesnis įrenginio efektyvumas.

Gamintojų teigimu, turbina „WindCore" pradeda veikti pučiant vos 3 metrų per sekundę vėjui. Šis įrenginys per metus gali pagaminti apie 2 tūkstančius kilovatvalandžių elektros energijos, jei per metus vėjo greitis siekė vidutiniškai 5 metrus per sekundę. Ūbaujant 12,5 metro per sekundę vėjui turbinos galingumas išauga iki 1,2 kilovato. Tai išties solidus turbinos, kurios rotoriaus skersmuo yra tik 1,5 metro, rezultatas. Anot gamintojų, „WindCore" gali atlaikyti net ir 45 metrų per sekundę uraganinį vėją. Žinoma, jei turbinos tvirtinimo konstrukcija bus patikima.

Vienas didžiausių priekaištų, kurį tenka išklausyti vėjo jėgainių gamintojams, yra tas, kad jų kūriniai kelia didelį triukšmą. Turbinoje „WindCore" įmontuotas mikroprocesorius, kuris automatiškai reguliuoja vėjo atakos mentėms jėgą, ir tai neleidžia jai per daug įsismarkauti. Tokiu būdu sumažinamas įrenginio triukšmingumas. Naktį „WindCore" mentės plevena 35 decibelų fonu, o diena kelia maždaug 50 decibelų triukšmą, rašoma „WIPO Wind Power" parengtoje instrukcijoje.

Be to, šioje vėjo jėgainėje įmontuotas GSM modulis leidžia šeimininkui valdyti įrenginį ir mobiliuoju ryšiu.

O pati maloniausia žinia yra ta, kad tokia vėjo jėgainė kainuoja tik 5 tūkstančius JAV dolerių (apie 13 000 Lt) ir veikia mažiausiai 25 metus. Taigi „WindCore" pagaminta elektra per metus jums kainuos po 520 Lt.

Panašūs straipsniai:

Plūduriuojanti vėjo jėgainė.

Didžiausia pasaulyje saulės energijos jėgainė.

Elektros energija iš jūros bangavimo.

Dar siūlau susipažinti su Jungtinėje Karalystėje vykdomu jūrinės energetikos projektu „Austrė" (Oyster).

5 komentarai:

Sesiu dienu karas rašė...

ooo idomu generatoriai butui nebus kenksmingi sveikatai? kaip smagiai butu tureti mob. rysio siustuva butui :D tada matyt ne tik kiausinius galeciau kept bet ir sasyskas

cloo rašė...

Taip, mano galva šitai labai svarbus dalykas. Ir ne prieš LEO, bet apskritai prieš taršą bei energetinę priklausomybę nuo bet ko.
Svarbu pasiekti vieno dalyko, kuris daromas Vokietijoje ir turbūt kitose šalyse: Kad skirstomieji tinklai privalėtų supirkti ekologišką energiją ne mažesne kaina nei parduoda taršią. Tuo būdu naudodamas mažai energijos galėtum net uždirbti (įrenginys greičiau atsipirktų), o nepučiant vėjui nepritrūktum energijos.

mano supratimu tokia sistema turėtų būti nacionalinis prioritetas.

dar kelios nuorodos:
http://vejoenergija.w3.lt/lt/FORTIS_kainos.htm,
http://www.magenn.com/products.php
http://www.popsci.com/bown/2008/product/mariah-power-windspire

Naglis Puteikis rašė...

Šešių dienų karui: triukšmas vis dar per didelis, bet jis izoliuojamas (apie 50 Hz).
Didelis tinklas mažų mobilių siųstuvų(antenų) turbūt iš dalies išspręstų elektormagnetinbių bangų taršos problemą, nes kuo tankesnis korinsi siųstųvų tinklas, tuo mažesnio galingumo reikia mobiliam telefonui. gal tada ant kiekvieno didesnio namo mažesnės galiso siųstuvai ir galėtų stovėti. bet čia jua reikia tyrimų ir normatyvų, kiap ir mikrobangėms.

Naglis Puteikis rašė...

2 cloo - Visiškai jums pritarius.

Anonimiškas rašė...

Šie naujos kartos vėjo generatoriai būtų puikus projektas. Ne tik efektyvus alternatyvios elektros energetikos atžvilgiu, bet ir ekologiniu požiūriu.