2009-07-02

Progresiniai mokesčiai ir bazinė alga - gal reikėjo atvirkščiai?

„Ar Kubilius valdo situaciją, ar situacija valdo Kubilių" - www.daukantas.com - Ryčio Daukanto karikatūra, skelbiama jo sutikimu.

N.P.: gal visgi reikėjo padaryti atvirkščiai: dabar nemažinti tos bazinės algos, o įvesti progresinius mokesčius bent jau nuo 10 tūkst. Lt ir daugiau per mėnesį gaunantiems (pvz. LRT vadovams, kurių vidut.alga 2008 m. buvo 12,6 tūkst.lt per mėn.). O ryžtingus veiksmus ir galią pademonstruoti ant valstybės biudžeto parazituojančių (yra viena kita ir dirbanti – jų či neturiu omeny) valstybės bei savivaldybių įmonių vadovų algų mažinimo. Ir būtinai tai padaryti viešai nurodant tų „pritrumpintųjų" „darbelius" ir „algeles" su „priedukais".

Nes mažiausiai uždirbantys biudžetininkai po jų bazinės algos sumažinimo atsidurs šoke, o tuo metu visokių ant biudžeto parazituojančių valstybės bei savivaldybių kontroliuojamų įmonių (VĮ, SĮ, AB, UAB)  ir valstybės kontroliuojamų viešųjų įstaigų vadovai ir jų pavaduotojai, kurie tik perskirsto biudžetines lėšas ir nieko daugiau nedaro (LRT į šią kategoriją mano galva, nepatenka, nes jie dirba, kuria produkciją), maudysis keliolikos ir keliasdešimties tūkst. lt per mėn. algose be progresinių mokesčių.

Tokia situacija gali paskatinti prie bazinės algos (kuri sumažinama nuo 128 Lt iki 115 Lt) pririštus biudžetininkus pradėti masiškai jungtis prie badaujančių.

O man bus gėda, nes mano, kaip valstybės tarnautojo, alga, skirtingai nei aukščiau minėtų biudžetininkų, pririšta prie 475 Lt ir nemažėja ir todėl negalėsiu pažiūrėt į akis bibliotekininkams, socialiniams darbuotojams ir pan.

Įtariu, kad absoliučioje daugumoje Senosios Europos valstybių AB „Lietuvos energija" vadovas, gavęs išeitinę 100 000 Lt pašalpą, būtų sumokėjęs daugiau nei dvigubai didesnį procentais gyventojų pajamų mokestį, nei pas mus.

Paskelbta informacija, kad 3 žmonės 2008 metais Lietuvoje uždirbo 1,5 mlrd. Lt. Įdomu, kiek jie sumokėjo mokesčių? Įtariu, kad mažiau, nei visi tie bėdžiai-biudžetininkai kart sudėjus.

Kodėl pas mus negalima apmokestinti tokių ir panašių pajamų progresiniais ir kitais mokesčiais kaip kad Senojoje Europoje?

Ar nebus čia neigiamos, klaidinančios, neteisingas iliuzijas sukeliančios  įtakos padaręs staigus TS-LKD reitingų šuolis aukštyn per beveik 4 punktus pagal Vilmorus nuo 13,5 gegužės 07-12 dienomis iki 17,1 birželio 11-14 dienomis (Būsimajai šalies vadovei – didžiulis gyventojų simpatijų avansas (apklausos rezultatai) "Lietuvos rytas"2009-06-27 11:00).

Trys Lietuvos turtuoliai pernai gavo 1,5 mlrd. litų pajamų

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/ekonomika/trys-lietuvos-turtuoliai-pernai-gavo-1-5-mlrd-litu-pajamu-226128

Trys Lietuvos gyventojai pernai gavo beveik 1,5 mlrd. litų bendrų pajamų - penktadaliu daugiau, palyginti su didžiausias pajamas turėjusiais 2007 metais.

„Lietuvos rytas" rašo, kad daugiausiai - 684 mln. litų - 2008 m. uždirbęs žmogus kone 150 mln. litų aplenkė 2007 m. rekordininką.

Antrojoje vietoje pernai buvo 633 mln. litų pajamos, trečiojoje -173,8 mln. litų.

Tokius duomenis skelbia beveik 841 tūkst. pajamų deklaracijų įvertinusi Valstybinė mokesčių inspekcija.

Spėjama, kad turtuoliai didžiąją pajamų dalį gavo pardavę vertybinius popierius, nekilnojamąjį turtą arba iš dividendų, nes didžiausia pernai išmokėta metų alga tik šiek tiek viršijo 2 mln. litų.

Vyriausybė antrąkart atmetė progresinių mokesčių planą

www.DELFI.lt 2009 liepos mėn. 1 d. 13:21

Vyriausybė nepritarė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūlyta įvesti progresinį gyventojų pajamų mokestį. Tai jau antras kartas, kai Vyriausybė atmeta šio įstatymo projektą. Įstatymo šalininkai teigia, kad sunkmečiu daugiau uždirbantys turėtų prisiimti ir didesnę mokestinę naštą.

A.Kubilius sako, kad bazinė alga sumažinta „dėl sveikos diskusijos"

2009 liepos mėn. 1 d. 13:00, 17.55, Rasa Lukaitytė, www.DELFI.lt

Trečiadienio vakarą premjeras Andrius Kubilius žadėjo penktadienį sustabdyti jau įsigaliojusį nutarimą, kuriuo Vyriausybė, nepasitarusi su profesinėmis sąjungomis nuo 128 Lt iki 115 Lt sumažino bazinę algą. Anksčiau jis tvirtino, jog tai padaryta siekiant, „kad prasidėtų sveika diskusija". Bazine alga remiamasi skaičiuojant atlyginimus mažiausiai uždirbantiems biudžetininkams: mokytojams, socialiniams darbuotojams, bibliotekininkams, kultūros darbuotojams. Dėl staiga sumažintos bazinės algos profesinės sąjungos ketvirtadienį žadėjo pradėti bado akciją.

Nė metų neišdirbęs „Lietuvos energijos" vadovas gavo 100 tūkst. Lt kompensaciją

www.DELFI.lt 2009 06 30 d. 08:18

Pakeisti „Lietuvos energijos" vadovą kainavo daugiau nei 100 tūkst. litų – tokia kompensacija išmokėta praėjusią savaitę atleistam Dariui Masioniui. 40 metų D.Masionis iš bendrovės generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko pareigų buvo atleistas praėjusią savaitę, tokią naujienų agentūros BNS informaciją pateikia „Lietuvos rytas".

Šiame poste D.Masionis neišbuvo nė metų – „Lietuvos energijai" vadovavo nuo praėjusių metų liepos 8 dienos.

Bendrovės „Lietuvos energija" atstovė Renata Gaudinskaitė patvirtino, kad pagal sutartį D.Masionis gavo šešių mėnesių išeitinę kompensaciją. Kitos atleidimo iš darbo sąlygos yra konfidenciali informacija.

Vietoj D.Masionio „Lietuvos energijos" vadovo kėdę užėmė Aloyzas Koryzna.

LRT vadovų vidutinis atlyginimas pernai - 12,6 tūkst. litų

BNS 2009 liepos mėn. 1 d. 18:18

Visuomeninio transliuotojo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) vadovų atlyginimai pernai išaugo daugiau nei 1,5 karto. Keturiems LRT vadovams - tarybos pirmininkui, generaliniam direktoriui ir dviem jo pavaduotojams - 2008-aisiais iš viso išmokėta 604,24 tūkst. litų, arba 59 proc. daugiau nei 2007-aisiais (380,03 tūkst. litų), rašoma LRT 2008 metų veiklos ataskaitoje.

Komentarų nėra: