2009-07-30

Vyriausybės liberalas naikina sanitarines zonas

Foto: Žalieji sukilo prieš aplinkos taršą – jų mitingas 2009 07 28 d. priešais Vyriausybę,  protestuojant prieš sanitarinių apsaugos zonų pramonės įmonėms naikinimą.

N.P.: liberalusis ministras A.Čaplikas toliau viską liberalizuoja. Iš pradžių ėmėsi iniciatyvos panaikinti higienos pasus mobilaus ryšio antenoms bei panaikinti reikalavimą statyti šias antenas tik ant aukštųjų pastatų.

Dabar jau raitojasi rankoves ir naikina sanitarines apsaugos zonas pramonės įmonėms. O jo viceministras seka mums pasakas apie tai, kad kuo mažiau įmonėje darbuotojų, tuo mažiau ji teršia. Tačiau vienos įmonės barža su dviejų žmonių įgula, kuri pilsto užterštą akumuliatoriais ir senais trosais dumblą iš vieno jachtų uostelio vietos į kitą daro žalą gamtai ir žmonių sveikatai didesnę, nei kelių tūkstančių darbuotojų gamykla, kuri naudoja ES standartų filtrus.

Žalieji sukilo prieš aplinkos taršą

Gediminas Gasiulis /  / 15min.lt 2009 07 29d.

Trečiadienį prieš vidurdienį šalia Vyriausybės būrelis Lietuvos žaliųjų judėjimo narių surengė mitingą „Atsargiai, kiaulės!". Jie piktinasi, esą Vyriausybė ketina naikinti sanitarines apsaugos zonas pramonės įmonėms.

Aikštėje priešais Vyriausybę mitinguotojai pastatė kibirą su srutomis, mušant būgną skandavo šūkius „Kiaulėms – ne", „Vyriausybe, nenuodyk savo piliečių" ir kitaip bandė atkreipti piliečių ir Vyriausybės dėmesį į problemą. Tiesa, didelio praeivių dėmesio ši akcija nesulaukė.

Kenčia paprasti žmonės

Tačiau Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas Rimantas Braziulis teigė, kad šiuo metu jiems svarbiausia pasiekti ministrų kabineto narių ausis. Anot jo, Vyriausybė siekia sumažinti ar net panaikinti sanitarines zonas pramonės ir žemės ūkio objektams, skleidžiantiems taršą, – ne tik kiaulių kompleksams, bet ir chemijos gamykloms, kitiems objektams.

„Pavyzdžiui, naikinamas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo buvo patvirtintos sanitarinių apsaugos zonų taisyklių, ribų nustatymas ir režimai. Praktiškai lieka nebeaišku, kaip tos sanitarinės zonos yra nustatomos", – naujienų portalui 15min.lt sakė žaliųjų lyderis.

Anot jo, Vyriausybė neatsižvelgia į paprastų piliečių, kurie dėl tokių nutarimų turi kentėti visą gyvenimą, reikalavimus, „visuomenė tik informuojama, bet neišklausoma".

„Kiaulių kompleksai yra vienas baisiausių dalykų. Tarkim, nuo sovietų laikų buvo galima išauginti iki 54 tūkst. kiaulių kompleksuose. Dabar jie naikina tą ribą. Kas nors sugalvos auginti 100–200 tūkst. kiaulių, tai jūs pačioje Danijoje nerasite tokių kompleksų, ir 50 tūkst. kažin ar rasite. Bet jie rado aborigenų salą, kur ką nori, tą gali daryti, ir lipa ant galvų", – piktinosi R.Braziulis.

Sanitarinių zonų nenaikins

Nelogiška būtų, jei vienai pramonės įmonei, kurioje yra 5 darbuotojai, galiotų tas pats normatyvas, kuris galioja stambiai įmonei, – sakė A.Skikas.Su mitingo dalyviais susitikęs sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas užtikrino, kad „sanitarinės apsaugos zonos naikinamos nebus". Anot jo, ketinama nustatyti skirtingas ribas, atsižvelgiant į pramonės objektų pajėgumus.

„Atstumų niekas nemažina. (Jie bus nustatomi) priklausomai nuo pajėgumų – nelogiška būtų, jei vienai pramonės įmonei, kurioje yra 5 darbuotojai, galiotų tas pats normatyvas, kuris galioja stambiai įmonei. Tai visiškai nereiškia, kad bus galima daryti tai, ką nori ir kaip nori, bus atsižvelgiama į pajėgumus. Tas pats dėl paukštynų, gyvulininkystės kompleksų. Yra pakankamai griežtų priemonių", – tikino A.Skikas.

Mitinguotojai viceministro klausė, ar šis yra buvęs prie kiaulių komplekso, jei taip ramiai kalba apie šias problemas. „Taip, esu buvęs. Jei neatitinka kažkas, nesilaiko – tai kitas klausimas. Bet šitie dalykai turėtų būti suderinti prieš statant", – sakė viceministras. Jis pakvietė mitinguotojus į Vyriausybę „pašnekėti prie stalo, išsakyti konkrečius siūlymus".

1 komentaras:

padevetas rašė...

Pazymejau(juokinga). Negaliu kitaip. Dasigyvenom iki to, kad musu isrinktieji mums ant galvu ir sika. Grazios snekos, protingi uzmojai, o padaroma viskas tyliai ir nebeatitaisomai. Vis labiau imu prijausti Sustauskui.