2009-07-25

Senų trosų mėtymas į Klaipėdos pilies jachtklubą kol kas sustabdytas

Nuotraukoje - į Klaipėdos piliavietės jachtklubo akvatoriją pilamas užterštas dumblas ir metami seni trosai

Uostelio dugno nebelygina

Asta Aleksėjūnaitė, „Klaipėda" 2009-07-24, 09:32

Pilies uostelyje dugno lyginimo darbai sustabdyti. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūra pagaliau nusprendė stabdyti įmonės "Hidrostatyba" darbus.

Ši įmonė, lygindama Pilies uostelio dugną, iškastą dumblą pylė atgal į vandenį.

Keletą kartų buvo pastebėti vandens paviršiuje pasklidę teršalai. Įtariama, kad dumblas gali būti užterštas.

"Dėl kilusio tokio didelio triukšmo ir pasikartojančių nusižengimų, nuspręsta stabdyti darbus", – sakė Klaipėdos jūros aplinkos apsaugos agentūros vadovas Raimondas Šatkauskas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Andrius Kairys vos prieš kelias dienas tikino, kad nemato reikalo stabdyti darbus, tačiau, trečiadienį iškviestas "ant kilimėlio" į Seimo Aplinkos komitetą, nuomonę pakeitė.

Pasak Seimo Aplinkos komiteto pirmininko Jono Šimėno, nurodyta ne tik stabdyti darbus.

"Taip pat prašome išsiaiškinti, ar teisėtai išduotas leidimas tokį dumblą skandinti atviroje jūroje. Beje, šioje situacijoje nėra aiškios Klaipėdos savivaldybės funkcijos ir atsakomybė. Savivaldybė, kaip užsakovas, turėtų pasvarstyti, ar mokėti pinigus už darbus, kurie buvo atliekami darant pažeidimus ir teršiant gamtą. Žala aplinkai turės būti suskaičiuota ir atlyginta", – sakė Seimo narys J.Šimėnas.

Susijusios naujienos „Klaipėdos" dienraščio  tinklapyje:

Susvyravo Klaipėdos aplinkosaugininkų vadovo kėdė

Pilies uoste išsiliejo dyzelinas

Dėl dugno lygintojų – komisija  

Gilinant Pilies uostą užfiksuotas pažeidimas

Tvoros dienos suskaičiuotos

Uostelį gaus be konkurencijos

Šeimininkauti Pilies uostelyje panoro tik viena bendrovė

 

Ginčai Pilies uoste regatos nesugadins

Eimantas MIKŠYS VE 2009 07 25

Nors iki "The Tall Ships' Races Baltic 2009" regatos Klaipėdoje pradžios liko tik kelios dienos, organizatoriams papildomų galvos skausmų sukėlė peripetijos Pilies uostelyje.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad Seimo Aplinkos komitetas susidomėjo Pilies uostelyje vykstančiais dugno lyginimo darbais, todėl Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD) pradėjo tyrimą. Dėl šio tyrimo buvo sustabdyti ne tik dugno lyginimo, bet ir jo gilinimo darbai. Tai reiškia, jog piliavietės uostelis neatitiks regatos organizatorių keliamų reikalavimų - jame nebus 3 metrų gylio.

Darbus uostelyje atliekančios "Hidrostatybos" statybos direktorius Algimantas Gailius sakė, jog darbai buvo beveik pabaigti.

"Nebedaug buvo likę. Dar porą trejetą dienų, ir būtume baigę. Dabar neaišku, kada bus paskelbti tyrimo rezultatai, ir galėsime pratęsti darbus", - sakė jis.

KRAAD Jūros aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Raimundas Šatkauskas teigė, jog dėl regatos tyrimo neskubins.

"Nemanau, jog tai sutrukdys regatai, elgsimės pagal įstatymus. Man svarbiau aplinkos tarša, o ne regata", - sakė R. Šatkauskas.

Uosto ir infrastruktūros klausimais besirūpinantis "The Tall Ships' Races Baltic 2009" vadybininkas Kipras Paldauskas teigė, jog jei darbai nebūtų buvę sustabdyti, viskas būtų buvę lengviau ir paprasčiau, tačiau organizatoriai vis tiek atrado būdą, kaip uostelyje sutalpinti atplauksiančius laivus.

"Garantijų, jog darbai bus pabaigti, nebuvo. Pagal esamą padėtį suplanavome mažesnių laivelių stovėjimą. Tie, kuriems pakanka mažesnės grimzlės, stovės ten, kur gilinimo darbai nebaigti. O tie, kuriems reikia trijų metrų, stovės jau pagilintame plote", - patikino K. Paldauskas.

Komentarų nėra: