2009-07-08

Kodėl Lietuvos finansų ministras uždirba 7 kartus daugiau už statistinį lietuvį

Piešinyje: iš kairės – savivaldybės tarybos narė priekaištauja Seimo nariui, kad tas padarė vokelius atsiskaitytinus; dešinėje – baudžiauninkų pora susimušė dėl padidinto PVM-o. Bajorai ir valstiečiai. Iliustracija iš G. Braun, F. Hogenberg, civitates orbis terrarum, Köln 1581. Lietuvos dailės muziejus

Visuomenė pasitikės valdžia, jei pastaroji parodys solidarumą

N.P.: Solidarumo iš politikų krizės dusinamiems eiliniams lietuvaičiams reikalaujantys balsai stiprėja. Tuo tarpu taip vadinamas partijų elitas toliau kiša galvą į smėlį. Arba apsimeta, kad Lietuvoj tebėra du luomai: ponų ir baudžiauninkų. Šviežiausias pavyzdys  - Vilniaus  m. savivaldybės tarybos nariai, ką tik pasitrigubinę vokelines išmokas.

TS-LKD frakcija miesto taryboje lyg ir balsavo prieš, bet slepiasi – nėra jokiso informacijos ir kas įdomiausia, slepia ją.

Nėra jokių smerkiančių šį pasitrigubinimą pareiškimų.

Nėra ir pareiškimų, kad atsisako tų vokelių, ar bent jau padidintos jų dalies.

Ar tik nebus mano kolegos Vilniaus m. taryboje susitarę su kitomis partijomis, kad visi durniais apsimes ir tyliai pasididins tuso vokelius. Ir tyli kaip žuvys.

Parašiau du el.laiškus jiems ir partijos vadovybei, kad toks pasivokelinėjimas krizės akivaizdoje kompromituoja visas partijas. Mirtina tyla.

Jiems tai atrodo nesvarbu, ar gėda pasidarė?

Pateikiu žemiau ištrauką iš Kęstučio Petrauskio str. „Be idėjų, be strategijos", delfi.lt; „Valstiečių laikraštis" 2009 07 08 d. 09:27, kursi rašo apie tą patį – solidarumo nebuvimą:

„Ar konservatoriai ir liberalai nusiteikę pademonstruoti solidarumą su verslininkais, mokytojais, bedarbiais tėvais, sukančiais galvas, kaip rudenį reikės išleisti vaikus į mokyklą? Kaip žmonės gali pasitikėti valdžia, kuri už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomojasi prašmatnius automobilius, perkasi namų kino sistemas, kostiumus ir visa tai „aplaisto brendžiuku"?

Kai Amerikoje rinkimus laimėjo Barackas Obama, jis pirmiausia sumažino atlyginimus savo komandai. Beje, vidutinis amerikiečio atlyginimas yra 50 tūkstančių dolerių per metus. JAV iždo sekretorius Timotis Geitneris atlyginimo gauna 200 tūkstančių dolerių, t. y. tik keturis kartus didesnį atlygį už vidutinį.

Vidutinis mūsų šalies gyventojo atlyginimas jau nesiekia ir 2 tūkst. litų per mėnesį, tai kodėl Lietuvos finansų ministras uždirba 14 tūkst., t. y. net 7 kartus daugiau už statistinį lietuvį? Gal Lietuva yra turtingesnis kraštas už Ameriką, o mūsų ministrus slegia didesnė atsakomybė? Kodėl Lietuvoje mokama tiek daug valstybinių pensijų ir kam jos mokamos? Kodėl signatarams sunkmečiu nemažėja rentos?

Tik kai pati valdžia pademonstruos solidarumą su tauta, bus įmanomas visuomenės pasitikėjimas. Tik stiprinant pasitikėjimą įmanoma ir platesnė diskusija ne tik, kaip įveikti dabartinius nepriteklius, bet ir apie tai, kokią valstybę, kokią piliečių bendruomenę norime sukurti, kokioje valstybėje siekiame gyventi.

Kaip rašė minėtasis Amerikos publicistas F.Zakaria, neturėdami moralinio kompaso, liksime pasiklydę."

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Švedijoje yra įstatymu nustatytas maksimalus leidžiamas skirtumas algom. Tai yra gamyklos vadovas negali uždirbti tarkim daugiau nei 5 kartus, nei eilinis darbininkas

Anonimiškas rašė...

Atsiprašau, bet tai idiotizmas. Buvo tokia valstybė, kur visi buvo "tovarišči", kas išėjo- žinom.

Naglis Puteikis rašė...

Partizanui – pritariu dėl idiotizmo. Idiotizmas tada, kada pažeidžiamas prigimtinis teisingumo jausmas, o jis Lietuvoje ir pažeidžiamas, nes aukščiausi politikai naudojasi SSRS komunistų laikų stiliaus privilegijomis: milžiniški skirtumai tarp vidut.piliečio algos ir vadų algų, kaip kad Rusijoje, neribotas naudojimasis tarnybiniu transportu, visokie kanceliariniai vokeliai, milžiniškos reprezentacinės lėšos ir pan.
Suomijoje užsienio reikalų ministrė netyčia kalbėdama telefonu parduotuvėje už suknelę atsiskaitė reprezentacinių išlaidų kortele – valdiška kortele - -ji tiesiog supainiojo, nes panašiai atrodė ir jos asmeninė banko kortelė. Grįžusi namo pastebėjo klaidą, skubiai pervedė pinigus iš savo asmeninės į tą valdišką, parašė paaiškinamąjį raštą premjerui, bet visą naktį nemiegojo ir paryčiais parašė atsistatydinimo iš pareigų pareiškimą. Premjeras bandė atkalbėti, bet ji pasakė, kad jei nors vienas rinkėjas pagalvos, kad ji korteles sumaišė sąmoningai, tai dėl to ji nenorinei pati susikompromituoti, nei savo partijos kompromituoti.
Tai štai – tik dėl to atsistatydino, kad nė vienas nepagalvotų, kad netyčia pasinaudojo valdiškais dalykais asmeninėm reikmėm.
O pas mus Lietuvoje tūkstančiai politikų kasdien naudojasi valdiškais pinigais ir automobiliais asmeninėm reikmėm ir kai užlekia kuris nors, tuoj rėkia , kad be valdiško kaklaraiščio į darbą neis. Tiesa, tas už kanceliarines prekes nupirktas kaklaraištis nejučia po pusvalandžio jau tampa asmeniniu.
Ir neduok dieve, jei kas nors pasikėsins į politiko, ministro algą, ar į ūkinių išlaidų vokelį. Tuoj pat daugybės balsų choras pradeda ūbauti, kad politikų atsakomybė 100 kartų didesnė, nei autobuso vairuotojo, chirurgo, policininko, sulaikančio ginkluotą nusikaltėlį ir pan.
Pasirodo, kad privilegijos valdžiai yra labai giliai įaugusios į Lietuvą valdančio neva elito galvas ir širdis.