2009-07-06

Šalia Palangos tilto norima statyti daugiaaukščius pastatus

N.P.: ypač audringai šie "subalansuotos plėtros" (tai nežaboto masinio užstatymo saugomose gamtos ir kultūros paveldo teritorijose sinonimas) ketinimai aptarinėjami delfi.lt publikacijoj šia tema- pusantro šimto komentarų.

Daugiaaukščių prie Palangos tilto statyti neleido

Virginija Spurytė 2009-07-04, 09:46 „Klaipėda"

Daugiaaukščius pastatus netoli Palangos tilto norintys statyti verslininkai neperėjo paveldosaugininko Naglio Puteikio filtro, nors tokių užmojų turintys žmonės anksčiau priklausė tai pačiai partijai.

Į Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinį padalinį kreipėsi bendrovės "Baltijos aktima" atstovai, mat įmonė pageidauja visai netoli jūros, J.Basanavičiaus gatvės sujungtuose 46A ir 48 sklypuose, statyti 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto gydyklų kompleksą su konferencijų salėmis ir viešbučiu. Kai kurie pastatai būtų šešių aukštų. Šiame sklype yra mineralinio vandens gręžinys (biuvetė) ir brandus pušynas.

Verslininkai esą bandė įtikinti paveldosaugininkus, jog daugiaaukščių pastatų kompleksas nežalos Palangos istorinio centro vertingųjų savybių, o tik atgaivins sklype esančius mineralinių vandenų gręžinius.

"Tačiau šioje vietoje, kur jie planuoja statybas, niekada nebuvo užstatymo. Taip, ten yra mineralinio vandens gręžiniai, tačiau iš jų buvo nutiesti vamzdžiai, kuriais vanduo keliavo į už miesto centro esančią "Jūratės" gydyklą", – teigė KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N.Puteikis. Jis verslininkų užmojus statyti daugiaaukščius pastatus tokioje vietoje prilygino norui Vilniuje, Katedros aikštėje pastatyti nors ir dviejų aukštų namelį.

N.Puteikio teigimu, bendrovės "Baltijos aktima" norai prieštarauja net trims teisės aktams, patvirtinantiems, jog toje J.Basanavičiaus gatvės vietoje jokia statyba negalima, išskyrus laikinus pastatus, iš kurių būtų prekiaujama paplūdimio prekėmis.

Nors viena pagrindinių bendrovės "Baltijos aktima" veikla yra prekyba alaus išpilstymo įranga, alaus statinėmis, barų baldais ir virtuvės įranga, įmonė jau vieną kartą buvo išgarsėjusi dėl galimai savavališkų statybų. Jos užfiksuotos Klaipėdoje, S.Daukanto gatvėje. Tuomet paaiškėjo, jog verslininkai pastatė keturių aukštų pastatą, nors buvo leista statyti šiek tiek mažesnį. Vėliau tokį statinį bandyta įteisinti miesto tarybai balsuojant už detaliojo plano pakeitimą.

N.Puteikis neslėpė, jog bendrovės "Baltijos aktima" savininkas yra jo buvęs partijos kolega – konservatorius. Tačiau jis iš partijos pasitraukė, kai politikai nepritarė galimai savavališkų statybų uostamiestyje įteisinimui.

Kitos publikacijos:

Ar šalia Palangos tilto išdygs daugiaaukščiai? VE 09-07-03

Šalia Palangos tilto norima statyti daugiaaukščius pastatus delfi.lt 09-07-03

Komentarų nėra: