2009-07-13

Lietuva - kuo daugiau žmogus uždirba, tuo mažiau moka mokesčių?

Nuotraukoje: gyventojai protestuoja prieš augančią socialine nelygybę, kylančiomis kainomis, Dublinas, Airija 2009 02 21.

Mažesnė nei Lietuvoje minimali alga  -tik Rumunijoje ir Bulgarijoje

http://www.fedee.com/minwage.html;

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-08-105/EN/KS-SF-08-105-EN.PDF

Nekilnojamojo turto ir progresinių mokesčių nėra Rumunijoje, Bulgarijoje, Rusijoje ir, deja, Latvijoje ir Lietuvoje.

Laisvosios rinkos instituto apologetai dėl to labai liūdi, bet brangiai apmokamose laikraščių plotuose apie tai nutyli.

Mes su savo 'braliukais' todėl ir sėdime didžiausios socialinės atskirties valstybių penketuke, kuris pasižymi tuo, kad kuo daugiau žmogus uždirba, tuo mažiau moka mokesčių ir čia yra patys didžiausi algų skirtumai tarp vidutinės šalies algos ir vadovų (todėl vadintinų valdovais) atlyginimų.

Taip yra todėl, kad 15 pastarųjų metų visų partijų valdantieji elitai , nepriklausomai nuo buvimo pozicijoje ar opozicijoje, arba tam pritarė, arba tokai padėčiai nesipriešino. O mūsų rinkėjai yra patys atlaidžiausi rinkėjai ES, todėl savo teisių negina nei per vartotojų organizacijas, kurių beveik nėra, nei per profsąjungas, kurios labai silpnos, nei per nevyriausybines organizacijas, kurių taip pat beveik nėra. O per rinkimus arba nedalyvauja, arba labai atlaidūs savo skriaudėjams.

O politinis elitas arba nenori keisti padėties, arba neranda savyje jėgų atsispirti pagundom - tą geriausiai įrodo tebeklestintys vokeliai savivaldybių tarybų narių neva kanceliarinėms išlaidoms ir tai, kad Lietuvos seimo nario atlyginimas vis dar išlieka beveik didžiausias ES lyginant su tos valstybės vidutiniu atlyginimu.

Ar vienintelė išeitis - visi į rinkimus, į nevyriausybines organizacijas ir į taikius susirinkimus, ar taip vadinamas politinis elitas pradės galvoti ir apie kitus, ne vien apie save?

1 komentaras:

yom kippuro karas rašė...

lygybe ir yra tame kad visi moka vienodus mokescius, o kiek jau uzdirbu - ne visuomones reikalas