2009-07-10

Zigmo Stankaus knygos apie karą Afganistane 1979-89 m.

Nuotraukoje –‚Man visai nepatinka rašyti. Todėl daugiau nieko nerašau. O šios knygos apie karą Afganistane 1979-89 m. buvo didžiausia gyvenimo avantiūra', - sako Zigmas Stankus (VE foto).

N.P.: jaučiuosi prisidėjęs prie iš Z.Stankaus knygos "Miražas" atsiradimo. Kai Zigmas parašęs pirmą bandomojo skyriaus egzempliorių, suabejojo, tai davė man paskaityti rankraštį.

Tai buvo puikus karinės tematikos romanas, pagrįstas pateis autoriaus ir jo kovos bendražygių prisiminimais. Esu šio žanro mėgėjas ir perkaitęs nemažai JAV ir Europos panašios literatūros. Taip pat buvau skaitęs keliolika panašaus žanro kūrinių Rusijos Afganistano karo dalyvių tinklapiuose (ten tokių romanų keliasdešimt).

Surijau Zigmo keliolikos puslapių rankraštinį bandinį per pusvalandį ir iš karto supratau, kad tai bestseleris. Įkalbėjau Z.Stankų būtinai rašyti toliau ir iki galo, vieno iš geriausių skyrių liepiau atspausdinti word formatu ir išsiunčiau trijų garsiausių Lietuvos leidyklų vadovams-savininkams. Net neabejojau, kad visi trys nedelsiant paskambins ir bus rungtynės, kas imsis leisti. Ir ką Jūs sau manote? Mirtina tyla. Vienam paskambinau, kitam – kažką miauksi per telefoną. Tai smarkai sutrikdė ir mane ir kas bjauriausia  - Z.Stankų. Bet ačiū dievui ir kitiems žmonėms, kurie visi kartu supuolę įtikinome pabaigti.

Ir štai išaušo šlovės valanda, dėl ko nuoširdžiai džiaugiuosi ir sveikinu Zigmą Stankų su sėkmingu darbu, bei linkiu jam nesustoti pusiaukelėje ir parašyti dar vieną. Ir t.t.

P.S: į švedų kalbą kol kas verčiama tik pirmoji knyga (tai ne romanas, o atsiminimai)  - "Kaip tampama albinosais".

Afganistano kronikos - audioknyga ir švedų kalba

Jurga PETRONYTĖ, VE 2009 07 10

"Arba pasaulis išprotėjo, arba su manimi kažkas negerai", - savo knygų apie karą Afganistane sėkme negali patikėti klaipėdietis Zigmas Stankus. Jo romanai "Kaip tampama albinosais" ir "Miražas" kelerius metus laikosi populiariausių knygų topuose, išleisti pakartotiniu tiražu, audioknygos pavidalu, verčiami į švedų kalbą.

"Aš abejojau, kad sugebu rašyti, nemoku lietuvių kalbos gramatikos, neturiu išsilavinimo. Negaliu patikėti šia avantiūra. Matyt, buvo tokio tipo literatūros spraga, kad šios knygos taip perkamos", - sako Afganistano karo veteranas, kuris romanuose aprašė karių patirtį ir išgyvenimus be jokių pagražinimų, nevengdamas nei šiurpių scenų, nei keiksmažodžių.

2006 metais parašytas Z. Stankaus kūrinys "Miražas" iš knygynų lentynų seniai iššluotas. Todėl visai neseniai leidykla "Kolibris" išleido jį pakartotiniu 2000 egzempliorių tiražu. Šįsyk knyga parduodama su ypatinga dovana skaitytojams - pirmojo Z. Stankaus parašyto bestselerio "Kaip tampama albinosais" audioleidimu.

"Tai paprasta MP3 plokštelė, į kurią aktorius įskaitė knygą "Kaip tampama albinosais". Tai knyga tiems, kurie tingi patys skaityti. Knygos siužeto jie gali klausytis, važiuodami automobiliu arba namuose", - sakė Z. Stankus.

Rašytojas prisipažino, jog idėją išleisti "...albinosus" audioknyga jam kilo apsilankius Klaipėdos aklųjų kombinate. Regos negalią turintys žmonės pirmieji savo poreikiams išsileido S. Stankaus knygą 30 egzempliorių tiražu. "Pagalvojau, kad tai puiki idėja, juk dabar žmonės labai užsiėmę, neturi laiko knygų skaityti. Kadangi tuo pat metu buvo leidžiamas antrasis "Miražo" tiražas, leidėjui pasiūliau kartu nustebinti skaitytojus ir audioknyga", - pasakojo Z. Stankus, pridurdamas, jog "Miražo" populiarumas jau išeina ir už Lietuvos ribų. Šiuo metu knyga verčiama į švedų kalbą.

Komentarų nėra: