2016-10-21

Naglio Puteikio biografija

NAGLIS PUTEIKIS
Išsikėlęs kandidatu ir Lietuvos centro partijos kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimo narius
DANĖS rinkimų apygardoje Nr. 23

Gimė 1964 m. Vilniuje. 
Tėvas Vytautas Puteikis – politinis kalinys, vadovavo chorams. Mama Zofija Puteikienė – žinoma mokslininkė, tautosakos tyrinėtoja. 
Dar būdamas moksleiviu dalyvavo archeologinėse ekspedicijose. Ypač įsiminė darbas kartu su prof. V. Urbanavičiumi, kai Obelių ežere atrado XIV–XV amžių povandeninę kapavietę.
1982 m. įstojo į Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą. 1983 m. iš antro kurso buvo pašauktas į sovietinę armiją, o 1984 m. išsiųstas į Afganistaną. 
1985 m. grįžęs iš Afganistano karo tęsė istorijos studijas. Studijų metais aktyviai dalyvavo paminklosaugos veikloje. 
1986–1987 m. rengė protestus prieš Kernavės piliakalnių barbarišką žalojimą ir Valdovų rūmų pamatų ardymą statant fontaną prie Katedros, paskelbė peticiją žurnale „Jaunimo gretos". 
1986 m. sukūrė viešą stendą Istorijos fakulteto kiemelyje, jame buvo eksponuojamos griaunamo paveldo Lietuvoje ir Vilniaus senamiesčio nuotraukos. 
Tais pačiais metais įkūrė vieną iš ikisąjūdinių organizacijų – Jaunimo paminklosaugos klubą. Klube susipažino ir su to paties fakulteto studente žurnaliste Nina (žurnalistinis pseudonimas – Nika Aukštaitytė), su kuria vėliau sukūrė šeimą.
1988 m. pradėjo dirbti Vilniaus Istorijos ir kultūros paminklų apsaugos inspekcijos vyresniuoju archeologu.
Atkūrus Lietuvos valstybę, 1990 m. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo sprendimu buvo paskirtas Kultūros paveldo inspekcijos generaliniu direktoriumi. Seimas panaikino Kultūros paveldo inspekciją ir iš pareigų atleido.
1995–1996 m. dirbo Lietuvos savivaldybių asociacijoje, kartu su kitais rengė pensijų, šalpos, socialinės globos ir rūpybos programas.
1996–2000 m. dirbo Valstybinės paminklosaugos komisijos Kultūros vertybių apsaugos departamento direktoriumi, kultūros ministro pavaduotoju, buvo atsakingas už muziejus, bibliotekas, kultūros paveldą.
1999 m. inicijavo dar nuo sovietinių laikų paslaptyje laikyto Vilniaus katedros bažnytinio lobio paviešinimą ir grąžinimą Lietuvos Katalikų Bažnyčiai.
1996 m. įstojo j Lietuvos konservatorių partiją, 1997 m. tapo Seimo nariu.
2000–2004 m. ėjo valstybės kontroliuojamos akcinės bendrovės „Klaipėdos laivų remontas" direktoriaus pareigas.
2005–2006 m. - UAB „Klevo takas" direktorius.
2006 m. - Seimo nario Emanuelio Zingerio sekretorius-padėjėjas.
2006–2007 m. dirbo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovu. 2007 m. atleistas iš darbo dėl mėginimo sustabdyti I. Simonaitytės bibliotekos niokojimą. 2008 m. Vyriausiojo administracinio teismo sprendimu grąžintas į darbą.
2005–2011 m. – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos miesto skyriaus pirmininkas. 
2007–2011 m. buvo Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys. 
2010 m. atsisakius suderinti šešių daugiaaukščių namų Klaipėdos istoriniame centre statybas, Klaipėdos prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą, kurią palaikė ir generalinė prokuratūra. Visus teismus dėl šios bylos laimėjo.
2011 m. naujuose rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą Danės rinkimų apygardoje buvo išrinktas Seimo nariu. Parlamentinės grupės „Už ištikimybę priesaikai" narys.
2012 m. vasarį kartu su kitais Sąjūdžio dalyviais organizavo protesto mitingus prieš valdžios susidorojimą su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovais. Dirbo Seimo Antikorupcijos komisijoje, kuri ištyrė ir atskleidė Valstybės saugumo departamento, Generalinės prokuratūros ir Prezidentūros savivalę.
2014 m. vasario 14 d. išstojo iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos.
2014 m. dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose. Rinkimų į Prezidento postą metu surinko 9,33 proc. visų rinkimuose dalyvavusių piliečių balsų.
Lietuvos archeologų draugijos, Klaipėdos Afganistano karo veteranų organizacijos „Miražas", Šaulių sąjungos narys.
2016 m. kartu su neįregistruotos partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas" steigėjais įstojo į Lietuvos centro partiją, 2016 m. gegužės 28 d. buvo išrinktas jos pirmininku.
Žmona Nina dirba Lietuvos jūrų muziejuje, auga du vaikai – sūnus Gediminas ir duktė Augustė.

Komentarų nėra: