2024-08-27

Sp. pr. 2024 07 28 d. 11;00 LVAT svarstys Petro Gražulio skundą dėl VRK sprendimo neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas svarstys Petro Gražulio skundą dėl VRK sprendimo neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus

Rytoj, 2024 m. rugpjūčio 27 d., 11 valandą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas svarstys politiko Petro Gražulio skundą, kuriuo jis ginčija Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jo kandidatu į 2024 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus.

Skundą P. Gražulis pateikė remdamasis argumentais, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir Rinkimų kodeksą, kandidatavimas rinkimuose yra teisė dalyvauti politiniame procese, o ne pareigybė, kuriai būtų taikoma LR Konstitucijoje numatyta priesaika.

Europarlamentaras neigia sulaužęs LR priesaiką, ir LR Konstitucinio teismo sprendimą yra apskundęs Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽŽT).

Pasak P. Gražulio, nors LR Konstitucija nustato, kad asmuo, pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka, gali užimti tam tikras pareigas tik praėjus ne mažiau kaip dešimčiai metų, ši nuostata neturėtų būti taikoma kandidatavimo teisei. "Tai yra teisė, garantuojama visiems piliečiams, kuri negali būti ribojama," teigia P. Gražulis.

Petras Gražulis papildomai prašo teismo išaiškinti ar LR Rinkimų kodekso 11 straipsnio 3 dalis, ribojanti teisę būti išrinktam LR Seimo nariu, prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 56 straipsnio nuostatoms dėl piliečių teisės dalyvauti politinėje veikloje, t. y. ar atitinka Lietuvos Respublikos Konstitucijos 56, 59 ir 74 straipsnius.

Skunde P. Gražulis prašo teismo leisti jam būti registruotam kaip kandidatui 2024 metų LR Seimo rinkimuose ir papildomai kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą dėl oficialaus išaiškinimo, susijusio su jo teise kandidatuoti į pareigas, atsižvelgiant į Europos žmogaus teisių teismo praktiką panašiose bylose kitose Europos valstybėse.

Papildoma informacija bus pateikta po teismo posėdžio.

 

2024-08-26

Pr.sp.: Petras Gražulis skundžia Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus.

Petras Gražulis skundžia Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus.
Vilnius, 2024 m. rugpjūčio 26 d. Šiandien politikas Petras Gražulis oficialiai pateikė skundą Vyriausiam administraciniam teismui dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo neregistruoti jo kandidatu 2024 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose.
Skundas buvo pateiktas remiantis argumentais, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir Rinkimų kodeksą, kandidatavimas rinkimuose yra teisė dalyvauti politiniame procese, o ne pareigybė, kuri reikalautų LR Konstitucijoje numatytos priesaikos.
Pasak P. Gražulio, nors LR Konstitucija numato, kad asmuo, pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka, gali užimti tam tikras pareigas tik praėjus ne mažiau kaip dešimčiai metų, ši nuostata netaikoma kandidatavimo teisei. „Tai yra teisė, garantuojama visiems piliečiams, kuri negali būti ribojama" , teigia P. Gražulis.
Skunde P. Gražulis prašo teismo suteikti jam teisę būti registruotam kaip kandidatui 2024 metų LR Seimo rinkimuose ir papildomai kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą dėl oficialaus išaiškinimo, susijusio su jo teise kandidatuoti į pareigas, atsižvelgiant į Europos žmogaus teisių teismo praktiką panašiose bylose kitose Europos valstybėse.

2024-08-12

Pr. sp: P. Gražulis pristato Seimo rinkimų komandą: esame didžiausia alternatyva konservatorių ir liberalų sistemai.

P. Gražulis pristato Seimo rinkimų komandą: esame didžiausia alternatyva konservatorių ir liberalų sistemai.

Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Krikščionių sąjunga, Lietuvos šeimų sąjūdis bei būrys visuomenininkų surėmė jėgas: praėjusią savaitę organizacijos atskiruose posėdžiuose patvirtino bendrą sąrašą bei nusprendė jungtis į vieną partiją, kurios pagrindas bus P. Gražulio vadovaujama Tautos ir teisingumo sąjunga.

Sutelkto sąrašo pirmuoju numeriu įrašytas Petras Gražulis, antruoju - ekonomistas ir aktorius Artūras Orlauskas, o paskutiniuoju įrašytas jauniausias P. Gražulio sūnus - Simonas Gražulis. Taip pat sąraše gausu žinomų žmonių: eksparlamentarai Naglis Puteikis, Rimantas Jonas Dagys, publicistas Algimantas Rusteika, dainų kūrėjas bei atlikėjas Romas Dambrauskas, Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius, žurnalistė Rasa Pilvelytė, Telšių savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Algirdas Bacevičius, ekonomistė Nijolė Uinskienė, visuomenininkas Donatas Pikelis, istorijos mokslų daktaras Tomas Baranauskas, gydytojas G. Akelaitis ir kiti. Komandos devizas "Kelkis, Lietuva".

P. Gražulis vadovaus jungtiniam štabui

Europarlamentaras Petras Gražulis, paskirtas štabo vadovu, teigė, kad tai stipriausia ir didžiausia alternatyva Lietuvą užvaldžiusių konservatorių ir liberalų sistemai.

"Džiaugiuosi, kad pavyko suburti tokią didelę ir vertybinę sąjungą. Mes akivaizdžiai demonstruojame, kad prieš rinkimus reikia neskaldyti kuriant vis naujas partijas, o jungtis ir telktis. Trys organizacijos bei dešimtys visuomenininkų, mes tapome didžiausia alternatyva Lietuvą užvaldžiusiai konservatorių ir liberalų sistemai. Pergalės atveju mes valstybės kursą pakeisime kardinaliai. Neliks jokios vietos LGBT propagandai, monopolistams, KGB-istams, korupcijai ir konservatorių propagandistams. Lietuva bus vieta geriausia gyventi Lietuviams ir čia kurti šeimas. Artimiausiu metu paskelbsime savo pirmuosius darbus Seime bei pristatysime išsamią programą, su ja nesutikti negalės nei vienas sveiko proto žmogus",- teigė Petras Gražulis.

Pirmasis Tautos ir teisingumo sąjungos dešimtukas:

1.       Petras Gražulis

2.       Artūras Orlauskas

3.       Naglis Puteikis

4.       Algimantas Rusteika

5.       Rimantas Jonas Dagys

6.       Romas Dambrauskas

7.       Zenonas Buivydas

8.       Ramojus Girinskas

9.       Tomas Baranauskas

10.     Rasa Pilvelytė

11.     Algirdas Bacevičius.