2010-01-13

Užtenka darkyti Klaipėdos senamiestį stikloidiniais betonoidais

Nuotraukose iš Miestiečiu iniciatyvinės grupės rinkinio: prieškarinis ir pokarinis buv. „Baltijos" kino teatro vaizdas.

Brėžinio nuotraukoje – buv. „Baltijos" kino teatro vietoje projektuojami nauji svečių namai.

Pernykštis – buv. „Baltijos" kino teatro vaizdas.

N.P.: nors nekilnojamojo turto burbulas, kuris savo aukščiausio siautulio laikais prieš kelerius metus šluote šlavė paveldą Klaipėdoje, tarsi ir subliūško, bet pavieniai entuziastai rankų nesudeda ir toliau siekia statyti kuo plačiau ir aukščiau. Pasakius „ne", pasipila aimanos (N. Puteikis suėdė šiauliečių kantrybę), dejonės („Baltijos" kino teatro griuvėsius „įšaldė" N.Puteikis"), bei priekaištai dėl investicijų stabdymo (žr.žemiau pateikiamas nuorodas į VE ir „Klaipėdos" dienraščius).

Nors kokia investicijų prasmė, jei nebus senamiestyje žmonių, lankytojų, turistų ir svečių. O pastarieji į baisuokliškų stikloidinių-betonoidinių naujadarų suniokotą senamiestį nesiveržia.

Raginimų nekartoti senų klaidų kol kas nei statytojai, nei projektuotojai girdėti nenori:

Klaipėdos senamiestyje didelių pastatų nebus

Ve.lt, 2010 m. sausio 13 d.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinys nepritaria didesnių, nei stovėję iki karo pastatų statybai Klaipėdos senamiestyje ir siūlo laikytis ikikarinio senamiesčio užstatymo proporcijų ir stiliaus.

Buv."Baltijos" kino teatro pastato Žvejų 3, Klaipėdoje savininkai šiauliečiai UAB „Fisanta" jau ketvirtą kartą bando gauti Nuolatinės Klaipėdos m. statybos komisijos pritarimą vietoj buv. senojo kino teatro pastatyti aukštesnį ir 2200 kubiniais metrais didesnį nei buvo pastatą.

Ikikarinis pastatas buvo ~5600 m3  tūrio, po karo išliko beveik toks pats, tuo tarpu statytojai dabar projektuoja žymiai didesnius ir aukštesnius  ~7800 m3  tūrio svečių namus.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinys taip pat atkreipia dėmesį, kad per kelerius pastaruosius metus Žvejų gatvė Klaipėdos senamiestyje palei Danės krantinę jau yra sudarkyta užstatant senamiesčiui nebūdingais naujais, iki karo čia nestovėjusiais didžiuliais pastatais. Agresyvių formų ir spalvų stiliniai ir betoniniai naujadarai Danės upės pakrantėje užgožė senuosius raudonų plytų sandėlius,  užstojo senamiesčio vaizdą nuo miesto centro.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinys siūlo buv. „Baltijos" kino teatro savininkams ir projekto autorei L.Bartkienei nekartoti tokių klaidų, atsisakyti papildomo tūrio bei aukščio, naujo pastato formas ir stilių pritaikyti prie Klaipėdos senamiesčio charakterio.

 

N. Puteikis suėdė šiauliečių kantrybę

Edita GUDAVIČĖ, ve.lt, 2010 m. sausio 13 d.

ve.lt jau rašė apie tai, kad Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Naglis Puteikis neleidžia vietoje sudegusio "Baltijos" kino teatro statyti tokio pastato, kokio nori jo savininkai.

Trečiadienį išplatintame pranešime N. Puteikis teigia nepritariantis didesnių nei stovėję iki karo pastatų statybai Klaipėdos senamiestyje.

Buvusio "Baltijos" kino teatro pastato Žvejų gatvėje savininkai šiauliečiai UAB "Fisanta" jau ketvirtą kartą bando gauti nuolatinės Klaipėdos miesto statybos komisijos pritarimą šioms statyboms.

"Fisantos" technikos direktorius Fiodoras Ratkevičius pareiškė jau netekęs kantrybės kovoti su N. Puteikiu.

"Projektavimo sąlygose niekas neužsiminė apie ikikarinio pastato tūrį. Darant projektą buvo atsižvelgiama į dabar stovinčio pastato matmenis. Buvo pasirinktas mažesnis plotas ir aukštis, palyginti su sudegusiu kino teatru. Iš kur aš turiu žinoti, kaip atrodė ikikarinis pastatas, juolab kad apie tai niekas ir neužsiminė. Jei dabar padarysime tokį patį pastatą, koks buvo ikikarinis, gal N. Puteikis įsigeis, kad atkurtume koks buvo prieštvaninis..." - ironizavo F. Ratkevičius.

"Teks dar kartą eiti pas jį ir pamokyti, kaip reikia skaičiuoti. O jei ir tuomet nepavyks susitarti - teks kreiptis į teismą. Beje, N. Puteikis ir pats nuolat mums tai kartoja: "Nepatinka - eikit į teismą". Bet ar tai problemos sprendimo būdas? Kam geriau, kad nuodėguliai miesto centre dar stovės metų metus?" - pareiškė bendrovės "Fisanta" atstovas.

 

„Baltijos" kino teatro griuvėsius „įšaldė" N.Puteikis

Kl.lt, Virginija Spurytė, 2010-01-13, 15:34;

Miesto centre istorinio pastato apdegę griuvėsiai riogso jau beveik dešimtmetį.

Paveldosaugininkas Naglis Puteikis sulaukė dar vieno kaltinimo, jog stabdo miesto plėtrą. Jų šįkart pažėrė „Baltijos" kino teatrą nugriauti norintys ir jo vietoje svečių namus pastatyti ketinantys verslininkai bei architektai.

Šiandien Nuolatinėje statybų komisijoje jau ketvirtą kartą buvo prašoma leidimo griauti garsųjį kino teatrą ir jo vietoje pastatyti beveik tokio pat dydžio viešbutį. Projekto nederino tik vienas iš komisijos narių - Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N.Puteikis. Projektui nepritarus vos vienam komisijos nariui, jis nėra suderinamas, todėl į komisiją reikėtų eiti dar kartą. Su šiuo projektu - jau penktąjį.

Pagrindinis N.Puteikio argumentas, kodėl „Baltijos" kino teatro vietoje jis neleidžia statyti naujo pastato, yra tas, kad numatytas statinys yra per didelis ir užgriozdintų senamiestį.

„Suplanuota, kad pastato tūris padidės daugiau nei 2 tūkst. kubinių metrų. Jis bus gerokai didesnis už pastatą, kuris stovėjo ir prieš karą ir buvo atstatytas pokariu. Projektą suderinsiu tik tuomet, kai suprojektuosite mažesnį pastatą", - rėžė N.Puteikis.

Projekto autorė architektė Liudmila Bartkienė aiškino, kad suprojektuotas pastatas yra net mažesnis už buvusį. Tačiau N.Puteikis nei vardijamų teisės aktų, nei formulių, kaip apskaičiuojamas tūris, tarsi negirdėjo.

„Mokykloje aš dalyvaudavau matematikos olimpiadose ir labiausiai patikdavo tie uždaviniai, kuriuose reikėjo apskaičiuoti tūrį", - savo teisumu buvo įsitikinęs paveldosaugininkas.

Architektė jo prašė nurodyti bent vieną teisinį argumentą, kodėl jos suprojektuotas pastatas yra per didelis. N.Puteikis tikino jų prirašęs aštuonis puslapius.

„Prirašyta daug, o naudos jokios, nes ten taip ir nenurodyta, kuo remiantis reikia mažinti ir taip sumažintą pastato tūrį. Neturime jokio rašto, kuris teisiškai pagrįstų jūsų norus", - N.Puteikiui priekaištavo architektė.

Nuolatinėje statybų komisijoje paveldosaugininkas ir architektė svaidėsi žaibais, buvo kalbama pakeltu tonu, nes anot L.Bartkienės, gal N.Puteikis išgirs, kas kalbama, jei bus šaukiama.

Paveldosaugininkas projektuotojams pasiūlė tris išeitis. Jį apskųsti Kultūros paveldo departamentui Vilniuje, kreiptis į Administracinių ginčų sprendimo komisiją arba į teismą.

„Jei būsite teisūs, galėsite prisiteisti ir pinigų atlyginti žalą", - dėstė N.Puteikis.

L.Bartkienei replikavus, kad nuotoliai bus atlyginami iš mokesčių mokėtojų pinigų, paveldosaugininkas aiškino, jog įstatymai leidžia reikalauti jo asmeninės atsakomybės. „Jei prisiteisite pinigų, juos išskaičiuos iš mano atlyginimo", - tikino N.Puteikis. 

Projektuotojai posėdį paliko leidę suprasti, kad tikrai kreipsis į teismą, nes jų projektas nederinamas jau apie pusę metų.

Parengtame projekte numatyta „Baltijos" kino teatro vietoje pastatyti į jį labai panašų pastatą. Jis būtų keturių aukštų su mansarda ir nebūtų aukštesnis už greta esančius pastatus.

Pirmajame aukšte numatoma įrengti kavinę, fojė, personalo, technines patalpas. Antrajame-ketvirtajame aukšte turėtų būti įrengta 20 svečių namų apartamentų.

Pastate taip pat turėtų atsirasti vietos nedideliam garažui, kuriame tilptų penki automobiliai.

 

Nepritarta aukštų pastatų statybai senamiestyje

15min.lt, Klaipėda, : 12:23 15min.lt

3 komentarai:

Anonimistas rašė...

Dziaugiames principingu Naglio Puteikio elgesiu. Jau seniai reikejo visokio plauko interventus (t.y. isibrovelius)i senamiesti pastatyti vieton. Tegul putoja Bartkiene, kad net seiles tykstu, tegul kreipiasi i teisma... Gal ten kas jai nosinaite paduos nusisluostyti krokodilo asaroms... Kad daugiau turetume tokiu paveldosaugininku kaip Naglis, tai gal ir miestas atsikurtu...

Anonimistas rašė...

Dziaugiames principingu Naglio Puteikio elgesiu. Seniai jau laikas parodyti interventams (t.y. isibroveliams) i senamiesti ju vieta... Tegul putoja Bartkiene, kad net seiles tykstu, tegul kreipiasi i teisma. Gal ten jai kas nosinaite paduos nusisluostyti krokodilo asaroms... Kad daugiau butu tokiu paveldosaugininku kaip Naglis, tai gal kada nors ir sunaikintas miestas atsikurtu...

Anonymous rašė...

Mano gyvenimas buvo sunaikintas, kai vyras man siuntė daiktus, po 13 metų mes buvome kartu. Buvau pasimetusi ir bejėgė, išbandžiusi tiek daug būdų, kaip susigrąžinti vyrą. Vieną dieną darbe buvau išsiblaškęs, nežinodamas, kad man paskambino viršininkas, todėl jis sėdėjo ir klausė, kas tai yra, aš jam pasakiau, o jis nusišypsojo ir pasakė, kad tai nėra problema. Aš niekada nesupratau, ką jis turėjo omenyje, nesunku susigrąžinti savo vyrą, jis sakė, kad jis naudojo burtą, norėdamas susigrąžinti savo žmoną, kai ji paliko jį kitam vyrui. Mano bosas. Jis man davė DR ODION el. Pašto adresą, kuris padėjo susigrąžinti žmoną. Aš niekada netikėjau, kad tai pavyks, bet neturėjau kito pasirinkimo susisiekti su mano pasakymais, ir jis paprašė mano informacijos mano vyras galėjo pasiūlyti išmesti jam burtą ir aš nusiunčiau jam išsamią informaciją, bet po dviejų dienų mama man paskambino, kad mano vyras teisinasi, kad jis nori manęs grąžinti, aš niekada netikėjau, nes tai buvo tik sapnas ir aš turėjau skubėti pas mamą ir, mano nuostabai, klūpėdamas klūpojo, kad mano vyras prašytų manęs atleisti, kad jis nori manęs ir vaiko namo, kai aš pasakiau DR ODION pokalbį dėl staigaus vyro pasikeitimo ir jis aiškiai pasakė: man, kad mano vyras mylės mane iki pasaulio pabaigos, kad jis niekada nepaliks kitos moters. Dabar aš ir mano vyras vėl grįžome kartu ir pradėjome daryti juokingus dalykus, kurių jis dar nebuvo daręs, jis mane džiugina ir daro tai, ką manoma daryti kaip vyrui, nesikaupiant. Prašau, jei jums reikia bet kokios pagalbos, kreipkitės pagalbos į DR ODION. Jo el. Pašto adresas yra (drodion60@yandex.com) arba paskambinkite +2349060503921 ARBA taip pat „WhatsApp“