2012-04-19

Šiukšlininkai, prisidengę prezidentūros veto, plauna pensininkų pinigus

Čia galite paklausyti plaunamų pinigų šniokštimo:

www.tiny.lt/cku9pg9  arba http://www.kratc.lt/lt/apie_mus/darbo_uzmokestis/  - atsidarius tinklapį, girdisi bangų mūša.

Klaipėdos RATC-o tinklapyje skelbiamos vadovų algos- vidutiniškai 7859 Lt mėnesiui. Tai greičiausiai be tantjemų ir valdybos atlyginimų. Sužinoti kol kas nepavyko, nes jie kruopščiai slepia, o valstybės įstaigos, pradedant Seimo kontrolieriais, juos kol kas dangsto.

Eilinio darbininko atlyginimas 10 % didesnis už šalies vidurkį, o eilinio specialisto – dvigubai didesnis už šalies vidurkį.

Dar prieš mėnesį buvo nuoroda į 2011 m. viešus pirkimus, bet dabar dingo - paslėpė.

2012 m. viešų pirkimų neskelbia.

Žvalgyba pranešė, kad 2011 KRATC-as ryšių su visuomene paslaugoms ir reklamai dienraščiuose „Vakarų ekspresas" ir „Klaipėda" spausdinimas išleido apie 120 tūkst. Lt per metus. Todėl sunku tikėtis (kol kas) rimtesnės žiniasklaidos paramos viešinant KRATC- o slepiamą info.

 

P.S.: Įstatyme, kurs vetuotas, nebuvo numatyta privatizuoti RATC-us. Atvirkščiai - turi būti nepelno įmonės, kurių veikla - skaidri, o ne slapta, kaip dabar.

 Dabartinė šiukšlių surinkimo tvarka palanki pensininkų apiplėšinėtojams: dabar šiukšlių surinkimą kontroliuoja savivaldybės per jų įsteigtus UAB-us - regioninius atliekų tvarkymo centrus (toliau - RATC), kurie nuo visuomenės slepia savo išlaidas, algas, premijas, tantjemas.

Pvz. Klaipėdos RATC-as neatsako į klausimus apie jų išlaidas, premijas, tantjemas, nors vykdo viešąją funkciją. Jų neatsakymus dangsto dauguma valdžios įstaigų, net Seimo kontrolieriai.

Todėl RATC-ai renka iš žmonių pinigų daugiau, nei reikia šiukšlėms tvarkyti. Pvz. Klaipėdoje - 5 mln.Lt per kelerius metus, išplauna juos per pseudosutartis dėl neva projektų.

Maža to, įvedant šią sistemą žadėta, kad kiemuose nebebus skirtingų vežėjų konteinerių.

Tačiau pvz. Klaipėdoje niekas nepasikeitė:- iš pensininkų surinktų pinigų toliau nepagrįstai didelėmis kainomis maitinama krūva privačių vežėjų, kurių keletas veža iš to paties kiemo ir kiekvienas - savo konteinerį.

Ir už tai kiekvienam vežėjui iš esmės nesiderėdami sumoka paslaptingieji, neskaidrieji RATC-ai, taip nepagrįstai apiplėšdami ypač pensininkus ir nepagrįstai turtindami privačius vežėjus.

Todėl šią sistemą reikia keisti - šiukšles turi tvarkyti savivaldybių valdomos nepelno organizacijos, kurių išlaidų struktūra turi būti absoliučiai vieša.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Gerb. Seimo nary, papasakok žmonėms apie savo išlaidas ir iš kokių pajamų jas gavai?