2012-05-30

Laisvo žodžio gynimo akcija 2012 05 31 d.

Šį ketvirtadienį, gegužės 31 dieną, 12 valandą, Simono Daukanto aikštėje Vilniuje rengiama pilietinė akcija „Už laisvą žodį".

Jos metu bus protestuojama prieš dienraščio „Lietuvos žinios" vyriausiojo redaktoriaus Valdo Vasiliausko nušalinimą nuo pareigų, Prezidentūrai to pareikalavus.

Pirmąkart per du pastaruosius Nepriklausomybės dešimtmečius privataus Lietuvos dienraščio vyriausiasis redaktorius yra atleistas iš pareigų valdžiai paliepus.

Tai netoleruotinas pasikėsinimas į žodžio laisvę, kuriam kviečiami pasipriešinti Lietuvos žurnalistai, kultūros ir meno žmonės, visi laisvę branginantys piliečiai.

1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

Daugiau nei pusė Seimo narių remia smurtą ir neteisingumus teisėsaugoje:

"Lidžita Kolosauskaitė: Kodėl Jūs nenorite pripažinti, kad esate prastas istorikas (išsilavinimas, kaip suprantu, toks), prastas politikas ir išvis... prastas žmogus? ...Kodėl nenorite pasielgti, kaip padorus žmogus ir pripažinti, kad pats esate TOJI VALDŽIA, kad pats priš... į kai kurių piliečių gyvenimus daugiau, negu kiti politikai kartu sudėjus? Kodėl nenorite tiesiog mesti politinės veiklos ir tapti pvz. teisėju?...Jūs peržengiate bet kokios etikos, padorumo, sveiko proto ir pagarbos valstybei ribas."

Naglis Puteikis: tikrai esu prastas istorikas, ar archeologas, nes baigęs šias specialybes jose nedirbau, nes iškart pradėjau dirbti paminklosaugininku, o nuo 2007 m.visuomeniniais pagrindais - politiku (Klaipėdos m. savivaldybės tarybos nariu), nuo 2011 09 12 - Seimo nariu.
Ar prastas žmogus, tegul sprendžia aplinkiniai.
Ar prastas politikas - kažkaip išrenka žmonės.
Teisėju dirbti, turbūt, negalėčiau, nes neturiu tam dievo dovanos - gebėjimo spręsti ginčus naudojantis intuityviu teisingumo ir teisybės jausmu, be to neturiu tam tinkamo išsilavinimo (beveik visi teisėjai turi antrą dalį, žymiai rečiau sutinkama pirmoji dalis).
Ar esu valdžia? Abejoju, nes niekada nebuvau valdančioje koalicijoje savivaldybės taryboje.O čia, Seime, taip pat nėra teisingumo koalicijos, nes , pvz. dalies TS-LKD frakcijos ir beveik visų liberalų elgesys, skatinantis pareigūnų smurtą ir PVM , kontrabandos bylų dangstymas, tyčinis nereagavimas į kitų nusikaltimų dangstymą teisėsaugoje, ubagiški policininkų atlyginimai, kurie išstumia išsilavinusius žmones ir pritraukia mažiau išsilavinusius, kai visas pasaulis daro atvirkščiai, policijos mane labai piktina, bet sąjungininkus šiuo požiūriu skaičiuoju tik ant dviejų rankų pirštų, ko nepakanka padėčiai taisyti. Seime nerastume ir 30 Seimo narių, kuriems dėl to skauda įskaičiuojant ir kitų frakcijų narius.
Teisėjo Skirtuno kyšininkavimo byla parodė fabrikinius korupcijos mastus Vilniaus teismuose.
Siūliau tirti, deja, tiek pocizija, tiek opozicija vaidina, kad neva nieko nesupranta. Todėl nieko nedaro - neatlieka jokios parlamentinės kontrolės šiuo klausimu. Toks dangstymas ir pataikavimas įkvepia ir padrąsina kyšininkus visose kitose valstybės institucijose.
Pagrindinis aukščiau minėtų nusikaltinų dangstymas atliekamas Seimo Teisės ir teisingumo komitete, kuriame tiek pozicija, tiek opozicija yra visiškai vieninga tokiame veiksme. Todėl nėra jokio teisingumo Seime, o todėl ir visoje valstybėje.
O opozicija yra dar blogesnė - jie taip pat apsimeta, kad nemato smurto, kad nemato, kaip dangstomi neteisingumai teisėsaugoje.
Deja, daugumos frakcijų Seime dauguma narių yra žiaurūs, bailūs žmonės, o dalis gauna atlygį iš nusikaltimų dangstymo per partines kasas arba teisiogiai.
Uniformuotų pareigūnų atlikti G.Beresnevičiaus nužudymas, A.Ramanauskienės sumušimas iki komos, niekuo dėtų H.Žaltausko, L.Hermano kankinimai, žiaurybės Garliavos šturmo metu, juodųjų archeologų organizatoriaus KRUOPŠTUS slėpimas, PVM grobstytojų ir kontrabandininkų tikrų tikriausia globa ir pinigų iš jų gavimas į partijų sąskaitas ir grynais, bei daugybė kitų neteisingumų, kai juos darantys yra politikų dangstomi, valstybės vadovų mirtina tyla į šiuos nusikaltimus rodo, kad valdančiųjų ir opozicijos požiūriai, deja šiais klausimais sutampa.
Kai bandžiau rengti spaudos konferencijas dėl policininkų atlikto A.Ramanauskienės sužalojimo, iš manęs šaipėsi daugiau nei pusė Seimo, visi policijos vadai, prokurorai, frakcijų , Seimo darbuotojai. Tai rodo, kad norint apginti kad ir vieną žmogų, reikia turėti 71 balsą Seime. Deja, panašiai mąstančių kaip aš Seime apie 30.
Todėl reikia 2012 rudenį rinkimais pakeisti beveik visą Seimą.Tik tada atsiras šansas, kad Lietuvoje galima bus įgyveninti ES gerąsias praktikas ne tik pavadinimais. Ir tai daryti pirmiausia demokratizuojant rinkimus, sudarant galimybes visiems laisvai kritikuoti valdžią, visiems laisvai reikšti pažiūras, kontroliuoti renkamą valdžią, reformuoti teisėsaugą.