2012-10-25

Du dažniausiai naudojami balsų vogimo būdai biuletenių skaičiavimo metu

Pagal N.Puteikio mokymų stebėtojams parengtos rekomendacijos.

PAGRINDINIS ĮSPĖJIMAS: Jei kandidatas ar partija neturės stebėtojų konkrečioje apylinkėje, tai ten yra labai labai didelė tikimybė, kad jos balsai arba bus sugadinti, arba perduoti kitam kandidatui ar partijai.

Svarbiausias stebėtojo tikslas – rodyti, kad jis viską stebi, ir žiūrėti, kad skaičiuojant visų kandidatų balsus, į „svetimų" krūveles nebūtų įdėtas savo kandidato biuletenis.

Balsų skaičiavimas

Balsų skaičiavimas vyksta taip – susėda visi komisijos nariai už stalo. Stebėtojai turi stovėti jiems už nugarų. Stebėtojams svarbu sužiūrėti, kad jie neturėtų ant stalo tušinukų, nes tai yra pažeidimas, tušinukais jie galėtų sugadinti mūsų kandidato biuletenius.

Taip pat svarbu atlaikyti psichologinį spaudimą, jei komisijos narys norės nustumti stebėtoją nuo savęs ištiestos rankos atstumu (komisijos narys gali sugalvoti tam įvairių priežasčių, pvz., gali pasakyti, kad stebėtojas skleidžia nemalonų kvapą ar pan., kad tik stebėtojas atsitrauktų ir prarastų budrumą).

Balsų skaičiavimui vadovauja pirmininkas, kandidatų biuleteniai dedami į krūveles pagal komisijos nustatytą tvarką.

Balsai skaičiuojami du kartus. Pirmą kartą perskaičiavus balsus ta krūvelė perduodama kitam komisijos nariui.

Svarbiausia stebėtojų misija – stebėti vienmandatininkų balsų skaičiavimą. Reikia sulaukti, kada bus surašytas protokolas ir jis pasirašytas.

Didžiausia sukčiavimo galimybė ir yra tada, kai skaičiuojami balsai. Balsai turi būti skaičiuojami taip, kad šią procedūrą, rinkėjų žymas rinkimų biuleteniuose galėtų matyti visi balsų skaičiavimo metu dalyvaujantys asmenys. Dažniausiai mažųjų partijų ar kandidatų biuleteniai „netyčia" atsiduria didžiųjų partijų ar kandidatų biuletenių pluošte. Reikia protestuoti, jei biuleteniai skaičiuojami ar perskaičiuojami paėmus visą krūvelę verčiant tik biuletenių kampelius – taip sudaroma galimybė nepamatyti tų galimai pasisavintų biuletenių. Todėl būtina siekti, kad biuleteniai būtų skaičiuojami juos atverčiant, po vieną. Tuo metu būtina stebėti, ar visų toje krūvelėje esančių biuletenių žyma yra vienoje ir toje pačioje eilutėje. Pasiskaičiuokite rezultatus ir stebėkite, ar jie sutaps su komisijos vadovybės paskelbtais rezultatais.

Įstatymas kategoriškai numato pareigą, kad visų kandidatų biuleteniai būtinai turi būti skaičiuojami du kartus.

Reikia pasirengti tam, kad žmonės, kuriuos stebėsite, pažįsta vieni kitus jau seniai ir gali susikalbėti net be žodžių. Pastebėję pažeidimą stabdykite skaičiavimą garsiai pareikšdami, kad būtų peržiūrėta, ar neįsivėlė klaida. Geriausia į konfliktą nesivelti, susitarti gražiuoju, t. y. parodyti, kad pastebėjot pažeidimą, ir siekti, kad jis būtų ištaisytas vietoje. Apie jį pranešti reikėtų tik kraštutiniu atveju – geriausia yra duoti suprasti, kad stebite ir kad būtinai pranešite, jei bandys pažeidinėti įstatymą, kad net nebūtų bandoma pažeidinėt, kad būtų bijoma turėti nemalonumų. Tokia diplomatija reikalinga, nes jei ginčysitės, biuletenių skaičiavimas vis tiek tęsis, todėl svarbiau stebėti skaičiavimą, o ne ginčytis. Aišku, jei pažeidimas akivaizdus, tada jau reikia protestuoti.

Rinkėjai dažnai kandidatą ne tik pažymi, bet ir apibraukia ar išbraukia. Seimo rinkimų įstatymo 80 str. aiškiai pasako, kokie biuleteniai pripažįstami negaliojančiais. Komisija gali balsuoti, ar biuletenį laikyti galiojančiu. Stebėkite, kad būtų taikomi vienodi kriterijai visiems kandidatams, pavyzdžiui, apibraukimas gali būti užskaitytas, bet turi būti užskaitomas toks pat žymėjimas visiems kandidatams.

Reikalaukite tikslumo pildant balsų skaičiavimo protokolą ir pats užpildykite jo kopiją arba išrašą (jų formas stebėtojas gauna iš komisijos narių) bei paprašykite pasirašyti ant kopijos (išrašo) kuo daugiau komisijos narių bei stebėtojų. Būtinai stebėkite, kad rašant kandidatų rezultatus, nebūtų tyčia ar netyčia sukeisti už kitą kandidatą atiduoti balsai.

Geriausia, jei apylinkėje būtų du stebėtojai, idealu, jei trys.

Jei vienam iš stebėtojų dėl kokių nors priežasčių imami reikšti priekaištai ar net kyla rimtas konfliktas, labai svarbu, kad antrasis stebėtojas į jį nesiveltų, išliktų ramus ir visą laiką stebėtų, kas vyksta skaičiuojant balsus.

Filmuoti, fotografuoti galima, bet apie tai, kad filmuosite, reikėtų komisijai pasakyti jau dieną. Jei tokiu atveju komisija bandytų prieštarauti, svarbu dar turėti laiko kreiptis į štabo vadovą.

Stebėtojai visose apylinkėse

Geriausiai, jei stebėtojai nėra pririšti prie vienos apylinkės. Kol rinkėjai balsuoja, reikia žiūrėti, kad nenusineštų ir neįmestų kelių biuletenių iš karto, taip pat – ar neagituoja komisijų nariai.

Patartina užmegzti ryšį su kitais stebėtojais, išsiaiškinti, kas yra iš kokios partijos.

Susikaupti reikėtų vakarui, balsų skaičiavimui. Apie 19 val. štabo vadovas turėtų susitikti su geriausiai psichologiškai pasirengusiais, nusiteikusiais stebėtojais ir juos nukreipti į strategiškai svarbiausias apylinkes.

Dar kelios pastabos:

Kad žinotute, kas yra kas komisijoje, atvykę prisistatykite komisijos pirmininkui (-ei), sekretoriui (-ei), kitiems jos nariams. Išsiaiškinkite komisijos narių pavardes.

Stebėtojas gali tik stebėti. Agituoti, ką nors aiškinti tos apygardos rinkėjams (net techniniais klausimais, pvz., kaip žymėti biuletenį...), negalima. Tokiems pasakykite, kad jūs esate tik stebėtojas, ir patarkite visais klausimais kreiptis į komisijos pirmininką, kitus komisijos narius. Antraip jus pačius bus galima apkaltinti agitavimu.

Svarbiausia yra pats jūsų buvimas – komisijos nariams tai jau perspėjimas. Pačiu savo nusiteikimu, atitinkama laikysena leiskite suprasti, kad esate nusiteikę ryžtingai, būsite atkaklus ir nesileisite stumdomas – jei procedūros bus pažeidinėjamos, jūs nenutylėsite.

Skundai rašomi tik kraštutiniu atveju. Pasirašydami balsų skaičiavimo protokolus, jeigu prie jų pridedate protestą, neužmirškite prie parašo nurodyti, kad jį pridedate.

Taip pat svarbu, kad po to, kai biuleteniai bus suskaičiuoti du kartus, patys sau užsirašytumėte rezultatus ir juos praneštumėte štabo vadovui (atstovui) telefonu arba SMS.

Reikia būti santūriems, nepasiduoti provokacijoms, kad pačių neapkaltintų rinkimų įstatymų pažeidimu.

Komentarų nėra: