2017-06-20

Prie Aplinkos ministerijos – piketas dėl nevykdomo pažado stabdyti statybas prie Misionierių ansamblio

Rytoj, birželio 21 d., 12 val. prie Aplinkos ministerijos (A. Jakšto g. 4, Vilniuje) visuomeninių organizacijų atstovai rengia piketą, ragindami įvykdyti viešą pažadą sustabdyti prie buvusio Vilniaus misionierių vienuolyno ir Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčios ansamblio (toliau – Misionierių ansamblis) vykdomas daugiabučių namų statybas, kurios išprovokavo dėl kultūros paveldo vertybių naikinimo pasipiktinusios visuomenės protestus.

 

Praėjo jau trys savaitės nuo tada, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos pranešė (žr.: http://www.vtpsi.lt/node/3454), jog stabdys šias statybas, nes nustatė grubius Statybos įstatymo pažeidimus: statinio dalis yra statoma statytojui nepriklausančiame gretimame sklype, be to, darbai vykdomi ne pagal patvirtintą projektą.

 

Nepaisant šio viešojoje erdvėje plačiai paskelbto pranešimo, statybos ir toliau vyksta.

 

Todėl piketo dalyviai paragins Aplinkos ministeriją ir jai pavaldžią inspekciją įvykdyti pažadą ir sustabdyti statybas, vykdomas pažeidžiant įstatymus, o jeigu to daryti neketinama – viešai paaiškinti, kodėl.

 

Primename, kad gegužės 24 d. visuomeninių organizacijų atstovai kreipėsi į UNESCO Pasaulio paveldo komitetą, prašydami padėti sustabdyti Misionierių ansamblio ir UNESCO saugomos pasaulio paveldo vietovės Vilniaus istorinio centro naikinimą – toks prašymas buvo išsiųstas Lietuvos valdžios institucijoms nereaguojant į grėsmę, kad statant daugiabučius namus bus neatitaisomai sužaloti vienas iš vertingiausių Lietuvos kultūros paminklų bei į Pasaulio paveldo sąrašą įrašyto Vilniaus senamiesčio kraštovaizdis. (žr.: http://lietuvos.link/visuomenininkai-praso-unesco-padeti-sustabdyti-misionieriu-ansamblio-ir-vilniaus-senamiescio-darkyma/). Internete pritarimą šiam kreipimuisi išreiškė apie 2000 Lietuvos ir Lenkijos piliečių, tarp jų ir žinomi akademinės visuomenės atstovai bei menininkai (http://lietuvos.link/peticija/).   

 

Prašymus ginti viešąjį interesą dėl šių statybų prokuratūrai yra pateikę Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Valstybinė kultūros paveldo komisija ir Seimo narys Naglis Puteikis, tačiau sprendimai dar nėra priimti.

 

Neseniai buvo paviešinta informacija apie du kyšininkavimo atvejus, tiesiogiai susijusius su šiomis statybomis ir kelią joms atvėrusiu specialiuoju planu (žr.:http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=15289&p_k=1&p_t=174334&p_a=0).

 

Piketą organizuoja Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdissusibūręs ginti viešąsias erdves ir paveldą nuo valdžios savivalės (apie jo įsteigimą žr.: http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=15289&p_k=1&p_t=171140&p_a=0).

Komentarų nėra: