2022-02-09

Informacija žiniasklaidai: P. Gražulis Seime įregistravo nulinio PVM tarifo maistui, degalams, šildymui ir trąšoms įstatymo projektą

Lietuvos Respublikos Seimo narys Petras Gražulis įregistravo pridėtinės vertės mokesčio pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama nustatyti 0 proc. PVM tarifą visiems maisto produktams, išskyrus alkoholį ir tabaką, trąšoms, autotransporto degalams, visoms kuro, skirto gyvenamųjų patalpų šildymui, rūšims ir centriniam šildymui, tokiu būdu palengvinant mažiausias pajamas gaunančių gyventojų finansinę padėtį.

Nulinis PVM tarifas siūlomas dėl labai sparčiai augančių maisto, autotransporto degalų ir kuro, skirto gyvenamųjų patalpų šildymui, kainų ir atsižvelgiant į nulinį arba sumažintą PVM tarifą šioms prekėms Lenkijoje (išskyrus degalus – jiems Lenkijoje taikomas 8 proc. PVM tarifas). „Jei tokia PVM sistema Lenkijoje mažina skurdą ir amortizuoja minėtų prekių  ir paslaugų šuolius, tai veiks ir Lietuvoje", teigia P. Gražulis.

Absoliuti dauguma ES šalių taiko lengvatinius PVM tarifus maistui, šildymui, taip palengvindami mažesnių pajamų gyventojams išlaidų naštą. Nes kuo mažesnes pajamas gauna gyventojas, tuo didesnę dalį jo išlaidose sudaro maisto produktai.

LT piliečių pajamos, lyginant su kitomis ES valstybėmis yra smarkiai mažesnės, o PVM maistui – smarkiai didesnis, pvz. net 4 kartus daugiau, nei Lenkijoje.

Todėl Lenkijoje skurdo lygis yra mažesnis, nei Lietuvoje.

Be to, PVM mokesčio lengvatos maisto produktams neturi tik kelios ES valstybės, ir, deja, tarp jų yra ir Lietuva.

Nulinis PVM tarifas siūlomas dėl labai sparčiai augančių maisto, autotransporto degalų ir kuro, skirto gyvenamųjų patalpų šildymui, kainų ir atsižvelgiant į nulinį arba sumažintą PVM tarifą šioms prekėms Lenkijoje (išskyrus degalus – jiems Lenkijoje taikomas 8 proc. PVM tarifas). Jei tokia PVM sistema Lenkijoje mažina skurdą ir amortizuoja minėtų prekių  ir paslaugų šuolius, tai veiks ir Lietuvoje.

 

 

 

Petras Gražulis

 

LR Seimo narys

Aplinkos apsaugos komiteto narys

 

Tel. (8 5) 239 6638, mob. 8 698 42163

Faks. (8 5) 239 6556

El. p.: petras.grazulis@lrs.lt

 

 

 

Komentarų nėra: