2007-11-29

Brangstanti šiluma: „Gyvulių ūkis“ ir 5–mečio planai

„Gyvulių ūkis“ - Dž.Orvelo (http://lt.wikipedia.org/wiki/George_Orwell ) , kuris yra mėgstamiausias „Klaipėdos energijos vadovo Vytauto Valučio rašytojas, knyga.

Penkmečio planai - toks buvo vienas iš VE klausimų V.Valučiui, švenčiančiam 60-metį.

Kas bendro tarp šių tarsi nesuderinamų dalykų ir mūsų piniginių, kurios turės mokėti už pabrangusią šilumą?

Mėginsiu pateikti atsakymus:

PENKMEČIO PLANAI – PARTIJOS (liberalcentristų) PLANAI

VE klausimas: „Tai kokie yra svarbiausi ateinančio penkmečio "Klaipėdos energijos" planai?“ (http://www.ve.lt/?data=2007-11-28&rub=1078895039&id=1196189620)
V.Valučio atsakymas : „Pagrindinis dėmesys skiriamas naujos jėgainės, naudosiančios vietinį kurą, atsiradimui. Žinia, importuojamas kuras nėra begalinis. Visas pasaulis tai supranta - štai ką tik paskaičiau, kad amerikiečiai apšildyti namams vietoj naftos produktų pradeda naudoti malkas... 90 procentų mūsų naudojamo kuro sudaro dujos. Kas draudžia "Gazprom" kelti jų kainas iki begalybės, juolab kad alternatyvos nėra, o pats "Gazprom" skendi skolose? Todėl skubama 2010-2011 metais Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje pastatyti tokią jėgainę, kuri naudotų miesto komunalines atliekas ir kitokį vietinį kurą. Šiukšlės savo kaloringumu atitinka iškastines durpes, tik yra papildomų reikalavimų dūmų išmetimo normoms. Šalia tokios jėgainės statoma chemijos gamykla, kuri valys dūmus iki Europos Sąjungos nustatytų normatyvų. Technologijos nepigios, bet tai vienas iš būdų mažinti priklausomybę nuo importuotojų.“

KUO SKIRIASI ŠIUKŠLIŲ IR SMEGENŲ DŽIOVINIMAS

Sutikčiau pasvarstyti, ar Suomijos patirtis - karklai, auginami malkoms ir kurie pakeičia dujas, negalėtų pabūti, kaip teigia mano kolega Kęstutis Gabšys, vienu iš pagrindiniu Nepriklausomybės ekonominių garantų .
Tačiau labai abejoju, ar tokiu garantu galėtų būti šiukšlės, tuo labiau, kad jubiliatas nors ir nenorom, duoda suprasti, kad tektų jas džiovinti. Kas padovanos mums nemokamą šiukšlių džiovinimą? Pastarąją savaitę klaipėdiečių smegenys ir taip itin smarkiai džiovinamos taip vadinama „informacija“, kad jei miesto taryba pati nepabrangins šilumos tiek, kiek siūlo „Klaipėdos energijos“ stebėtojų tarybos pirmininkė vicemerė Judita Simonavičiūtė (26 proc.), tai tokią pat kainą, netikrinusi sąnaudų pagrįstumo, patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (http://www.ve.lt/galery/_pdf/2007-11-28.pdf - 6 psl.)

KLAIPĖDOS MONOLITO „LABDARA“

Ir dar tektų pastatyti naują chemijos gamyklą LEZ-e ar šalia jo. Kas tai nemokamai pastatys? „Gyvulių ūkis“ ar „Klaipėdos monolitas“, kuris kaip gen/sub/rangovas statė abi PET-o gamyklas? Pastaraisiais dviem ir, atrodo, visais kitais atvejai „Klaipėdos monolitas“ labdaringai nei šių „chemijų“, nei kitų pastatų, įskaitant 19 milijonų (?) vertės triaukščių ir 9-aukštų UAB „Kletos“ pastatų istoriniame Vitės kvartale nestatė. Nebent tuos du baseinus iš LICS 2007 m. savivaldybių rinkimų agitacinio lankstuko („jei mus išrinksite, pastatysime DAR DU baseinus...“). Tiesa, po rinkimų šią frazę entuziastingieji kovotojai su populizmu ir rėksniais kažkodėl pakeitė į „planuojame pastatyti BENT DU modernius baseinus“ - http://www.tesiamdarbus.lt/article/archive/190/ ). Matyt, spaustuvės klaida.

ŠIUKŠLĖS GYVULIŲ ŪKYJE

Ar kažkas čia dar rimčiau vyksta? Kieno ausys kyšo už šios chemijos gamyklos ir šiukšlių deginimo? Matyt Klaipėdos oras net po visų P.Vasiliausko/R.Taraškevičiaus LEZ-o projektų dar pernelyg grynas?
Juk sprendimai dėl šių objektų, kaip ir daugelis iki šiol labai svarbių klaipėdiečiams likiminių klausimų buvo nuspręsti itin siauruose mero svetainės „ratuose“.
Kuriuos po to, nudelbę akis po stalu,
· pasak J.Simonavičiūtės - neuždavinėdami „kvailų“ klausimų (http://www.ve.lt/galery/_pdf/2007-11-27.pdf - 19 psl.),
· pasak A.Šulco - bliaudami (http://www.ve.lt/?data=2007-11-29&rub=1065924816&id=1196275466 );
· pasak Dž.Orvelo - kaip veršiai iš „Gyvulių ūkio“ (http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm )
· patvirtina, kaip rašo savo svetainėje V.Grubliauskas/Kongas - monolitinės daugumos atstovai (http://www.grubliauskas.lt/diena/?comm&pid=67&PHPSESSID=8d8185f18ed81eceb8ca624ea4e349bd) .
Patvirtina be diskusijų ir be kalbų, nes reikia „ne diskutuoti, ne klausinėti, o dirbti“. Suprask - tylėdamas ir užsimerkęs turi pasirašyti po viskuo, ką pateikia Liepų 11 pagrindinis šių reikalų virėjas su savo pagalbininke. Ir nedrįsk abejoti, nedrįsk klausinėti, nes tai bus „politikavimas“, kas jų akimis yra absoliutus blogis.

PENKMETIS PER TRIS DIENAS

O štai kokia alternatyva politikavimui yra pateikiama kaip absoliutus gėris: tai „pavyzdinis“ ūkininkavimas: vos ne viskas, kas susiję su šilumos ir vandens kaina, jos susidarymo išlaidomis (tame tarpe ir reprezentacijai, prabangai, kateriams ir panašiai), yra kruopščiai paslėpta po taip vadinamų „komercinių paslapčių“ dūmu.
Tarybos sekretorius V.Plečkaitis po ta pačia „paklode“ bando paslėpti net miesto tarybos posėdžių garso įrašus. Jų neduoda net tarybos nariams - čia vadinasi „demokratijos triumfas“ XXI amžiaus Europos šalyje. Užtat tuos įrašus V.Plečkaitis gausiai dalina liberalcentristų „juodojo ir pilkojo pijaro“ kompanijoms, kurios už šilumos ir vandens vartotojų pinigus kurpia aukščiau pacituotus „genialių“ minčių šedevrus. Ir juokingiausia, kad tokie „demokratijos tėvai“ dar papildomai pabalsavę už nepagrįstą šilumos kainą, rimtais veidais ruošiasi kandidatuoti Klaipėdos miesto apygardose į Seimo narius 2008 metų rinkimuose.
Po kiek metadonas liaudžiai (toks sintetinis opijatų pakaitalas narkomanams gydyti), gerbiami Darbo Žmonių Deputatų Tarybos (sutrumpintai - LICS) kandidatai?
Tokiu atveju manyčiau, kad visuomenei būtų naudingiau, jei vietoj rinkėjų smegenų tokie kandidatai geriau džiovintų aukščiau cituoto penkmečio šiukšles.

PERMAINŲ KOALICIJOS ATSAKYMAS ORVELO IR „GYVULIŲ ŪKIO“ GERBĖJAMS:

Klaipėdos m. savivaldybės opozicijos atstovų pozicija dėl šilumos kainų padidinimo
http://sc.bns.lt/?item=44552&id=3&subid=43

2007-11-28 13:46

"Permainų koalicijos" Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje nariai mano, kad kylant maisto produktų, paslaugų kainoms planuojamas šilumos pabrangimas bus per didelė našta eiliniam Klaipėdos miesto gyventojui. Padidėjusi šilumos kaina turės įtakos biudžetinių įstaigų išlaikymui ir net pačiam miesto biudžetui.
Mes manome, kad Vieša paslauga negali būti pasipelnymo šaltinis, o prekių ir paslaugų brangimas negali būti automatiškai perkeliamas ant vartotojų pečių.
Įmonė taip privalo prisiimti atsakomybę ir dalį kainų pakilimo amortizuoti įmonės veiklos efektyvinimo ir kitų vidinių rezervų sąskaita.
"Permainų koalicijos" nariai atsakingai žiūri į savivaldybės įmonių valdymą ir suvokdami, kad kylant pagrindinės žaliavos - dujų kainai kainų už šilumą pakėlimas yra neišvengimas.
AB "Klaipėdos energijos" atstovų teigimu planuojamas dujų kainos dujų kainų kilimas 2008 metais bus apie 20%.
Remiantis ankščiau įvardintais argumentais "Permainų koalicijos" nariai nepalaikys šildymo kainų didinimo daugiau nei numatomas dujų kainų brangimas, t.y. daugiau , nei 20 %.

Koalicijos vardu A.Velykienė, M.Usonis

Kontaktinis asmuo:
Kęstutis Gabšys
Rinkimų štabo vadovas
Tėvynės Sąjunga Klaipėdos skyrius
Tel.: 8-46-256148; 8-652-12646
klaipeda@tsajunga.lt

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Karilė rašė...

labai gerai, kai turi savo šildymą ir gali pasireaguliuoti šilumą, oras-vanduo kaina šildymo nedidelė..