2008-05-26

Nuolaidų lietus: 6000 Lt už 1 arą Danės upės pakrantėje Klaipėdos centre

„Klaipėdos vanduo" savo turtą dovanojo į kairę ir į ...centrą (liberalcentrą)

 

Nuotrauka: © "Lietuvos žinios": Uostamiesčio tarybos narys N.Puteikis, pasak Klaipėdos mero R.Taraškevičiaus, stengiasi atsisėsti į mero kėdę.

Foto delfi.lt, LR Seimas'96

 

Šios dienos (2008 05 26) "Lietuvos žinios" spausdina M.Milinio straipsnį „Visagaliai architektai: pramanai ar tikrovė?", kurį perspausdino taip pat ir delfi.lt (Statybos Klaipėdoje – kas kaltas dėl netvarkos?) apie architektų klanus, mano, kaip tarybos nario veiklą ir kai kuriuos itin neskaidrius valdžios veiksmus.

Pateikiu šio straipsnio anonsą ir kai kurias ištraukas.

Siūlau atkreipti dėmesį į tai, ko iki šiol dar nežinojome – apie tai, kaip savivaldybės kontroliuojama AB „Klaipėdos vanduo" praeitoje tarybos kadencijoje praktiškai pusvelčiui dalino savo turtą į kairę ir į dešinę, ne, stop, ne į dešinę o į centrą, tiksliau – į liberalcentrą.

Dėl paskutinės pastraipos, kurioje rašoma, kad „...Pastaruoju metu N.Puteikis kaltintas dėl mėginimo prastumti partijos kolegai Henrikui Petrauskui priklausančios bendrovės "Baltijos aktima" statomo pastato detaliojo plano pakeitimus...", tai M.Milinis smarkiai klysta, nes smerkiau ir smerkiu visus savavalius statytojus, nesvarbu kuriai partijai jie priklauso: dabar akis bado tas TS nario H.Petrausko pastatas – jis  akivaizdžiai per didelis šioje vietoje, užstoja istorinį namą ant H.Manto/S.Daukanto kampo, todėl aš tvirtinant minimą detalų planą balsavau „prieš".

 

Mindaugas MILINIS: Visagaliai architektai: pramanai ar tikrovė?

 

Nepažabojamos statybos, neskaidrus detaliųjų planų tvirtinimas, paveldo niokojimas, valdininkų korupcija - populiariausi kaltinimai, kuriais vis dažniau svaidomasi Klaipėdoje. Nevengiama pabrėžti, esą mieste įsitvirtino visagalių architektų grupuotė, kuriai paklūsta vietos valdininkai ir politikai.

Klaipėdiečiai įsitikinę, kad tokius kaltinimus uostamiestyje skleidžia iš Vilniaus atvykę veikėjai, kurie sostinėje esą nepritapo. Tačiau šie mėgina įrodyti atliekantys kone šventą misiją.

[..]

Trukdo dirbti

Nors kai kurie vietos verslininkai įsitikinę, kad rangovu pasamdžius bendrovę "Klaipėdos monolitas" darbai judės daug sparčiau, R.Taraškevičius tokias kalbas vadina spekuliacijomis. Jo teigimu, "Klaipėdos monolitas" - paprasčiausia statybų firma, turinti užsakymų ne tik Klaipėdoje, bet ir sostinėje. Teritorijų planavimo komiteto posėdžiuose, mero teigimu, viskas vyksta skaidriai, mat juose kaip įprasta dalyvauja žurnalistai, kurie taip pat neblogai išmano šią sritį.

Meras įsitikinęs, kad minėti kaltinimai - prasimanymai, kuriuos skleidžia į aukštus postus pretenduojantys politikieriai. Pasak R.Taraškevičiaus, vienas smarkiausių jo oponentų - pernai rugsėjį iš Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovo pareigų atleistas Naglis Puteikis.

"Manau, kad jis labiausiai ir drumsčia vandenį, - LŽ sakė R.Taraškevičius. - Nuolatiniais kaltinimais, spaudimu jis nori sukurti tokią atmosferą, kad aš neapsikentęs viską mesčiau ir palikčiau mero kėdę. Jis ir dar kai kurie politikai pageidautų, kad dalyvaučiau Seimo rinkimuose ir išvažiuočiau į Vilnių. Manau, kad N.Puteikis jau mato save mero kėdėje, todėl jam esu nepageidaujamas. Nors per tarybos posėdžius kartais tenka iš visų jėgų stengtis nepasiduoti provokacijoms, kol kas šio darbo tikrai neketinu palikti ir į Seimą nevažiuosiu."

R.Taraškevičius tikino, kad N.Puteikis į savivaldybės administracijos patalpas ateina 8 valandą ryto ir tik po 17 valandos jas palieka. "Jis visą dieną vaikšto po kabinetus, reikalauja įvairiausių dokumentų, trukdo normalų darbą. Mūsų jau nebestebina nuolatiniai N.Puteikio raštiški reikalavimai raštu atsakyti į jo paklausimus. Taip pat nebesistebime, kai per vieną dieną jis sugeba parašyti aštuonis ir daugiau įvairiausių reikalavimų", - kalbėjo meras.

Tačiau R.Taraškevičius pripažino, kad Architektūros skyriuje nebuvo deramos tvarkos. "Vienu metu jie turėjo per 150 dokumentų, kurių visi terminai jau buvo pasibaigę. Tačiau dabar atsilikimas mažinamas. A.Mureika turi žmogiškų trūkumų, yra arogantiškas su interesantais, tačiau vien už tai jo atleisti negalima. Kita vertus, jis - geras specialistas, kai kuriuos projektus išnarsto iki milimetro ir neleidžia nusižengti reikalavimams", - sakė meras.

 

Kovotojas už tiesą

Mero rūstybę užsitraukęs N.Puteikis įrodinėja esąs vienas iš nedaugelio sąžiningų kovotojų už miestiečių teises, kurias esą gali pažeidinėti savivaldybės administracijos viršūnėlė.

Politikas taip pat aiškina, kad miestą valdo keli savivaldybės administracijos tarnautojai. Jie esą ir prastumia įvairiausius sprendimus, už kuriuos taryba, neturėdama laiko įsigilinti, visada nubalsuoja. "Toks mano dėmesys kai kam neparankus, - LŽ sakė N.Puteikis. - Todėl šiuo metu stengiamasi bet kokia kaina mane sukompromituoti ir eliminuoti iš tarybos. Pastarasis atvejis, kai buvo nutarta svarstyti mano elgesį Etikos komisijoje, tik parodo, kad su manimi norima susidoroti."

N.Puteikis tvirtina į nemalonę patekęs dėl to, kad domisi, kaip naudojami miesto pinigai. Politiko manymu, blogiausiai šioje srityje tvarkosi Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus, paskui kurį esą driekiasi R.Taraškevičiaus šešėlis.

Galiausiai A.Šimkus pasiskundė Etikos komisijai. Šį tarnautoją įžeidė N.Puteikio žodžiai, ištarti balandžio 25 dienos tarybos posėdyje. "N.Puteikis įžeidė mane, sakydamas žodžius "vadinamojo savivaldybės tarnautojo koks stilius buvo, toks ir liko, toks pusiau reketininkas, durną veidą nutaisęs, reiškia, rankom pieštu kelio ženklu", - rašoma A.Šimkaus skunde.

Tuo metu N.Puteikis šį tarnautoją kaltina tarybos narių klaidinimu.

Dabartinis miesto tarybos narys N.Puteikis į Klaipėdą atvyko lygiai prieš aštuonerius metus. Trijų mėnesių bandomajam laikotarpiui jis buvo deleguotas į bendrovę "Klaipėdos laivų remontas".

Pastaruoju metu N.Puteikis kaltintas dėl mėginimo prastumti partijos kolegai Henrikui Petrauskui priklausančios bendrovės "Baltijos aktima" statomo pastato detaliojo plano pakeitimus. Pagal planą sklype turėjo stovėti trijų aukštų pastatas su mansarda. Tačiau investuotojai pastatė keturių aukštų pastatą ir tik tada pradėjo taisyti detalųjį planą.

Komentarų nėra: