2008-05-09

Ar „Srovės“ išplaus Klaipėdos liūną?


Pirmosios serijos „Kriminalinė Klaipėda" premjera

Yra rusiškas serialas „Banditskij Peterburg" apie praeito dešimtmečio Rusijos uostamiesčio - Sankt-Peterburgo privchvatizaciją ir pan. Sako, kad populiarus ne tik Rusijoje, mėgstamas ir Lietuvoje –rodo per BTV.

Pasirodė ir pirmoji lietuviško usotamiesčio analogo serija – „Kriminalinė Klaipėda":

2008 05 07 d. per LNK „Srovės" parodė laidą apie tai, kaip keletas „inteligentiškų" Klaipėdos miesto architektų ir intelektualių „valdininkėlių" su miesto vadovais niokoja senamiestį. Nieko ypatingo ten neparodė, daugumai miestiečių visa tai žinoma. Gal kokius vilniečius ir nustebino, bet manau, kad tik iš pavydo – jie darydami beveik tą patį, kažkodėl labiau slapstosi, gal tiesiog kuklinasi.

Na bet mūsų miestas atviras, laisvas, nesusikaustęs, kaip koks Kaunas ar Panevėžys.

Ir A.Mureika kaip visada prajuokino – kreipsis jis, matai į teismą. Linksmas jis žmogus, visada su šypsena. Ir darbai jo ir jo žmonos - labai linksmi, kūrybingai ironiški – ypač tas gyvenamasis daugiabutis namas ant kapinių ties Jono kalneliu, kurio rūsyje labai patogu įrengti kolumbariumą ir pomirtines kriptas, kad šio namo gyventojai po mirties galėtų liftu nusileisti į aną pasaulį. Ir jų giminėms, artimiesiems bus labai patogu - nusileidi į rūsį raugintų agurkų, tai gali prie kriptos ar urnos ir maldelę sukalbėti. O kai grįžti iš pasivažinėjimų po Jono kalnelio pievas, tai statydamas dviratį į tą patį rūsio sandėliuką gali ir lauko gėlytę ant artimųjų kolumbariumo nišos padėti. Ir visiems gerai, ar ne ponai architektai ir visi kiti, kurie prisidėjote darbais, parašais, pinigais, agitacijomis, o viena religinė bendruomenė - ir maldomis, kad atsirastų tokie unikalūs apartamentai - "Jono namai - NUOSTABŪS KITAIP".

Kas tingite žiūrėti tą laidą, galite paskaityti žemiau pateikiamą tos „Srovių" laidos atpasakojimą „Vakarų eksprese" – nors ir ne visai tiksliai atpasakota, bet esmę suprasite.

VE 2008 05 09 d. Denisas NIKITENKA: Žvejų gatvės purvas apdrabstė miesto veidą:

Dėl teritorijų planavimo kairiajame Danės krante esančioje Žvejų gatvėje visa Klaipėdos miesto valdžia buvo viešai apkaltinta korupcija, įvardyti senamiestį neva užvaldžiusių architektų klanai, milijonų vagystė, valstybinės žemės užgrobimas.

Visa tai trečiadienį vienoje televizijos laidoje išdėstė Žvejų gatvėje esančios uždarytos vyninės "Petit Marseille" savininkas, verslininkas iš Vilniaus Saulius Semėnas, kuris patarė kitiems investuotojams net nekelti kojos į uostamiestį, nes jame neva negalioja jokie įstatymai.

Dėl viešai mestų kaltinimų apšmeižti pasijutę Klaipėdos architektai planuoja kreiptis į teismą.

Tuo tarpu "Vakarų ekspresas" išsiaiškino, kad minėtoje vertingoje teritorijoje iš tiesų vyksta šiuolaikinio verslo karas, į kurį įpainiojami ir politikai, ir visuomenės veikėjai, ir žiniasklaida.

...

Korumpuotas klanas

S. Semėno teigimu, greta, tarp vyno restorano ir daugiaaukščio administracinio pastato, esančiame sklype įvykęs kriminalas - esą pavogti 5 arai valstybinės žemės. Verslininkas aiškina, kad tokioje auksinėje vietoje vienas aras žemės kainuojąs 1 mln. litų. Vagystę neva palaiminęs ir KAVA viršininkas Vytautas Rinkevičius, ir Klaipėdos miesto tarnautojai, politikai. Kriminalo esmė - į vieną sujungti du žemės sklypai.

Taip pat laidoje buvo aiškinama, kad Klaipėdoje egzistuoja architektų klanas, kuris vienintelis gali "pramušti" projektus miesto Taryboje, tačiau jiems neva reikia mokėti tris kartus daugiau, nei pareikalautų kiti architektai. Tie "pateptieji" - tai Edmundas Andrijauskas ir vyriausiojo miesto architekto Almanto Mureikos žmona Vida Mureikienė.

Daugiausiai karčių žodžių skirta A. Mureikai, kuris mieste neva jaučiasi visagalis. Beje, derinant tariamai "pavogtos" žemės detalųjį planą pasirašė ne jis, o jo pavaduotojas Kęstutis Vaitiekūnas, kuris šiuo metu atostogauja.

Vakar "Vakarų ekspreso" pakalbintas S. Semėnas savo žodžių neišsigynė ir teigė, kad sklypas neva buvo pagrobtas ir niekas už tai neatsako.

...

"Apkaltino visą Savivaldybę"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos miesto meras

Į parodytą laidą ir S. Semėno, kurį pažįstu asmeniškai, mestus kaltinimus sureagavau jautriai. Nors tiesiogiai korupcija ir nebuvo apkaltinti miesto vadovai, tačiau bandoma sukompromituoti visą Klaipėdą, Savivaldybę, kurioje dirba apie 300 žmonių. Aš po laidos pakviečiau atskirų administracijos padalinių vadovus ir pasakiau: išsiaiškinkit. O jei A. Mureika kaltinimus jam ir jo žmonai vertina kaip šmeižtą ir garbės bei orumo įžeidimą, būtina kreiptis į teismą. Jei jis to nepadarys, turi teisę apsispręsti, ar likti dirbti Savivaldybės administracijoje.

"Tarsiuosi su teisininkais"

Almantas MUREIKA, vyriausiasis miesto architektas

Dabar aš pasitarsiu su teisininkais, jie man ir atsakys, kokia forma kreiptis į teismą. Jie ir nuspręs, dėl ko bylinėtis ir su kuo: verslininku, televizijos kanalu, ar abiem.

"Kai neišdega - ir apdergia Klaipėdą"

Artūras ŠULCAS, Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komiteto narys

Verslininkas paminėjo įvairiausių valdžios institucijų tarnautojus. Jie ir turėtų reaguoti taip, kaip to reikalauja įstatymai ir teisės normos. Jei tai, ką išvardijo S. Semėnas, yra tiesa - tegul taip ir pasako, ištaiso klaidas, nubaudžia kaltininkus. Jei melas - reikia imtis kitų veiksmų.

Tiesą pasakius, iš laidos ir verslininko kalbų aš nelabai ir supratau, apie ką kalbama. Buvo aišku tik tiek, kad visi blogi: ir tarnautojai, ir verslininkai, ir architektai. Yra tik vienas puikus verslininkas - S. Semėnas. Labai daug abstraktumo. Juk patvirtinti detalųjį planą - tai siaubingai ilgas ir sudėtingas dalykas, reikia gauti aibę parašų. Tačiau kitą savaitę Teritorijų planavimo komiteto posėdyje aš paprašysiu informacijos iš tarnautojų.

Visgi kai kurie verslininkai, atvykę iš Vilniaus, mano, kad Klaipėda - provincija, ir jaučiasi labai reikšmingi. Kai kas nors neišdega, apdergia visą miestą. Taip jau buvo su dainininku Žilvinu Žvaguliu, kuriam neleido pastatyti palapinės.

Visas straipsnis– čia.

Komentarų nėra: