2008-05-27

Su vagimis reikia kovoti visomis įmanomomis priemonėmis

Miesto tarybos dauguma ir toliau dangsto Rimkų aferos sumanytojus

 

VE foto: N. Puteikis (kairėje) vakar buvo nuskalpuotas Tarybos Etikos komisijoje

 

Žemiau pateikiu abiejų dienraščių straipsnius apie Etikos komisijos „darbą" dangstant 2 mln. Lt išmetimą tikrąją to žodžio prasme į balą –tiesiant neegzistuojančią gatvę gyvenamajame Rimkų kvartale į privačius gyventojų daržus.

Įdomi detalė – visi laikraščiai noriai ir gausiai aprašinėja, kokais žodžiais išvadinau A.Šimkų, bet kaip „užrišti" – nė žodžio apie kontekstą: kodėl taip išvadinau.

 

Giedrė Balčiūtė: „N.Puteikis kaltas, meras – ne" („Klaipėda" 2008-05-27).

 

Klaipėdos savivaldybės etikos komisijos nariai, svarstę Naglio Puteikio ir uostamiesčio mero etiką, panoro savo darbą įslaptinti.

 

Laimėjo viešumą

Etikos komisijos posėdžiui dar neprasidėjus, buvo pasiūlyta žurnalistus išprašyti lauk ir posėdį tęsti už uždarų durų. Komisijos nariai aiškino, kad viešumas jiems trukdo normaliai dirbti.

Tačiau viena komisijos narių Alina Velykienė teigė, kad politikai yra vieši rinkėjų išrinkti asmenys ir visa informacija turi būti vieša.

Valdančiajai tarybos daugumai spyriojantis dėl viešumo, A.Velykienė, Vytautas Pranciškus Mickus ir Viačeslavas Titovas išėjo pasitarti.

Nors minėtieji komisijos nariai norėjo visai išeiti iš posėdžio, palikę jį be kvorumo, vėliau apsigalvojo ir posėdis įvyko.

 

Elgėsi pagal prigimtį

Komisija svarstė konservatoriaus N.Puteikio elgesį, kai šis balandžio 25-ąją vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje viešai įžeidinėjo Miesto ūkio departamento direktorių Alfonsą Šimkų. N.Puteikis kaltino direktorių tarybos nariams „kabinant makaronus". Toliau emocingoje tarybos nario kalboje A.Šimkus apibūdintas „taip vadinamuoju savivaldybės tarnautoju, pusiau reketininku, nutaisiusiu durną veidą".

Buvo priimtas sprendimas, kad N.Puteikis, įžeisdamas valstybės tarnautoją, pažeidė etikos normas. Todėl jam rekomenduota vadovautis valstybės politiko elgesio principais ir pasiūlyta viešai atsiprašyti A.Šimkaus.

Tačiau posėdžiui dar nepasibaigus, N.Puteikis vėl įžeidė A.Šimkų, pareikšdamas, kad „su vagimis reikia kovoti visomis įmanomomis priemonėmis". Politikas teigė neatsiimantis savo žodžių ir nežadantis atsiprašyti.

 

Merą išteisino

Palankiau Etikos komisijos posėdis pasibaigė Klaipėdos merui Rimantui Taraškevičiui, kurį pažeidus etiką apkaltino A.Velykienė.

Politikei užkliuvo mero sausio 24-ąją išplatintas raštiškas atsakymas į konservatorių priekaištus. A.Velykienė prašė Etikos komisijos ištirti, ar meras nepažeidė etikos, tarybos narių teikiamus prašymus, raštus ar pareiškimus įvertindamas kaip naivius, keistus, graudžius ir panašiai, panaudojęs atsakyme nemažai neva piktų, sarkastiškų epitetų bei prielaidų.

Meras komisijos posėdyje teisinosi taip išsireiškęs, nes pastaruosius porą metų jis yra nuolat šmeižiamas.

Nepaisant A.Velykienės argumentų, kad mero elgesys buvo neetiškas, valdančiajai daugumai priklausantys komisijos nariai nubalsavo už sprendimą, kad meras etikos nepažeidė.

 

Denisas Nikitenka: „Etikos komisijoje trūko tik kumščių" („Vakarų ekspresas", 2008-05-27)

 

VE foto: N. Puteikis (kairėje) vakar buvo nuskalpuotas Tarybos Etikos komisijoje

 

Vakarykštis Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisijos posėdis labiau priminė turgų, kur aiškinamasi, kas užims geresnę vietą, nei solidžių klausimų svarstymą.

Tiesa, iš pradžių dalis komisijos narių bandė išprašyti žurnalistus ir posėdį paversti uždaru, baimindamiesi, kad taps vieši galimi įžeidinėjimai, aštrios replikos. Pasipriešinus tokiems planams keliems politikams, žiniasklaidos atstovams visgi dalyvauti buvo leista.

Posėdžio pabaigoje užvirė aistros iki tokio lygio, kad konservatorius Naglis Puteikis, kurio elgesys buvo svarstomas, kolegas išvadinęs kvailiais, pakeltu tonu buvo keliskart varomas iš posėdžio, tačiau sėdėjo kaip įbestas.

Etikos komisija nusprendė, kad N. Puteikis, viešai Tarybos posėdžio metu įžeidinėdamas Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorių Alfonsą Šimkų, pavadindamas jo veidą kvailu, pusiau reketininku, pažeidė Politikų etikos kodekse numatytus principus, etikos normas.

Komisija rekomendavo viešai atsiprašyti A. Šimkaus, tačiau N. Puteikis prižadėjo to tikrai nedaryti bei naudoti jam tinkamus posakius ir ateityje.

"Tarybai nereaguojant į įstatymų pažeidimus ir nekovojant su miesto biudžeto švaistytojais, ir toliau liesiu emocijas, net keliskart dažniau", - tikino jis.

Politikas vis pertraukinėdavo pirmininką, mokė, kaip dirbti.

Kai kurie komisijos nariai bandė įrodyti, kad N. Puteikis neva tik liejo emocijas, bet neįžeidinėjo.

"Nematau aš jokių emocijų. Matau veidą žmogaus, kuris norėjo įžeisti kitą žmogų. Kontroliuoti emocijas jis privalo. Jei pasakei nesąmonę, atsistok, būk vyras, ir pasisakyk, atsiprašyk", - replikavo Etikos komisijos pirmininkas Rimantas Mačiulaitis.

Komisija taip pat svarstė ir miesto mero Rimanto Taraškevičiaus elgesį. Atsakydamas į reikalavimą pasitraukti iš Tarybos Teritorijų planavimo komiteto politikas Tarybos nariams buvo parašęs, kad "prašymai būna įvairūs, tame tarpe naivūs ir keisti, graudūs, nemokšiški, įžūlūs".

Skundą surašiusios Tarybos narės Alinos Velykienės manymu, tokiu raštu meras pažeidė pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumo, nesavanaudiškumo, padorumo, pavyzdingumo principus. Etikos komisijos nuomone, R. Taraškevičius dėl minėtų epitetų etikos nepažeidė.

Komentarų nėra: