2009-08-27

Du istoriniai pasukami tiltai Latvijoje ir Lietuvoje

Nuotraukose:

Pats žymiausias ir vienintelis Latvijoje pasukamas Karostos pėsčiųjų tiltas, pagal garsaus inžinieriaus Eifelio brėžinius pastatytas 1906 metais, be remonto veikė lygiai 100 metų. Bet 2006 metais gruzinų tanklaivis "Anna" plaukdamas kanalu taip rėžėsi į tilto konstrukcijas ir mechanizmą, kad iš jo liko tik metalo laužo krūva. Liepoja tiltui gelbėti iškart kreipėsi pagalbos į ES. Po dvejus metus trukusių ir 4,3 mln. eurų (per 23 mln. litų) kainavusių parengiamųjų ir rekonstrukcijos darbų šių metų rugpjūčio 28 dieną istorinis tiltas iškilmingai atidaromas ir vėl veiks papildytas automatinio valdymo technologijomis.

Pasukamas tiltelis Klaipėdos Piliavietėje per Danės užutekį prieš karą ir dabar iki jo restauravimo pradžios. Pasukamas pėsčiųjų tiltas per piliavietės kanalą – technikos paminklas. Pastatytas 1855 metais, vadinamasis "Grandinių" tiltas veikia ir šiandien. Keliaujant Pasukus tiltelį, laivai bei jachtos gali įplaukti ir išplaukti iš Pilies uosto. Pasukamas tiltelis– vienintelis tokio tipo mechanizmas Lietuvoje. Tilteliui pasukti naudojama žmogaus jėga. Jį galima pasukti dviese.

Vidos Bortelienės straipsnyje  "Liepojos uostą gilins ir plės"( 2009 rugpjūčio mėn. 27 d. "Lietuvos žinios") rašoma:

"Su Karostos gidu Andrejumi prie tilto (žr. nuotrauką aukščiau) kalbėjomės ir apie tai, kad iš šios istorijos galėtų pasimokyti, kaip gelbėti kultūros vertybes, už Lietuvos paveldą atsakingi valdininkai. Mat Klaipėdoje esantį panašų, tik gerokai mažesnį, bet senesnį, technikos vertybe paskelbtą pasukamą Pilies tiltelį, išardytą ir paliktą nežinioj, jie reikalauja iš pagrindų rekonstruoti. Tik niekas nesiūlo nei kas tai galėtų padaryti, nei iš kur gauti lėšų - per milijoną litų."

N.P: Kodėl nerestauruojamas pasukamas Klaipėdos Pilies tiltelis? Klaipėdos Pilies tiltelio restauravimas jau yra numatytas ES, Vyriausybės ir Klaipėdos m. savivaldybės bendrai finansuojamame Danės krantinių rekonstravimo projekte. Šiam projektui buvo skelbtas konkursas, jo sudėtyje – ir tiltelio pilnas restauravimas, kuris pagal tą projektą turėjo būti įgyvendintas dar pernai birželio mėnesį. Taip parašyta rangovo pasirašytoje sutartyje. Tačiau konkurso laimėtojas "Hidrostatyba" atsisako šį projektą vykdyti, ne nori tam tilteliui numatytą milijoną Lt panaudoti savo įmonės reikmėm. Projekto techninis prižiūrėtojas apie tai tyli, tokiu būdu abu pažeidžia įstatymus, nes tai prilygta konkurso sąlygų, bei pasirašytos sutarties nevykdymui. Klaipėdos m. savivaldybė, vykdanti šio projekto užsakovo funkcijas, taip pat šį įstatymo pažeidimą slepia, nes Klaipėdos m. meras yra "Hidrostatybos" savininko asmeninis draugas.

Jei abu minėti draugai nepažeidinėtų sutarties bei įstatymų, tas tiltelis jau būtų restauruotas ir pastatytas į vietą dar pernai.

Bet rangovas, tiesą sakant, neturi kur dėtis, nes atsisakymas vykdyti konkurse laimėtą projektą ar jo dalį užtraukia milžinišką finansinę baudą. Todėl Klaipėdos Pilies tiltelis bus restauruotas, manau, kad vėliausiai kitų metų pavasarį galėsime jį pasukinėti.

1 komentaras:

Anonymous rašė...

siandien esu tokia susijaudinusi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau buvo gavę paskolą iš LAPO M-F, todėl nusprendžiau kreiptis remdamasis populiariomis rekomendacijomis ir tik prieš kelias valandas patvirtinau savo sąskaitoje bendrą 10 500 eurų sumą. Tai tikrai puiki žinia ir patariu visiems, kuriems reikia tikros paskolos, kreiptis elektroniniu paštu: lapofunding960@gmail.com
„Whatsapp“ +447883183014